Serie

Skribent

Patrik Jonsson

1 januari 2015 | 19:00

Vårens mest intressanta TV-seriepremiärer

Patrik Jonsson tipsar om fem heta serier ur den kommande vårsäsongen.
Så var det ett nytt år mina vänner, vi vänder helt enkelt blad och går vidare. Vi tar oss rakt in i 2015 och precis som vanligt efter nyår väntar en alldeles ny, fräsch, spännande och intressant TV-säsong, nämligen vårsäsongen. Ikväll ska vi därför ta oss en titt på just vad 2015-års vårsäsong har att erbjuda där på TV-tablåerna.

Årets allra första dag alltså, jag antar att jag inte är den enda här som är lite trött, seg och tämligen off ikväll? Jag hoppas dock att ni alla överlevde nyårsfirandet, att ni hade det mycket trevligt och att ni inte sprängt av er massa fingrar eller somnat i någon snödriva. Trots att dimman efter den vilda natten som varit fortfarande ligger ganska tät runtom mig ska jag ändå göra vad jag kan för att behålla mitt fokus genom artikeln. Ja, någon jäkla ordning får det väl vara? Japp det får det, så nu över till ämnet.

När vi nu tagit klivit över till 2015 lämnar vi därmed 2014 bakom oss, ett år som faktiskt varit ett av de allra starkaste TV-serieåren någonsin. Åtminstone enligt mig, jag är jättenöjd med fjolårets TV-utbud, trots dess rätt svaga avslutning i och med höstsäsongen. Det är dock inte varje år som så pass många starka och imponerande serier har premiär. Här kan serier som "Fargo", "True Detective" samt "The Leftovers" stolt ta åt sig mycket av äran. Men utöver dessa fanns även fler små TV-pärlor, medelvärdet för fjolårets serier var helt enkelt högt, riktigt högt.

Om man nu ser till just debutserier, kan år 2015 leva upp till denna höga nivå, främst den stundande vårsäsongen? Detta är på förhand självklart väldigt klurigt att svara på, men det lär bli svårt, det ska erkännas. Hoppet är dock det sista som överger människan så det är, trots den höga ribban, självklart att jag hoppas på ett lika starkt TV-år även detta år.

Även denna vår, precis som den förra, bjuder på en hel del TV-premiärer. Ikväll har jag valt att lägga fokus på fem debuterande serier som jag på förhand anser vara de mest intressanta. De är som följer;

"Wayward Pines" (Fox)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Jag valde till slut att ha med "Wayward Pines". Anledningen till att jag låter något skeptisk är att den här seriens premiär har skjutits upp ett antal gånger. Sådant är nämligen oftast ett varningstecken, dessutom är den skapad av M. Night Shyamalan som ju knappast har imponerat på den senaste tiden. Men nu snackar vi om en TV-serie och inte om en film. Det kan ju faktiskt vara så att Shyamalan funnit sin magi igen och att det är just i en TV-serie vi kommer att få ta del av den? Jag hoppas på det. Själva upplägget där en "Twin Peaks"-liknande småstad och ett minst lika "Twin Peaks"-doftande mysterium står i centrum, lockar mig alltför mycket för att ignorera det hela. Trots min skepsism finner jag alltså "Wayward Pines" tämligen intressant och jag tycker vi ska ge den en chans! Premiär i USA på Fox blir det den 14:e maj.

Kolla trailern här.

"Aquarius" (NBC)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Nu hade jag egentligen innerligt önskat att denna istället skulle sändas av en kabel kanal. NBC har ju dock lyckats väldigt bra med "Hannibal" vilken ligger i samma genre så man ska väl aldrig säga aldrig. Det finns en del som talar för den här serien, för det första; David Duchovny! Det ska onekligen bli trevligt att få se "gamle" Duchovny i thrillergenren igen, dessutom i en huvudroll. För det andra är det här en sådan där så kallad "Event Series". Detta rätt nya fenomen innebär alltså att serien har ett tydligt slut då säsongen, som består av 13 avsnitt, är över. Dörren är dock öppen för en andra säsong ifall serien går bra, då förmodligen med ett nytt fall.

Den första säsongen utspelar sig för övrigt på 60-talet och kretsar kring polisen Sam Hodiak (Duchovny) och undercoversnuten (Grey Damon) som via ett missing person-fall leder dem till självaste Charles Manson (Gethin Anthony). Blir denna serie något som liknar sörjan "The Following" vore det ju för bedrövligt, men vi får hoppas på det bästa. Det hela låter hursomhelst intressant så jag tycker att vi ska ge "Aquarius" (och Duchovny) en chans! Premiär i USA på NBC blir det någon gång i februari/mars och här har ni en trailer, inte den bästa, men ändock, en trailer.

"Backstrom" (Fox)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Jag brukar i vanliga fall inte vara så mycket för procedurals, med vissa få undantag ska väl tilläggas, jag hoppas alltså därmed att "Backstrom" blir just ett sådant undantag. Vad som talar för serien är givetvis Leif GW Perssons förlaga, men sedan måste jag erkänna att jag även gillar valet av Rainn Wilson ("The Office") i huvudrollen. Nu hoppas jag verkligen inte att Fox fegar allt för mycket här (en kabelkanal hade i vanlig ordning känts tryggare) och snöar in allt för mycket på något slags buskisspår. Visst kan serien få vara komisk i vissa bitar, men då gärna välkryddat med tragikomik, jag nästan kräver ett slags mörker här. Ännu så länge kan jag dock endast spekulera, den 22:a januari har dock serien premiär på Fox och då klarnar förhoppningsvis bilden något mer.

Kolla trailern här.

"Better Call Saul" (AMC)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Att göra en spin-off på en av tidernas mest framgångsrika och älskade dramaserier, "Breaking Bad", måste man väl ändå klassa som väldigt vågat? Att vara vågad kan dock ibland belönas riktigt väl. Titta bara på FX då de, mycket vågat, gav sig på kultfilmen "Fargo" och gjorde TV-serie av denna så sent som ifjol; succé! Att både skaparen och huvudmanusförfattaren av "Breaking Bad", Vince Gilligan respektive Peter Gould, även står bakom denna är naturligtvis också mycket positivt. Ja, om inte a och o i sammanhanget. Dessutom är det samma kanal, kabelkanalen AMC, som står bakom både "Breaking Bad" och nu "Better Call Saul".

Man skulle kunna säga att hela teamet bakom "Breaking Bads" kamera återigen är samlade. Framför kameran har vi självklart "Breaking Bad"-blod också. Detta i form av huvudkaraktären Saul Goodman, återigen gestaltad av den gemytlige Bob Odenkirk. Som om detta inte vore nog har Gilligan lämnat dörren öppen för gästroller och här har bland annat "Breaking Bad"-stjärnor som Aaron Paul och Anna Gunn nämnts. Visst är det som sagt ett vågat projekt, det kan gå lite som det vill, men att det hela är högst intressant är det inget snack om. Självklart ska vi ge "Better Call Saul" en chans (eller två)! Premiär i USA på AMC blir det den åttonde februari.

Kolla trailern här.

"Bloodline" (Netflix)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Netflix har en massa superhjälteserier som debuterar framöver, min pepp ligger dock någon helt annanstans i deras produktionsregister. Serien heter "Bloodline" och är en slags isande familjedramathriller. Serien fokuserar, mycket kortdraget, på en familj vars liv vänds upp och ner när det svarta fåret i syskonskaran återvänder hem. "Bloodline" är skapad av geniknölarna bakom FX:s framgångsrika thrillerserie "Damages" och har bland annat Sam Shepard, Kyle Chandler samt Sissy Spacek i rollistan. Tretton avsnitt består den första säsongen av och premiär blir det någon gång i mars!

Kolla teasern här.

Här är en bunt ytterligare serier vilka har premiär nu i vår; "Bosch", "CSI: Cyber", "Daredevil", "Togetherness", "Battle Creek", "American Crime", "Agent Carter", "Forever", "The Odd Couple", "12 Monkeys", "The Whispers", "Dig", "The Messengers", "Secret & Lies", "Zombie", "Empire", "The Odd Couple", "The Last Man On Earth", "Wierd Loners", "The Slap", "Public Morals", "Heroes Reborn"(?), m.fl.

Hittade ni någon intressant TV-serie på min "lista" eller har ni lagt span på några helt andra nya serier nu till våren? Kommentera gärna nedan!
| 1 januari 2015 19:00 |