Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 september 2018 | 12:00

Varför Ethan Hawke nobbade "Independence Day"

Skådespelaren slängde manuset till 1996 års mest framgångsrika film. Gissa om han ångrar sig idag?
Det är inte varje dag man får ett manus till en blivande blockbuster - och väljer att kasta ut det genom fönstret. Men det var precis vad som hände när Ethan Hawke, het och eftertraktad efter genombrottet i "Reality Bites" (1994), läste "Independence Day" under en roadtrip med en vän.

Skådespelaren berättar i en tv-intervju med Conan O´Brien att några usla repliker gjorde honom minst sagt skeptisk till invasionsfilmen:

- Jag läser manuset till min vän i bilen och frågar: "Är inte det här en dålig replik? "E.T. phone home", det är korkat. Fattar du? Det gick så långt att jag bokstavligen slängde ut manuset på motorvägen i Texas.

Hawke insåg senare att han begick  ett stort misstag när Roland Emmerichs mastodontfilm blev 1996 års största biosuccé. Som extra salt i såren insisterade hans dåvarande flickvän på att de skulle se "Independence Day" i en fullsatt biograf på premiärdagen.
 
 
47-årige Hawke har trots det fått en fin karriär, med höjdpunkter som Antoine Fuquas "Training Day" och Richard Linklaters "Before"-trilogi. För att inte nämna dramat "Boyhood" som tog 12 år att spela in. Han är närmast bioaktuell i dramakomedin "Juliet, Naked" och i den engelskspråkiga filmatiseringen av Norrmalmstorgsdramat, "Stockholm".
| 19 september 2018 12:00 |