Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

3 maj 2016 | 06:00

Vem hatar vi egentligen mest: Ramsay eller Joffrey? Rösta!

King Joffrey brukade vara allas favorit-hatobjekt i serien, men Ramsay är en stark utmanare av den tronen. Låt oss jämföra allt vidrigt de har gjort och kora en vinnare genom röstning.
Med anledning av Ramsays vidriga handlingar i säsongens andra avsnitt, "Home", som var otrevliga att se på även för "Game of Thrones" standards, väcker det den brinnande frågan:

Vem hatar vi egentligen mest: Ramsay eller Joffrey?

Låt oss friska upp ursinnet genom att påminna oss om vilka vidrigheter vi sett från två av seriens mest hatade karaktärer.

1. Spädbarnsmord och fadersdöd


Ramsay: I dagens avsnitt riktigt greppar man efter närmaste kudde i väntan på det oundvikliga. Det är uppenbart från sekunden som vi och Ramsay får reda på att hans nyfödde bror har anlänt - pojken som utmanar Ramsays arvsrätt eftersom Ramsay själv är en Snow. Med riktigt slafsiga och äckliga ljudeffekter matar Ramsay den oskyldiga bebisen och hans mor till blodshundarna, bara strax efter mordet på sin deras gemensamma far Roose.

Joffrey: Även kungen har sina spädbarn på samvetet (vilket samvete?). Han beordrade att alla Robert Baratheons möjliga avkommor skulle mördas för att utplåna framtida konkurrens om tronen. Detta innebar blanda annat att den prostituerade Mhaegen förlorade sin nyfödda inne på Littlefingers bordell. Så på döda-spädbarns-fronten är våra vidriga herrar minst lika vidriga!

Joffrey har i och för sig aldrig mördat sin far, men något av de första Joffrey gjorde som kung var att få Ned Stark halshuggen och sedan gladeligen släpa med sin nya fru Sansa att ta en god titt på hans pålade huvud. Svärfadersdöd är inte heller det schystaste.2. Tortyr-lekar


Ramsay: Vi minns så klart också tortyrkammaren, där Ramsay plågade Theon en lång tid tills han hjärntvättades att kalla sig själv Reek och sedan fick familjejuvelerna avhuggna. 

Joffrey: Ett annat gyllene Joffrey-tillfälle är när han får besök av två av Mhaegans prostituerade kollegor: varav en haft svårt att jobba och vara lönsam sedan mordet på kollegans nyfödda bebis. Joffrey har dock fått nys om att Ros är såld till Joffrey på villkor att han får göra vad han vill med henne. Hon tvingas under dödshot att tortera sin väninna Daisy medan Joffrey tittar på med sitt armborst redo. Till slut skjuter han Ros, trots att hon följt order.3. Våldtäkter


Ramsay: Det väckte starka reaktioner när Ramsay med våld tog Sansas oskuld på deras bröllopsnatt och tvingade Sansas adoptiv-bror Reek att titta på.

Joffrey: Det är lättare att glömma att Joffrey faktiskt hotade att göra detsamma mot Sansa i samband med hennes och Tyrions giftemål. "Det spelar väl ingen roll vilken Lannister som gör dig med barn". En dyngrak Tyrion fick honom dock att hålla mun efter sin come-back: "i så fall kommer du att knulla din egen fru med en trä-kuk".4. Om det känns oavgjort


Det finns förstås en del andra incidenter att dra till minnes som är svårare att jämföra med varandra. Det kan lämnas upp till var och en att avgöra med sin egen moralkompass.

Ramsay: Efter att han har gjort om Theon till Reek, utnyttjar han sitt gisslans ansikte genom att skicka honom till Moat Caitlin där han ska erbjuda nåd till The Ironborns om de kapitulerar för Ramsay. De går till sist med på det, men Ramsay flår dem såklart ändå.

Lite nyare i historien är när hans Myranda dör i sitt försök att göra sig av med Sansa så att hon och Ramsay kan leva lyckliga i alla sina dagar - och Ramsay tycker att hennes lik kan bli bra som hundmat istället för en begravning. Mysig kille.

Joffrey: Ungefär lika morbid var kungen när han svor att Sansa skulle serveras Robb Starks huvud och tvingas äta det, efter att The Red Wedding ägt rum där Sansa även förlorade sin mor, svägerska och brorsbarn. Om det inte vore för Tyrions försvar är det mest troligt att Joffrey hållit sitt hotfulla löfte.

Det är också tack vare Joffrey som Aryas vän Myrcah, slaktarsonen, mördas samt att husdjursvargen Lady avlivas i ett hjärtskärande ögonblick för alla djurälskare.

Vem hatar du mer i "Game of Thrones"?
Ramsay
Joffrey
Do Quizzes


Gnisslar tänderna, pulserar en ursinnig puls? Bra! Ge då Westeros vidrigaste äckel vad han tål och hämnas genom att rösta fram honom till "Game of Thrones" värsta usling! Om ni plötsligt minns fler oförlåtliga stunder kan ni skriva av ert hat i kommentarerna ihop med andra. Slåss (med ord!) för att rätt man utnämns.
| 3 maj 2016 06:00 |