Film

Skribent

Rasmus Foltmar Elfton

10 augusti 2011 | 23:01

Veckans trailers: Populära svenskar

Denna vecka har vi hittat sex rörliga godbitar som kretsar kring baseball, lönnmördare, kontraspionage, vilda nätter och drottning Elizabeth.

Detta är denna veckas hetaste trailers!

Moneyball

Film om basebollaget Oakland Athletics manager Billy Beanes lyckade försök att använda sig av datagenererad analys för att drafta spelare.

En typisk film om oväntad framgång, men ändå verkar den väldigt intressant, speciellt med en Brad Pitt i storform. Jonah Hill är högaktuell nu med flera stora filmer på gång, och det är kul att se honom gå från humor till lite seriösare roller, även om den rollen han i den här filmen spelar också verkar ha humoristisk underton. I den här andra trailern får vi även se den geniala Pillip Seymour Hoffman, mannen som alltid spelar biroller, och gör det på ett fantastiskt sätt. "Moneyball" ser riktigt bra ut, nästintill en episk baseballhistoria om en man satsar allt på sitt lag. Jag hoppas att slutresultatet blir lika bra som den här trailern visar.

Filmen får svensk biopremiär 9 december.

Killer Elite

När hans mentor (Robert De Niro) blir kidnappad, blir en medlem ur Britain's Elite Special Air Service (Jason Statham) tvungen att ge sig in i leken. Hans uppdrag: döda tre lönnmördare ivägskickade av deras listiga ledare (Clive Owen).

Den här trailern njöt jag av. Jason Statham och Clive Owen är Hollywoods mest hårdkokta grabbar och har stått för flera riktigt bra actionfilmer genom åren, även om Stathams meritlista fylls av väldigt mycket kvantitet. Robert De Niro utgör en perfekt kontrast gentemot de båda rötäggen, och det är det som verkar så fantastiskt med den här filmen. Hade det bara varit Owen och Statham hade filmen varit mycket mindre intressant då det inte hade varit någon gemensam nämnare, det hade helt enkelt inte blivit en bra story. Och ja, vi fick se Jason Statham roundhouse-kicka Clive Owen med en stol - bara det är anledning nog att gå och se den här filmen.

Filmen får amerikansk biopremiär 23 september.

The Darkest Hour

Det svenska stjärnskottet Joel Kinnaman spelar en av huvudrollerna i regissören och visionären Timur Bekmambetows ("Day Watch", "Night Watch", "Wanted") kommande framtidsthriller "The Darkest Hour" som regisseras av Chris Gorak. När en oförklarlig katastrof drabbar världen lyckas en grupp turister överleva i Moskvas underjord. De måste nu ta sig igenom den öde storstaden för att leta efter fler överlevande men det är en ny värld som möter dem ovan mark, en farlig, främmande plats som hemsöks av en okänd fara.

Det är alltid kul att se svenska namn på vita duken, speciellt Joel Kinnaman som gjort vunnit publikens hjärtan både i Sverige och i USA. Kort efter succén med "The Killing" kommer nu den här filmen - och låt oss inte se i blindo bara för att det är en av våra egna som är ute och tampas med osynliga krafter. Filmen ser inte bra ut, jag får samma känsla jag fick av fiaskot "Skyline", en lite mindre produktion med ungdomar som dödas av okända utomdjordingar kors och tvärs. Jag är helt säker på att Kinnaman sköter sig bra, han är en bra skådespelare, men annars ser skådespeleriet och handlingen väldigt medelmåttigt ut med taskiga repliker och fantasilös estetik. Jag hade hoppats på mer från den här.

Filmen får svensk biopremiär i november.

Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Efter att en agent tillfångatas under ett misslyckat uppdrag blir toppagenten George Smiley avstängd från sin tjänst inom Storbritanniens hyperhemliga kontraspionageprojekt. Men när ytterligare en agent träder fram och hävdar att det hela bara är toppen av ett isberg, får Smiley i uppdrag av regeringen att leda en utredning i ärendet.

Baserad på boken av John Le Carrés med den svenska titeln "Mullvaden" har vi här en av de filmer jag ser fram emot mest med biopremiär 2011. Vårt svenska geni Tomas Alfredson har fått ihop en fantastisk rollista med skådespelare som Gary Oldman, Tom Hardy och Colin Firth. Filmen ser exakt lika bra ut som den ser ut på pappret, men snygg stil och ett utomordentligt skådespeleri. Tom Hardy är en man som verkligen växt i mina ögon de senaste åren och det ska bli spännande att se honom jobba i sådan här miljö. Det luktar Oscar, banne mig.

Filmen får svensk biopremiär den 25 december.

The Sitter

En collegestudent som blivit avstängd får en uppgift att vara barnvakt åt grannens ungar. Dock är han hel oförberedd på den vilda natt som väntar honom.

Jonah Hill är som sagt högaktuell med flera filmer och det här är den andra trailern med honom i bara den här veckan. Red Band-trailern för "The Sitter" är grym, vi får se klara spår av att det är samma regissör som gör den här som gjorde urgrymma "Pineapple Express", vilket jag ser som något positivt då jag tyckte om den. Jonah Hill är rolig och jag kan inte få nog av tjockisskämt och det blir alltid lite extra kul när det är ungar som kommer i kläm. Jag har höga förväntningar inför den här filmen som kan bli den nya "Pineapple Express".

Filmen får amerikansk biopremiär den 9 december.

Anonymous

En politisk thriller om den person som egentligen skrev William Shakespeares pjäser, Edward De Vere. Earl av Oxford. Historien utspelar sig i skuggan av drottning Elizabeth och upproret mot henne i Essex.

Tanken är kittlande, att den man som vi alla känner till som William Shakespeare aldrig skrev sina verk, utan att det egentligen var Edward De Vere som använde Shakespeare som pseudonym. Det finns få saker som jag går igång på lika mycket som konspirationer, och det här är sådan som heter duga. Det intressanta med just den här historien är att man enda sedan 1700-talet har ifrågasatt om Shakespeare verkligen skrev alla texter som tillskrevs honom, och på 1920-talet lades en teori om att det var De Vere som var den sanna författaren. Därför blir det extra spännande att den här filmen, som faktiskt behandlar ett ämne som omtalats i hundratals år. Hoppas bara inte Roland Emmerich hittar på några dumheter.

Filmen får amerikansk biopremiär den 16 december.

| 10 augusti 2011 23:01 |