Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

13 juli 2016 | 14:00

Världens första latinamerikanska Disney-prinsessa är snart här

"Elena of Avalor" har världspremiär den 22 juli.
1992 fick vi vår första Disney-prinsessa från Mellanöstern, nämligen Jasmine i "Aladdin" och sex år senare fick "Mulan" representera östra Asien. 2009 blev det stor uppståndelse när Tiana blev världens första afro-amerikanska Disney-prinsessa i filmen "Prinsessan och Grodan". De må vara en minoritet i havet av Disneys typiska västerländska prinsessor, men vi applåderar att Disney tar steget att representera allt fler kulturer bland sina filmer. Om några dagar ser Disneys första latin-amerikanska prinsessa dagens ljus i den nya, animerade TV-serien "Elena of Avalor".

Elena beskrivs som "en modig och äventyrlig tonåring som har räddat sitt rike från en ondskefull häxa och som nu måste lära sig att regera som kronprinsessa tills hon är gammal nog att bli drottning". Genom serien följer vi prinsessans äventyr i en kultur inspirerad av latin-amerikanska seder och mattraditioner. Magi, mytologi och folksägner har vävts in i berättandet tillsammans med nyskrivna musikalnummer i varje avsnitt, inspirerade av latino-pop, salsa och banda.Den engelsk-talande rösten görs av Aimee Carrero, vars mamma kommer ifrån Dominikanska Republiken och fadern härstammar från Puerto Rico. För henne "betyder det allt" att få representera sin kultur som Disneys första latin-amerikanska prinsessa.

- Jag älskar Elena för att hon är sin egna hjältinna, säger Carrero till ABC News. Hon är ingen "Prince Charming", så jag hoppas att de som tittar hemma i sofforna helt enkelt kommer att inspireras av hennes självklarhet, hennes självförtroende och hennes ledarskap.

"Elena of Avalor" har amerikansk premiär på Disney Channel fredagen den 22 juli, men det är oklart när den kommer till Sverige.

Var det på tiden att Disney skapade en latin-amerikansk prinsessa? Blir du nyfiken på att titta?
| 13 juli 2016 14:00 |