PODCAST

Skribent

Fabian Nordlander

6 augusti 2015 | 16:00

Varför "Fantastic Four" inte är så fantastisk

Nörden & Jag undersöker: är superhjälteteamet fortfarande relevanta?
Vi lever i en fantastisk värld. I alla fall om man gillar superhjältar. Dussintals av superhjältefilmer står uppradade från nästan alla stora filmbolag och filmerna blir allt mer lika förlagorna. Samt att olika subgenrer dyker upp. Men så har vi en liten film som stod sist i kön av årets superhjältefilmer, en liten film från Fox som ville sticka ut, "Fantastic 4". Men varför känns den inte så fantastisk?

Fantastic Four som teamet korrekt heter, startade Marvels superhjältesuccé. Under Andra Världskriget skapade Marvel Captain America, Human Torch (innan Fantastic Four) och The Submariner. De var en succé när de slogs mot Hitler och nazister, precis som hjältarna hos DC Comics. Men när kriget var slut dalade intresset för superhjältar och Marvel droppade sina hjältar för att fortsätta skriva skräckhistorier och cowboy-historier. Det var inte förrän på 60-­talet då Marvel och Stan Lee bestämde sig för att plocka upp hjältar igen. Då skapade Lee Marvels första superteam “The Fantastic Four”, det blev en succé och språngbrädan för Marvels framtida hjältar som Spider-­Man, Iron Man och X-­Men. 

Men ju längre fram i tiden vi kom desto mindre relevant blev Fantastic Four. För när världen inte har så många hjältar kan ett sådant team sticka ut, men vad händer när världen kryllar av hjältar med alla slags krafter? I serietidningarna har de överlevt på grund av deras personligheter och historier, men i det kulturella spektrumet har de bleknat.

Sen har vi ju filmerna, ett annat medie men vars problem kvarstår. Först och främst tror jag ingen tyckte filmerna var särskilt bra och sen så försvann de i mängden. Ingen svår analys där. Vad man ska fråga sig är varför försöka igen och varför just nu? Avengers har slagits mot aliens och mördarrobotar, X­-Men har rest genom tiderna, Batman och Superman ska snart slåss man mot man. Vem ska bry sig om en brinnande snubbe, osynlig brud, elastisk kille och ett stenmonster? Det är svårt att vara fantastisk i en redan fantastisk värld. 

Så vad måste göras? Jag tror man måste gå tillbaka till rötterna, hitta karaktärerna. Det var det som drog in publiken från första början. Medan alla andra hjältar slogs mot skurkar och gick ihop för att vara “super friends”, fanns ett team vars krafter var motvilliga och mer som förbannelser. Ett team som inte kom överens, personer som var ihoptvingade. Personer som drevs av hybris och depression. Detta vill jag se, människor. Människor som får krafter de måste ta itu med. Vad händer om du och jag får krafter vi inte ville ha, det vill jag se för det kan bli fantastiskt.

Är du nyfiken på mer fakta om Fantastic Four? Lyssna på veckans avsnitt av vår succépod “Nörden & Jag”! I detta avsnitt försöker Fabian övertala Viktor när det gäller Fantastic Fours relevans. Han pratar historia, konceptet, de tre tidigare misslyckade filmerna samt varför Fantastic Four är Marvels viktigaste karaktärer. Vi utmanar er till att tro annat efter ni lyssnat!

Lyssna i separat fönster HÄRFINNS ÄVEN I ITUNES
| 6 augusti 2015 16:00 |