Film

Skribent

Rasmus Foltmar Elfton

20 juli 2011 | 21:30

Veckans trailers: Batman är tillbaka

Denna vecka har vi hittat fem rörliga godbitar som kretsar kring Batman, rymdorganism, gröna barbarer, Hugo Cabret och en dödlig epedemi.

Detta är denna veckas hetaste trailers!

The Dark Knight Rises

Det första som slår mig när jag ser på trailern till den film jag kanske ser fram emot mest just nu, är hur massivt det känns. Det här är tredje filmen i det episka äventyret som Christopher Nolan givit oss sedan Batman Begins. Det här är slutet, och det är lite med snyft och darr på rösten jag skriver farväl. "The Dark Knight" var en gigantisk film som blev extra betydelsefull för mig då min stora idol som barn, Heath Ledger, tragiskt gick bort innan filmen gick upp på bio. Det var också "The Dark Knight" som på riktigt gav mitt filmintresse en skjuts. Det är, enligt mig, en fulländad film.

Alltid när en uppföljare till ett enligt mig mästerverk kommer, står mycket på spel. Det är nu det gäller, det är nu man ska avsluta något som blivit signifikativt med 00-talet. Det har blivit mörkare. "Batman Begins" och "The Dark Knight" är mörka filmer, och om man panorerar ut lite ser man att det är fler som valt att gå samma väg, den största av dem alla är "Harry Potter" som i de senaste tre-fyra filmerna blivit en riktigt mörk historia. Därför är det extra mycket som står på spel nu. Christopher Nolan har en hel generation filmälskare i sin hand och det är nu han har chansen att visa varför han är konungen när det kommer till massiva, bombastiska, gigantiska filmer. Men Christopher. Känn ingen press.

Även om den teasertrailer som släpps inte visar mycket så får vi se en inlagd Gary Oldman ligga och tala med Bruce Wayne om ett äventyr som ska avslutas tillsammans. Det är Batman de talar om, men det är någonting som gör att jag är kluven, det känns inte rätt. Jag tror att det är någonting med den scenen som kommer att betyda mycket i filmen. Vi får även se Bane skymta förbi, spelad av den geniale Tom Hardy. På rollistan har vi även Joseph Gordon-Levitt (en person som kändes självklar i den här filmen), Anne Hathaway, Marion Cotillard och många fler. Och det är bara de nya, sedan har vi det gamla folket som återvänder, det vill säga Morgan Freeman, Michael Caine, Gary Oldman och Christian Bale. Den sistnämnda är en absolut favorit som alltid lyckas göra bra prestationer, så jag är absolut inte orolig. För någonting. Den här filmen kommer att bli fantastisk.

Filmen får svensk biopremiär den 20 juli 2012.

The Thing

Paleontologen Kate Lloyd (Mary Elizabeth Winstead) har rest till Antarktis för sitt livs expedition. På plats ansluter hon till en norsk forskningsgrupp som har snubblat över ett utomjordiskt skepp, begravet djupt ned i isen. Ombord finner hon en organism som verkar ha varit död i flera hundra år. Men den är på väg att vakna. När ett enkelt experiment friger utomjordingen från sitt frusna fängelse måste Kate och gruppens pilot, Carter (Joel Edgerton), försöka hindra den från att en efter en döda forskarna. På en öde och vidsträckt plats kommer en parasit som kan efterlikna allt den rör vid att vända människa mot människa i sin kamp för överlevnad och tillväxt.

Jag har något att bekänna. Jag har inte sett John Carpenters original från 1982, men kommer definitivt att göra det nu när den här trailern har släppts. Hela grundidén till filmen inte, om man bortser från att det är prolog av John Carpenters film, så himla originell. Vi har sett det här tusen gånger förut. Skillnaden är The Thing. Det är någonting där ute, som ingen riktigt vet vad det är. Och jag vandrar ännu mer i mörkret än vad ni som sett 1982-filmen gör, som vet vad The Thing är för någonting. Kanske är det bäst att se den här utan att ha sett den äldre filmen, men sådan är inte jag, jag måste ha sett det som utkommit tidigare, men jag skulle nog rekommendera folk att testa se filmen utan att ha sett den tidigare. Det skulle vara intressant att höra era åsikter.

Filmen får svensk biopremiär 11 november.

John Carter

Inbördeskrigsveteranen John Carter blir skickad till Mars där han upptäcker fyra meter höga gröna barbarer.

De första femton sekunderna var magiska. Musiken fantastisk tillsammans med vackert landskap och poetisk ton. Sedan dog det när John Carter drog på sig sin Prince of Persia-inspirerade läderrustning och började hoppa runt som Nathan Drake på uppåttjack. Jag förstår inte vad folk ser i den här filmen riktigt, då den första trailern som nu släppts fått väldigt bra kritik men ser högst medioker ut. Jag hoppas att det här bara var en miss i marknadsföringen, att de på något sätt fått med alla dåliga scener ur filmen i trailern, men självklart är så inte fallet.

Filmen får amerikansk biopremiär den 9 mars 2012.

Hugo Cabret

Filmen är baserad på Brian Selznicks roman "The Invention of Hugo Cabret" ("En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret") och berättar en magisk och mystisk äventyrshistoria om en uppfinningsrik föräldralös pojke som bor i murarna på Paris tågstation.

Den här filmen, som tidigare gick under namnet "Hugo Cabret" ska bli riktigt spännande att se. Dels för att det verkar vara en mysig och häftig i sin inramning, men också för att det är första gången vi ser Martin Scorsese göra något helt annat. Även fast det är en barnfilm som på sätt och vis är avsedd för vuxna är en oerhört stor kontextskillnad om man jämför med Scorseses andra verk han har på sin meritlista, det här är så långt ifrån "Goodfellas" man kommer. Sedan är det också första gånger vi ser den amerikanske regissören göra en film i 3D, en teknik som verkligen inte är signifikativ med hans filmer eller hans sätt att göra film, men egentligen är ingenting sig likt den forna Martin Scorsese i "Hugo".

Rollistan är intressant med en salig blanding och flera namn som sticker ut. Bland annat har vi Jude Law, Emily Mortimer, Ben Kingsley, Ray Winstone, Sascha Baron Cohen, Chloe Moretz och huvudrollen, som Hugo, Asa Butterfield. Som sagt är det på grund av en stor variation på rollistan och en regissör som beslutit sig för att variera vardagen lite som jag ser fram emot den här filmen.

Filmen får svensk biopremiär den 20 januari 2012.

Contagion

Historien kretsar kring en grupp läkare som tillkallas av regeringen för att förhindra spridningen av en dödlig epidemi.

Steven Soderbergh var en av de första regissörerna som fick Matt Damon att agera, på riktigt. I alla fall på den här sidan decenniet. I "The Informant", som var en ganska bra film, fick vi se en Matt Damon som inte pratade som Jason Bourne, som inte såg ut som Jason Bourne, som inte gick som Jason Bourne. Vi fick se en helt annan människa, och det är det skådespeleri handlar om. Damon har på sista tiden valt mer annorlunda roller och nu möts han återigen upp med den regissören som vände hans skådespeleri på rätt köl igen.

Jag tycker att handlingen är intressant på grund av att det är någonting som visar vilken tid vi lever i, med sjukdomar som hotar oss dagligen och det är någonting som sätter gnisselljud i den vackra tillvaro vi i Sverige lever i. Var och varannan dag ser vi en löpsedel på väg ner i tunnelbanan där det står att folk har dött av en ny sjukdom, och att smittorisken är enorm. Därför är den här filmen intressant och kommer exakt rätt i tiden. Det är inget fel på skådespelarna som är med, och jag tror att tillsammans med dem och Soderbergh kan det här bli lite av en mörk häst i höst.

Filmen får svensk biopremiär den 21 oktober.

| 20 juli 2011 21:30 |