Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

10 mars 2016 | 15:00

Varför vi har anledning att bli exalterade inför Finchers nya "Mindhunter"

Tyckte du om "När lammen tystnar", "Hannibal" eller "Criminal Minds"...? Då finns det stor chans att du också kommer att gilla Finchers nya "Mindhunter" när den kommer till Netflix så småningom.
Tyckte du om "När lammen tystnar", "Hannibal" eller "Criminal minds"...? Då finns det stor chans att du också kommer att gilla Finchers nya "Mindhunter" när den kommer till Netflix så småningom.

Du minns väl karaktärerna Jack Crawford, Will Graham och Jason Gideon i nämnda tre krim-verk? De är alla baserade på en och samma man: John Douglas. Vem, undrar du. John Douglas var på riktigt agent för FBI i 25 år och har genom sina studier av tidernas mest kända seriemördare och våldtäktsmän lagt grunden för mycket av vad utredare vet idag om brottslingars motiv. Tillsammans med kollegan Mark Olshaker skrev han en bok om saken kallad "Mind Hunter: Inside FBI's Elite Serial Crime Unit". Och det är den som nu inspirerar manuset till Netflixs "Mindhunter". Hänger du med?

Karln som skriver om bok till TV har lyckats med konsten förut: ingen mindre än Joe Penhall som skrev manus till "Vägen" med Viggo Mortsensen i huvudrollen. David Fincher - mästerregissören bakom filmer som "Gone Girl", "Fight Club" och "Se7en" - inte bara regisserar den här gången, utan också samproducerar ihop med Oscar-vinnaren Charlize Theron.

Om inte detta verkar lovande nog, finns det anledning att tro att den här serien är riktigt välskriven, då Netflix har plockat upp den efter att HBO hade en konflikt med Fincher och lade ner projektet. Fincher hade nämligen först hamnat i budget-bråk med HBO när han krävde $100 miljoner för att göra "Utopia", men "bara" fick $95 miljoner. Efter det påbörjade HBO "Video Synchronocity" och var flera avsnitt in i produktionen när projektet fick läggas ner. Fincher tycks ha bränt broarna med HBO, men Netflix verkar tycka att det är värt att satsa på honom och "Mindhunter" likväl, som påbörjades redan 2010.

Okej, vi fattar - den verkar lovande! Men vem ska spela i den? "Mindhunter" utspelar sig 1979 och följer två FBI-utredare, som ska spelas av Holt McCallany från "Light's out" och Jonathan Groff från "Looking". Anna Torv från "Fringe" ska spela en psykolog. Genom "Mindhunter" kommer vi att följa dessa tre karaktärer när de tar sig an samtida fall av seriemördare och våldtäktmän - i sann "När lammen tystnar"-, "Hannibal"- och "Criminal Minds"-stil.

När serien kommer är ännu inte fastställt, men visst låter det lovande?
| 10 mars 2016 15:00 |