Film

Skribent

Rasmus Foltmar Elfton

1 september 2011 | 11:30

Veckans trailers: Hunger Games

Denna vecka har vi hittat fyra rörliga godbitar som kretsar kring hungerspel, karibisk redaktion, kontraspionage och om en stumfilmsstjärna.

Detta är denna veckas hetaste trailers!

Hungerspelen

"Hunger Games" är baserad på Suzanne Collins succéroman med samma namn, om en gastkramande framtid som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak - att hålla folket i schack. Varje år direktsänds Hunger games som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt lottas två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta i tävlingen. De skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stylas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer, för att sedan delta i spelet där bara en vinner - den som överlever.

Det har tisslats och tassats väldigt mycket om den här filmen under det senaste året som har gått. Den är baserad på en bok som är gigantisk, vilket då gör den till ett självklart ämne att prata om. Personligen står jag lite frågande. Jag har inte läst boken, vilket jag borde, men det luktar lite "Twilight". Estetiken i trailern påminner om de hatade vampyrrullarna, det som egentligen talar emot min tes är att Jennifer Lawrence kan leverera en riktigt hård brud, som i "Winter's Bone". Gör hon en lika bra prestation som i den filmen kommer den här inte att göra alla fans besvikna.

Filmen får svensk biopremiär 23 mars 2012.

The Rum Diary

"The Rum Diary" baseras på Hunter S.Thompsons bok och handlar om journalisten Paul Kemp, spelad av Jonny Depp, som jobbar på en nerkörd tidningsredaktion i Karibien. Inspirationen till boken hämtade Thompsons från sina egna upplevelser som journalist på Puerto Rico under 60-talet.

Den här filmen ser jag riktigt mycket fram emot. Johnny Depp har på sista tiden gjort några lågvattenmärken i och med "The Tourist", "Alice i Underlandet" och den senaste piratfilmen, men är fortfarande, som vi alla vet, en briljant skådespelare. I den här filmen får vi se Depp i en roll som liknar den han spelade i "Public Enemies", som jag tyckte hemskt mycket om. "The Rum Diary" verkar också ha en riktigt skön stil och visar upp ett härligt 60-tal med en vacker Amber Heard vid Johnny Depps sida.

Filmen får svensk biopremiär i januari 2012.

Tinker, Tailer, Soldier, Spy

Efter att en agent tillfångatas under ett misslyckat uppdrag blir toppagenten George Smiley avstängd från sin tjänst inom Storbritanniens hyperhemliga kontraspionageprojekt. Men när ytterligare en agent träder fram och hävdar att det hela bara är toppen av ett isberg, får Smiley i uppdrag av regeringen att leda en utredning i ärendet.

"Tinker, Tanker, Soldier, Spy" är en filmatisering av John Le Carrés bästsäljare med den svenska titeln Mullvaden, en bok som blivit oerhört populär och nu ser ut att få en fantastisk filmatisering med hjälp av det svenska geniet med sin grund i Killinggänget, Tomas Alfredson. I den nya trailern som också håller sig väldigt kort (den första var en och en halv minut), får vi se mer av vad Andres Lokko beskrev som "män i bruna rum". Det är en helt otrolig känsla Alfredson har fångat, även om det är en trailerröst som förstör lite i just den här trailern. Det luktar Oscar.

Filmen får svensk biopremiär 25 december.

The Artist

Hollywood 1927. George Valentin är en superstjärna inom stumfilmen. När ljudfilmen tar över blir det nådastöten för hans karriär och han faller i glömska. För unga statisten Peppy Miller verkar dock bara himlen begränsa henne - stor berömmelse inom filmen väntar.

Det här är en intressant historia som utspelar sig under Hollywoods gyllene år. Idén att göra en stumfilm i dagens moderna filmklimat är bra, det skadar inte med lite innovation ibland. Emellertid tycker jag att det är trist att jag får misstankarna att The Weinstein Company bara gör den här för att ro hem en Oscar, för det hade inte förvånat någon om den här filmen går upp på bio precis lagom till att statyetten ska delas ut. Men som sagt, det är kul med nya och fräscha idéer, även om det kanske betyder att man får färdas 80 år tillbaka i tiden.

Filmen får amerikansk biopremiär 23 november.

| 1 september 2011 11:30 |