Serie

Skribent

Fabian Nordlander

18 oktober 2014 | 20:00

Vem i helvete är Daredevil?

Allt du behöver veta om Matt Murdock: The Man Without Fear.
Under New York Comic Con i helgen klev Marvel ännu en gång upp på scen för en panel som riktade strålkastare på deras senaste projekt. Denna gång var det Daredevils tur, Netflix-serien som släpps nästa år och som fokuserar sig på Matt Murdock - The Man Without Fear. 

Nya bilder släpptes på den blinda djävulen från Hell's Kitchen och teorier har börjat smidas. Men den största frågan på mångas läppar är nog, vem fan är han? Är han den versionen Batfleck porträtterade i "Daredevil" för 10 år sedan eller är han bara en jordgubbsröd version av Batman? 

Låt oss kasta oss in och ge en lektion i Daredevil 101. 

Vem är Daredevil?
Daredevil är den rödhårige advokaten Matt Murdock som på dagarna försöker sätta dit skurkar i domstolen, men på nätterna går ut som den djävulsklädde hjälten för att spöa skiten ur de som lurat rättsystemet eller inte kan nås av det.

Han växte upp i New York i det område som kallas Hell's Kitchen. Där uppfostrades han i fattigdom av hans far, boxaren "The Batteling Murdock". Hans far som bara ville sin sons bästa tvingade honom till böckerna och studerandet, Matt skulle inte bli som sin far. På grund av Matts skolfokus blev han mobbad av de andra barnen i området som endast hetsade varandra till dumma aktiviteter. Därav fick Matt smeknamnet Daredevil. 

En dag på väg hem ser Matt en blind man som går över vägen, mannen ser inte en lastbil som är full fart påväg mot honom. Matt tvekar inte en sekund och hoppar ut på vägen och puttar bort mannen för att rädda hans liv, Matt lyckas men skrämmer bilen så att den slirar och tappar dess last. Lasten är radioaktivt avfall (det är ju Marvel vi snackar om) som läcker ut och träffar Matt i ögonen. Matt förlorar sin syn den dagen men upptäcker att hans andra sinnen som hörsel, lukt och känsel har fått extraordinära krafter.

Strax därefter blir han pappa övertalad att delta i en riggad boxningsmatch, han slåss och vinner matchen han skulle förlora. När han lämnar matchen blir han skjuten i gränden, något som Matt vittnar. 

År senare blir Matt advokat och startar firma med sin vän Foggy, men trots hans begåvning i rättssalen så hjälps det inte. Matt måste ta de som lagen inte kan nå. Så han tar på sig identiteten av en djävul, en symbol som hans far hade i boxningen. Matt tar sedan namnet som definierade honom som ung, Daredevil. 

Vad är hans krafter?
Daredevil är som sagt blind men har övermänskliga andra sinnen. Bara hans hörsel kan läsa av hjärtslag, vibrationer och  ljud endast vissa djur kan. Detta ger alltså Daredevil ett synfält på 360 grader, han ser allt hela tiden med andra ord.

Hans lukt kan jämföras med en blodhund. Han känner lukten av människors hud när de är nervösa, rädda eller utstrålar adrenalin. Daredevil kan hitta en specifik person flera kilometer bort samt veta att ett bageri i Brooklyn precis har bakat bagels medan han befinner sig på Manhattan. 

Daredevils känsel är även något av det extraordinära. Alla slags vibrationer, texturer och detaljer lämnar inte hans fingrar obemärkta. Han behöver inte blindskrift, bläcket på pappret är tillräckligt för honom att läsa med fingertopparna. 

Vad gör honom intressant?
Frank Miller som kanske skrev de mer hyllade och uppmärksammade historier om Daredevil beskrev honom som mirakel, för han hade alla förutsättningar till att bli en skurk. Och det sätter faktiskt fingret på nyckeln till karaktären, allt pekade på att Matt Murdock skulle gått fel väg. Han växte i upp fattigdom med en ensamstående far som i sig sysslade med olagliga aktiviteter. Matt blev mobbad och slagen, hans barndom var helt enkelt tragisk. Sedan förblindas han i en tragisk olycka, alltså straffad för att han gjorde gott. Och till slut vittnade hans sin fars mord för att sedan bli föräldralös. I klassisk Marvel-anda hade detta vart en optimal bakgrund till en skurk, men istället föds en hjälte som slår alla motgångar. 

Vad som också gör honom speciell och nästan unik är att han tillägnar hela sitt liv åt att slåss mot skurkar, det är inte bara under masken. Som sagt är han en jurist som på dagarna försöker sätta dit skurkar, sedan på natten tar de halare typerna. De flesta superhjältar slåss bara mot det onda bakom sitt alter ego, men inte Daredevil.

Sedan är Matt katolik, det är en stor del av Daredevil. Han bär ständigt på en katolsk skuld och måste alltid rättfärdiga sina handlingar, han går alltid en smal balansgång. Han bär skalet av en djävul men måste agera som en ängel, det är inte alltid så lätt. På grund av Matts skakiga och osäkra barndom och vardag så är religionen det enda stadiga han kan hålla sig fast i. Det är få superhjältar som bär sin tro på axeln, så det gör Daredevil väldigt unik och ball.

Hur kommer TV-serien vara?
Vi vet än så länge väldigt lite som serien som strax anländer, men det släpptes två bilder. En på Charlie Fox som Matt Murdock i full juristklädsel samt en på honom som Daredevil. Mycket frågor har dykt upp om den bilden; är det så han ser ut? Svaret är troligtvis nej, detta är bara hans första dräkt. Om man läser Frank Millers Daredevil: The Man Without Fear som handlar om Matts första tid innan han tar på sig kostymen, så ser man honom bära en identisk utstyrsel hans första kväll som hjälten. Det är en hastig och hemmagjord dräkt som är övergången till den röda ikoniska vi känner till. Så den dräkten lär vi snart se en bild av så länge den inte dyker upp i säsong 2.

Sen vet vi nu att många av Daredevils kända ansikten kommer dyka upp, så som Foggy och ärkefienden Kingpin.

"Daredevil" får premiär på Netflix våren 2015.

Vad tror ni om den kommande TV-serien? Kommentera nedan.
| 18 oktober 2014 20:00 |