Sponsrat

Skribent

Jonatan Blomberg

25 november 2017 | 22:30

Varför du borde ge fantasy-serien "The Shannara Chronicles" en chans

Du kanske har missat den helt, bara skrollat förbi eller dömt ut den på förhand - men det finns goda anledningar att ge "The Shannara Chronicles" en chans!
MovieZine släpper en "The Shannara Chronicles"-artikel varje vecka under seriens andra säsong, i samarbete med HBO Nordic. Denna text är den tionde (och sista eftersom säsongen nu är slut) i ordningen.
 
Jag tänkte därför passa på att låta dig, som ännu inte givit serien en chans, lära känna "The Shannara Chronicles" lite bättre - i hopp om att väcka en liten nyfikenhet kring serien.
 

Var utspelar sig "The Shannara Chronicles"?

 
 
Tv-serien är baserad på en bokserie av Terry Brooks, som utspelar sig här på vår jord - några tusen år efter att The Great Wars ödelade jorden som vi känner den någon gång under 2100-talet.
 
The Great Wars förintade vår värld genom nukleär, biologisk och kemisk krigsföring - vilket ledde till att många av de människor som lyckades överleva muterades till nya raser; gnomer, dvärgar och troll. 
 
Hela tiden, även under vår tid nu på 2000-talet och dessförinnan, har det funnits alver som levt undangömda och skyddat The Ellcrys, ett träd som låst undan all ond magi på jorden - långt innan vi människor utvecklades till dem vi är idag.
 
Efter The Great Wars gav sig alverna åter till känna inför de få människor, gnomer, dvärgar och troll som nu alla försökte bli den nya dominanta rasen. Vilket ledde till att De fyra länderna skapades, där varje ras fick en egen del av vad som var kvar av den beboeliga ytan på jorden - i fred. Medan alverna fortsätte att vakta Ellcry.
 

Varje fantasyberättelse har sina hjältar

 
 
Under den första säsongen av "The Shannara Chronicles" får vi framförallt följa Wil Ohmsford, hälften människa och hälften alv, den sista levande ättlingen till "Shannara"-familjen - en familj som genom de magiska alvstenarna kan bekämpa ond magi.
 
När trädet Ellcry, som hållt all ond magi bortlåst, sakta börjar dö släpps onda demoner och andra hemska varelser ut ur sin fångenskap - vilket sätter vad som är kvar av vår jord på spel ännu en gång. 
 
Med lite hjälp från alvprinsessan Amberle, en av The Chosen - svurna att vakta Ellcry, samt den föräldralösa Eretria, som växte upp bland tjuvar och banditer. Försöker de att rädda vår jord och Ellcrys. 
 
Där är storyn igång, under den andra säsongen introduceras fler intressanta karaktärer - eftersom många av de största och viktigaste hinner stupa redan under den första säsongen.
 

Det bästa med tv-serien "The Shannara Chronicles"

 
 
"The Shannara Chronicles" är en fantasyserie som effektivt berättar sin historia, allt onödigt tjafs skalas bort.
 
Eftersom den utspelar sig på jorden (men några tusen år fram i tiden) finns fortfarande lämningar från "vår" nuvarande tid, vilket både ger serien en snygg och lite annorlunda look - samtidigt som det gör att det går att ha en medeltidsvärld, i vilken det finns viss avancerad teknologi som överlevt från "förr" och därför känns som en fräsch tagning på genren. För min egen del är det vad jag gillar mest med serien.
 
Det är nästan omöjligt att inte jämföra "Shannara" med "Game of Thrones", "Sagan om ringen" och "The Magicians" - och även om det inte riktigt går att jämföra dem en och en med "The Shannara Chronicles", så är en kombination av de tre en bra referenspunkt att utgå från.
 
Ett världsbyggande liknande "Sagan om ringens", oväntade vändingar och plötsliga dödsfall av viktiga karaktärer likt "Game of Thrones", samt en övergripande känsla och ton som påminner mycket av "The Magicians".
 
Om något av det här låter intressant, borde du definitivt ge "The Shannara Chronicles" en chans!
 

Du hittar samtliga avsnitt av "The Shannara Chronicles" hos HBO Nordic.

 
Kommer du att ge "The Shannara Chronicles" en chans nu när båda säsongerna finns tillgängliga i sin helhet? Kommentera gärna nedan!
| 25 november 2017 22:30 |