Film

Skribent

Rasmus Foltmar Elfton

7 september 2011 | 22:01

Veckans trailers: The Big Year

Denna vecka har vi hittat fem rörliga godbitar som kretsar kring fågelskådning, trafikolycka, Oscar Wilde och ett baseballag.

Detta är denna veckas hetaste trailers!

The Big Year

Handlar om tre män som försöker överträffa varandra i en fågelskådningstävling som tar dem till platsen med de mest sällsynta fåglarna i Nordamerika. Rivaliteten är en allegori för de utmaningar de har i sitt eget liv.

Det var länge sedan man såg Jack Black i något övertygande. Den perioden är inte över. Tillsammans med Steve Martin och Owen Wilson ger han sig här ut på någon sorts diffus resa som man inte riktigt vet vad den handlar om, även efter att ha sett trailern. Det enda hoppet den här filmen har är att den kan bli rätt dramatisk, jag känner ett spår av svärta någonstans i filmen. Förhoppningsvis är det så, för annars har jag inget intresse för den här filmen.

Filmen får amerikansk biopremiär 14 oktober.

Margaret

17-åriga Lisa Cohen är övertygad om att hon ofrivilligt spelade en avgörande roll i trafikolyckan som dödade en kvinna. Söndersliten av frustration börjar hon terrorisera sin familj, sina vänner, sina lärare och framför allt sig själv.

Den här filmen kan bli bra. Många stora skådespelare; Matt Damon, Mark Ruffalo och Matthew Broderick, spelar här tillsammans med huvudrollen Anna Paguin människor som på olika sätt drabbas av en trafikolycka. Det jag gillar mest med filmen är känslan Mark Ruffalo förmedlar. För visst är det en svår situation: En man kör på en kvinna, en olyckshändelse. En annan kvinna ser det här och är ambivalent inför om det är någotning som inte stämmer med situationen. Säger hon till utredarna vad hon tror, förlorar busschauffören hans jobb och hans familj en solid inkomst. Det är en svår situation som ska bli spännande att se på vita duken.

Filmen får amerikansk biopremiär 30 september.

Wilde Salome

Pacino tar oss med på en resa när han återupptäcker Oscar Wildes kontroversiella och en gång bannlysta verk Salome. En sprakande historia om lust, girighet och en kvinnas förakt.

Det intressanta med "Wilde Salome" är att vi för första gången får se hur det är att vara Al Pacino. Det jag tycker är mest intressant är vad det är för fördelar att ha hans namn, hur stor skillnad är det jämfört med att vara en "vanlig" människa. Jag tror inte att jag kommer att få något svar på den frågan, men kanske får jag här lite svar på de mysterier som finns angående Oscar Wilde. Jag är inte lika galen i honom som Al Pacino verkar vara, men han är helt klart en intressant och på sin tid - kontroversiell människa.

Filmen får amerikansk biopremiär under 2011.

Moneyball

Film om basebollaget Oakland Athletics manager Billy Beanes lyckade försök att använda sig av datagenererad analys för att drafta spelare.

Jonah Hill är på gång, det vet vi. Han är med i ett antal stora projekt med gigantisk vidd, från independentfilmer till stora Hollywoodfilmer. Hill är en typisk stenare, den nya generationens Seth Rogen. Hans humor passar mig perfekt, och därför tror jag att den här filmen kan bli extra bra. För utan Jonah Hill vet vi ungefär vad vi ska få. En solid roll av Brad Pitt och en handling om en framgångssaga. Jag tror att det kan bli en riktigt fin kontrast mellan de två.

Filmen får svensk biopremiär 9 december.

Pariah

Ibland finns det äldre trailers till filmer som inte kommit till Sverige, som man verkligen vill uppmärksamma. "Pariah" är en sådan film, och har en sådan trailer. Jag såg den för första gången i New York i somras, och blev helt ställd, den har funnits på min näthinna sedan dess. Filmen verkar ha utmärkt skådespeleri och en intressant handling. Tyvärr har den nästan inte alls fått någon uppmärksamhet i Sverige, då det är en lågproduktion med få tidigare kända skådespelare.

Filmen handlar om en tonåring i Brooklyn som har identitetsproblem och riskerar vänskap, familj och krossat hjärta i en desperat jakt på ett sätt att uttrycka sig sexuellt.

| 7 september 2011 22:01 |