Serie

Skribent

Patrik Jonsson

1 oktober 2015 | 18:00

Varför inget "Longmire" i Sverige, Netflix?

Patrik Jonsson saknar det eminenta kriminaldramat i det svenska utbudet.
Ikväll ska jag gnälla lite, jag tycker dessutom det är befogat så ni får helt enkelt stå ut med surpuppan Patrik denna afton.

Anledningen till min bitterhet handlar helt sonika om, precis som rubriken skvallrar om, att vi här hemma i Sverige ser ut att bli snuvade på det eminenta kriminaldramat "Longmire". Faktum är att det inte endast är vi här hemma i Sverige som blir nobbade, hela jäkla Europa ser ut att bli blåsta på konfekten. Mycket märkligt och egentligen helt ologiskt anser jag. Är man Netflix-kund så är man väl Netflix-kund och då tycker jag man bör ha rätt att se de tv-serier de faktiskt har i bagaget. Speciellt de serier som streamingtjänsten själva skapar. "Longmire" är numer just en sådan serie då Netflix tog över serien efter A&E som ifjol korkat nog valde att lägga ned den. Netflix gjorde exakt samma sak med thrillerserien "The Killing", då kabelkanalen AMC valde att lägga ned den. Netflix tog över och gav den en avslutande säsong. Den (och hela resten av "The Killing") fick vi ju se, så varför inte "Longmire"? Märkligt, som sagt.

Förresten tycker jag det råder en stor "märklighet" över hela grejen kring "Longmire" och just Sverige. Ingen, och då menar jag verkligen ingen tv-kanal överhuvudtaget, har här hemma tidigare visat intresse för serien och köpt in den. Jag menar den har ju ändå sänts sedan 2012. "Longmire" är en rätt stor succé borta i staterna och här i Sverige brukar dessutom just sådana här västernaktiga tv-serier gå hem. Kan det då vara på grund av just detta som svenska Netflix inte brytt sig om att inkludera oss svennar, att den inte sänts här tidigare? Nja, i och med att, som jag nämnde tidigare, hela Europa ser ut att ha fått nobben så håller inte detta argument heller. Varför? Jo därför att seriens tre första säsonger, de som inte Netflix producerade, har visats i bland annat Storbrittanien, Irland, Tyskland och Italien, med andra ord i just Europa! Ska nu dessa länder inte få se fortsättningen (den fjärde säsongen)? Tydligen inte.Jag kanske borde berätta lite om "Longmire" så ni vet vad det handlar om för tv-serie? Ja som det ser ut just nu kommer jag ju i så fall bara att eventuellt fresta eder alla i och med att den inte finns tillgänglig, men låt gå. 

"Longmire" är alltså en amerikansk tillika modern westernthriller som utspelar sig i Wyomings vildmarker och som främst kretsar kring titelkaraktären Walt Longmire (Robert Taylor). En sargad men rättvis sheriff som försöker återhämta sig efter mordet på sin fru. Ett mord som Walt spenderar nästan ohälsosamt mycket tid åt att lösa. Samtidigt måste han självfallet försöka få bukt på stadens kriminalitet vilket inte alltid är så lätt då många av areorna där han arbetar är indelade i olika indianreservat där han inte har någon jurisdiktion. I rollen som salongsägaren och Walts bäste vän, Henry Standing Bear, finns Lou Diamond Phillips ("Young Guns"), dessutom har serien gästas av en rad härliga skådespelare som bland annat Peter Stormare, Peter Weller och C. Thomas Howell.

Det finns mycket att säga om "Longmire", främst är det dock summeringen "old school" som poppar upp i mitt huvud. Trots att serien utspelar sig i nutid finns här inga tjusiga och discoliknande labb a la "CSI", här handlar det mer om instinkt än teknik (Walt Longmire äger till och med ingen mobiltelefon, han vägrar). Stadsmiljöerna i de mer sedvanliga deckarna är här utbytta mot skogar, dalar och väldiga berg. Ja, miljöerna är helt sanslöst vackra. Ni kan till exempel glömma fejk-snö, bara en sådan sak! För övrigt är "Longmire" en slags blandning av en följetångsserie och en klassisk procedural. Ibland är det enskilda fall och ibland håller fallen ihop genom många avsnitt. Det finns dock, även i de mer fristående avsnitten, alltid en röd tråd. Jag skulle vilja jämföra det hela med en serie som till exempel "Magnum". Ibland fristående och ibland följetång, ja och byt ut Hawaii, skjorta, Ferrari och mustasch mot Wyoming, cowboyhatt, Jeep och hagelgevär. Sedan har "Longmire", precis som "Magnum", ett underbart härligt karaktärsgalleri.Så, där har ni det och detta kommer ni alltså, som det ser ut i nuläget, att gå miste om. Varför Netflix, varför? Om nu inte Netflix tar sig i kragen och inte börjar streama serien hoppas jag innerligt att någon annan tv-kanal läser detta och köper in serien the old fashioned way. Den kommer att få en stor och trogen publik, ja det vågar jag lova, sådant här går hem hos många. Kan tänka mig att serien skulle få en bred publik här hemma.

Sedan den tionde september finns för närvarande "Longmire" (alla fyra säsonger) tillgänglig i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland på just Netflix.
| 1 oktober 2015 18:00 |