Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

1 april 2016 | 16:00

Vem är den viktigaste karaktären i "Game of Thrones"?

Matematik på hög nivå har gett professorn svaret.
Ser du dig själv som en sann "Game of Thrones"-nörd? Nördig nog att ta en magisterexamen i matte för att förstå vem huvudkaraktäen är?

Vid Macalester College i Minnesota har matematik-professorn Andrew J. Beveridge och studenten Jie Shan använt avancerad matte för att fastslå vem som är den viktigaste karaktären i "Game of Thrones". Tänk att matte kunde vara vår vän, trots allt! Studien pekar nämligen på Tyrion Lannister.Studien utgår ifrån George R.R Martins bok-serie och inte TV-serien: mer specifikt den tredje boken "Svärdets makt (A Storm of Swords)", då den lade grunden för både Säsong 3 och 4 av TV-serien och markerar en punkt i handlingen där karaktärerna har börjat sprida ut sig och ställas mot varandra.

- För att dechiffrera berättelsen har vi använt oss av nätverksvetenskap, en ny och växande gren av grafteori som korsar andra traditionella discipliner, såsom sociologi, ekonomi, fysik, datavetenskap och matematik. Det används flitigt inom de olika vetenskaperna: samhällsvetenskap, humaniora och i industriella sammanhang. I vår forskning gjorde vi en nätverksanalys av "Game of Thrones" för att tydligare se de invecklade relationerna mellan karaktärer och deras inflytande på den fortsatta handlingen (men utan spoilers!).

Efter att ha kartlagt samtliga karaktärers relation till varandra i ett fem-sidigt nätverk kallat "Network of Thrones" och sedan tittat på vilka namn som kommer upp oftast i boken, slog de fast att berättelsens absoluta huvudkaraktär är Tyrion. 

Large fdb44b8ddb82404615448d58c2483017 tyrion

- I vår nätverksgraf var det tre karaktärer som ständigt stod ut bland de övriga: Tyrion, Jon och Sansa. Som "Hand of the King" är Tyrion inkastad i centrum av alla politiska maktspel i huvudstaden. Vår analys föreslår att han är den sanna protagonisten i boken.

Resultatet speglas också i TV-serien, där Tyrion (Peter Dinklage) är den karaktär som har medverkat i flest antal avsnitt: hela 47 av samtliga 51. Studien är öppen för alla att granska, så om du är en sann nörd bör du utmana tronen och se om du kan motbevisa professorn!

Samma metod kan appliceras på vilken bok, film eller serie som helst, så om du är den typen av nörd som älskar att leta hintar och skapa egna teorier för att få ut mer, bör du lära dig "Network Science". Serien är tillbaka med Säsong 6 på HBO den 25 april.

Vem tycker du är den viktigaste karaktären i "Game of Thrones"?
| 1 april 2016 16:00 |