Film

Skribent

MovieZine

16 november 2022 | 06:00

Vem fan är Robert Downey Sr?

Skådespelaren och filmskaparen står i fokus i sonen Robert Downey Jr:s dokumentärfilm.
Robert Downey Jr är välkänd hos dagens filmpublik, inte minst tack vare sina insatser som Tony Stark i ”Iron Man”-filmerna. Men ingen ”junior” utan en ”senior”, och snart får vi lära känna även hans farsa närmare i en intim dokumentärfilm. (Inte för att han varit totalt anonym i Hollywood, knappast.)
 
Netflix plockade upp Chris Smiths dokumentär efter premiären på Tellurides filmfestival, och nu släpps den första trailern. Här bjuds vi på ett kärleksfullt porträtt av en filmskapare och skådespelare som verkat i Hollywood från början av 1960-talet och en bra bit på 2000-talet.
 
Downey Sr har bland annat skrivit och regisserat komedin "Bossen" ("Putney Swope", 1969) men också medverkat i filmer som "Magnolia" (1999) och "Tower Heist" (2011). Framför allt tror vi dock att filmens fokus ligger på honom som pappa och make, och i trailern får vi en unik inblick hemma hos Downeys:
 
 
Robert Downey Sr led av Parkinsons sjukdom och gick bort sommaren 2021, så den här filmen ser ut att bli en fin och känslosam homage. Håll utkik efter "Sr." på Netflix i början av december.
| 16 november 2022 06:00 |