Film

Skribent

Rasmus Foltmar Elfton

6 oktober 2011 | 00:01

Veckans trailers: Finalen

Denna vecka har vi hittat fyra rörliga godbitar som kretsar kring krig, låsjakt, uppgörelse på liv och död och superhjältar.

Detta är denna veckas hetaste trailers!

War Horse

Året är 1914 och Joey, ett vackert föl med ett distinkt kors på nosen säljs till militären och blir inkastad i kriget på västfronten. Med hans officerare på ryggen rusar han mot fienden och bevittnar skräcken med striderna i Frankrike. Men trots all förtvivlan med alla gravar når Joeys mod fram till soldaterna och han hittar både värme och hopp. Men hans hjärta slår för Albert, farmarens son han en gång lämnade.

Jag är lite orolig när det kommer till den här filmen. Varför ska jag egentligen tycka om den? För att fotot är vackert och att Steven Spielberg regisserar? Det räcker tyvärr inte, även om det kan komma långt. Den här filmen känns gjord för att vinna Oscarn. Släng in lite djurplågeri så kommer gubbarna i akademin gråta av ångest och som överlevnadsinstinkt rösta fram den här istället för den nya hippa filmen som bryter gränser (läs: "The Social Network" borde ha vunnit istället för "The Kings Speech").

Men Spielberg kan sina grejer, han vet hur han ska få oss engagerade i handlingen, även om den här filmens sådan faktiskt inte känns så lockande.

Filmen får svensk biopremiär 3 februari 2012.

Extremely Loud and Incredibly Close

Från regissören bakom "Timmarna", "Billy Elliot" och "The Reader" kommer den gripande historien om en elvaårig amatöruppfinnare, smyckesdesigner, astrofysiker, tamburinspelare och pacifist som söker över hela New York för att finna låset som matchar den nyckel han ärvt av sin far.

Hade den här filmen bara handlat om en pojke som försöker hitta nyckelhålet till sin ärvda nyckel hade den varit fullkomligt ointressant. Men nu får den lite mer djup, nästan en extra dimension, när den även handlar om elfte september-attentatet. För samtidigt som den behandlar hur det påverkade familjer i New York har filmen också pojken att koncentrera sig på. En intressant idé som vi även kan se i "Remember Me".

Filmen får svensk biopremiär 2 mars 2012.

Någon annanstans i Sverige

På en alldeles vanlig plats längs en väg någon annanstans i Sverige bor saknaden och längtan efter en annan värld. Under den spända ytan sväller missnöjet och det tysta våldet. Ett inbrott frigör mäktiga undertryckta krafter i en virvlande uppgörelse på liv och död som inte lämnar någon oberörd.

Som så många andra filmälskare skär det lite i hjärtat när man ser på svensk film. Det hade varit så roligt om vi hade varit bra, men tyvärr är vi inte det. Inte längre. Men ibland glimtar det till med än och en annan bra film, det känns dock inte som det här kommer att vara en sådan glimt. Jag mår lite illa av att vanliga dramascener komponeras med musik som man oftast hör i thrillers, som om det skulle vara "Inceptions" trailer vi kollade på. Det som är mest spännande med den här filmen är Jonas Inde, som ska bli väldigt kul att se agera.

Filmen får svensk biopremiär 16 december 2011.

Versus

Fyra superhjältar tvingas delta i sin ärkefiendes sjuka lekar, för att kunna rädda en övergiven stad full med kidnappade människor.

Det är väldigt inne med verkliga superhjältar. Det är en svallvåg efter "Kick-Ass" vi ser, som har spridit sig som en löpeld genom industrin. Bland andra har vi fått se "Super" med Rainn Wilson och den alltid lika charmerande Ellen Page. Även HBO har valt att hoppa på vågen och släppte nyligen en dokumentär vid namn "Superheroes" som just behandlar området. Trailern till den här independentfilmen är dock inget att hänga i julgranen. Skådespeleriet känns överdrivet och märkligt, men musiken tilltalat och gör att spänning skapas. Men jag hoppas alltid på sådana här filmer, det är alltid kul när de lyckas.

Filmen får amerikansk biopremiär 2012.

Rasmus säger farväl

För lite mer än ett år sedan, satte jag mig ner vid min dator och skrev den första "Veckans trailers". Över hundra trailers har jag skrivit om, försökt uttrycka min åsikt om och debatterat med er om i kommentarsfältet. Resten är, som man brukar säga - historia. Det här var, mina vänner, den sista veckoartikeln från min sida. Ni kommer dock inte bli av med mig helt, men mer om det senare. Det här är Rasmus Foltmar, den siste överlevande på rymdskeppet Nostromo, loggar ut.

| 6 oktober 2011 00:01 |