Film

Skribent

Patrik Linderholm

14 januari 2015 | 19:00

Veckans streaming: Spännande spioner och italienska klassiker

Förutom att tipsa om veckans alla nya VOD-släpp passar vi även på att hylla nyligen bortgångna Anita Ekberg.
Det blir lite av en minnesvecka denna vecka då vi hittar nya släpp med både Philip Seymour Hoffman och Robin Williams, samtidigt som vi passar på att hylla nyligen bortgångna Anita Ekberg. 

A Most Wanted Man (Headweb, film2home, SF Anytime)


En av Philip Seymour Hoffmans allra sista filmer blev denna spionthriller signerad ingen mindre än John le Carré (känd för bl.a. ”Tinker Tailor Soldier Spy”). Regin står visionären Anton Corbijn för, som tidigare legat bakom ”Control” och ”The American”. Här får vi följa berättelsen om en antiterroristorganisation i Hamburg som utreder ett fall om en tjetjenskrysk ung man som anländer till Hamburg under mystiska omständigheter. Nervig och relevant historia.

Joe (Headweb, film2home, SF Anytime)


David Gordon Green har inte legat på latsidan de senaste åren. Förutom förra årets ”Prince Avalanche”, nya ”Manglehorn” och ett antal avsnitt av ”Eastbound & Down” regisserade han även denna thriller som gått lite under radarn. Up and coming-skådisen Tye Sheridan (”Mud”) gör återigen rollen som en ung pojke som stiftar bekantskap med en man med mörk förflutet och dras in dennes värld. Mörkt, närgånget och med en Nicolas Cage i toppform.

Toys (Netflix)


En av Robin Williams mindre kända filmer - av naturliga orsaker förvisso, men ändå ett kul verk att uppmärksamma. Här spelar han en uppfinnare som får se sin pappas leksaksfabrik hamna i helt fel händer - nämligen till sin barske general till farbror som ärver företaget och börjar använda tillgångarna för att skapa vapen som ser ut som leksaker. Regisserad av Barry Levinson som Williams arbetade med på ”Good Morning, Vietnam”.

Det ljuva livet (Draken Film, TriArt)


Som de flesta nog har hört vid det här laget så avled vår gamla filmlegend Anita Ekberg tidigare i veckan, 83 år gammal. Hennes stora internationella debut, och mest minnesvärda prestation på vita duken, skedde i denna klassiker från den italienske regissören Fredrico Fellini. Förutom att ta hem både Guldpalm och Oscar fördömdes den av Vatikanen och myntade uttrycket ”paparazzo”. Oerhört sevärt mästerverk!

Hajen – filmen som förändrade världen (SVT Play)


Sommaren 1975 skapade Steven Spielberg total skräck bland alla badare med sin oförglömliga film ”Hajen”. Hajar blev symbolen för ondska och en skoningslös jakt på havets best påbörjades. En jakt som gjorde stor skada på havens ekosystem. Nu, många år senare, har "Hajen" inspirerat en helt ny generation hajentusiaster och stora genombrott har gjorts inom marin forskning. Den här dokumentären berättar historien om hur en Hollywoodfilm fick oss att se på hajar med helt andra ögon.

Övriga streamingsläpp denna vecka:

100 steg från Bombay till Paris (Headweb, film2home, SF Anytime) – Matglad feelgood signerad Lasse Hallström.

Sex Tape (SF Anytime) – Flamsig sexkomedi med Cameron Diaz och Jason Segel.

300: Rise of an Empire (Netflix) – Uppföljaren till Zack Snyders kultförklarade serieadaption.

Debug (Headweb, film2home, SF Anytime) – Spännande rymdthriller med bl.a. Jason Momoa.
| 14 januari 2015 19:00 |