Serie

Skribent

Patrik Jonsson

18 april 2013 | 21:01

Varulvar, zigenare och Skarsgård

Imorgon är det premiär för streamingkanalen Netflix andra stora vårsatsning i form av rysarserien "Hemlock Grove", en liten presentation är därför på sin plats!

Redan i början av februari i år hade Netflix politiska thrillerserie "House of Cards", signerad David Fincher och Kevin Spacey, premiär och nu så här en två månader efter är det alltså dags för kanalens nästa helt egna produktion att göra entré. Denna gång snackar vi dock om en helt annan typ av serie. Borta är Washington D.C. med trånga korridorer, skumma politiker, rävspel och makthungriga karriärsuktare, här möts vi istället av en sliten ort i Pennsylvania vilken huserar allt från trailer trash och zigenare till brutala mord och varulvssägner!

David Fincher är utbytt mot Eli Roth och Kevin Spacey mot Bill Skarsgård, ja förutsägningarna och konceptet är som sagt verkligen helt annorlunda.

"Hemlock Grove" utspelar sig i orten med samma namn vilken är belägen i staten Pennsylvania. Hemlock Grove är en ort där invånarna är rätt så inskränkta, isolerade och vidskepliga av sig. I utkanten av den lilla staden, närmare bestämt vid Godfreys stålverk, hittas kroppen av en sargad ung flicka, kort därefter uppdagas det att hon blivit brutalt mördad. Efter att utredningen dragits igång börjar snart en massa illasinnade rykten och skvaller att genomsyra den lilla staden, skvaller och rykten som innefattar allt från sektmord till varulvssägner.

Detta resulterar snart nog i att två unga pojkar plötsligt blir utpekade som huvudmisstänkta; zigenaren Peter Rumancek och hans kompis Roman Godfrey, arvtagare till en av ortens rikaste familjer. Rumancek anklagas dessutom, på grund av sin bakgrund, för att vara varulv och allteftersom anklagelserna blir mer och mer bisarra bestämmer de båda sig slutligen för att på egen hand finna den verklige mördaren. Jag måste säga att jag får ganska starka "Silver Bullet"-vibbar här.

"Hemlock Grove" är baserad på romanen med samma namn av Brian McGreevy som utgavs i mars ifjol, McGreevy har även skrivit en stor del av manuset, producerat samt funnits på plats som rådgivare och utvecklare. Det är dock en av dagens stora skräckmästare; Eli Roth, som står som huvudproducent och regissör. Även Deran Sarafan ("Fringe", "Nikita", "Lost") kommer att regissera några avsnitt. I huvudrollerna som Roman Rumancek och Roman Godfrey kommer vi att få se Landon Liboiron respektive vår egen Bill Skarsgård. I övriga roller hittar vi bland annat Famke Janssen, Lili Taylor och Dougray Scott.

Likheterna mellan Netflix "House of Cards" och "Hemlock Grove" är som tidigare nämnt inte speciellt många, men de finns. Precis som "House of Cards" består den första säsongen av "Hemlock Grove" av tretton avsnitt och Netflix har även här bestämt sig för att göra hela säsongen tillgänglig på en och samma gång.

Vilken serie som slutligen kommer att göra störst succé återstår se, "House of Cards" tyckte jag att var rätt ljummen, å andra sidan är jag på förhand mer skeptiskt till denna än vad jag var inför just "House of Cards". Det är inte lätt att göra en bra TV-serie i den här genren, det är inte ens lätt att göra bra filmer. Ifall Netflix, som ändå är en rätt ung kanal i sammanhanget, lyckas med denna ungefär som HBO lyckades med sin "True Blood" är det bara hatten av! Vi får hålla tummarna, imorgon vet vi

Har du någon trailer då? Ja absolut:

| 18 april 2013 21:01 |