Film

Skribent

Josefine Krischausky

30 maj 2021 | 15:00

Vart tog Taylor Lautner vägen efter "Twilight"-succén?

För de tidigare kollegorna väntar roller som Batman och prinsessan Diana, medan Lautner inte har setts i en långfilm sedan 2016. Men för den som väntar på något gott är snart dags för en comeback.
Oavsett om du var ett fan av “Twilight” eller inte, så är chansen att du inte har hört talas om Taylor Lautner rätt liten. 
 
Filmserien må kanske inte ha varit en stor framgång hos kritikerna, men gick hem hos ungdomarna gjorde den, och Lautner - skådespelaren bakom varulvspojken Jacob Black - kom att bli en av de populäraste samt högst betalda tonåringarna i Hollywood. Sedan den nådde sitt slut har han däremot inte synts till i lika många storfilmer som väntat, samtidigt som han försvunnit mer och mer från rampljuset.
 
Hur har hans karriär egentligen sett ut de senaste tio åren? Och vad väntar härnäst?
 
 

Slog igenom som Sharkboy

 
Lautners ambitioner har varit starka sedan början, och han flyttade till Los Angeles för att satsa på skådespeleriet som tioåring. År 2005 syntes han i en av de centrala rollerna i Robert Rodríguez “På äventyr med Sharkboy och Lavagirl”, men som bekant kom det ordentliga genombrottet tre år senare, då han först dök upp i rollen som Jacob. 
 
Kollegorna Kristen Stewart och Robert Pattinson, som även de slog igenom stort genombrott genom franchisen, har under de senaste åren lyckats bryta sig loss ganska bra från sina roller som Bella och Edward, medan de har fortsatt att utöka sina filmografier rejält. Även Lautner har gjort flera försök att imponera och förnya sig, men turen har dessvärre inte varit på hans sida. 
 
Under “Twilight”-åren syntes han i den stjärnspäckade ensemblen till den romantiska komedin “Valentines Day”, men hans första ordentliga försök till en ny succé var med huvudrollen i actionfilmen “Abduction”. Dock gick det inte så bra som det var tänkt – både filmen i sig och Lautners insats sågades av kritikerna, samtidigt som rollen gav honom hans dittills tredje Razzie-nominering.
 
 

Sågades av kritikerna

 
Även därefter lyckades Lautner inte riktigt ha turen på sin sida. Filmen “Stretch Armstrong”, där han skulle ha spelat titelrollen, lades på hyllan, medan actionfilmen “Tracers” inte lyckades få en ordentlig biorelease i USA. Han spelade även i de två Adam Sandler-komedierna “Grown Ups 2” och “The Ridiculous 6” , som båda blev rejält kritiserade. På seriefronten gjorde han en återkommande roll i Ryan Murphys "Scream Queens", vars omdömen som bäst var medelmåttiga. 
 
År 2016 tog Lautner steget till dramagenren med en huvudroll i filmen “Run The Tide”. Med start 2014 började han dessutom dyka upp i den brittiska sitcomen “Cuckoo” , där han spelade karaktären Dale Ashbrick Jr. under tre säsonger.
 
Båda dessa roller kunde ses som något oväntade med tanke på vad han gjort innan, vilket enligt Lautner själv var helt och hållet meningen. “Jag vill välja saker som är annorlunda”, sa han i en intervju, när han fick frågan om han var orolig att placeras i ett fack på grund av sin “Twilight”-roll. 
 
 

Gör comeback i Netflix-komedi

 
Han lämnade dock “Cuckoo” år 2018, och har sedan dess varken setts till på bioduken eller i tv-rutan. Men snart är det dags för en comeback – i förra veckan avslöjades det att han kommer dyka upp i Netflix familjekomedi “Home Team”, en löst verklighetsbaserad historia om den amerikanska fotbollscoachen Sean Payton. Exakt vem han spelar är inte avslöjat, men det tycks röra sig om en central roll. 
 
Om Lautner till slut ska lyckas tillfredsställa kritikerna, samt bryta sig loss från att för evigt bli associerad med Jacob Black, återstår att se. Vem vet, kanske har han fortfarande de bästa åren framför sig? 
 
Har du följt Lautners karriär någonting under åren? Tror du han kan komma att överraska oss i framtiden?
| 30 maj 2021 15:00 |