Film

Skribent

Josefine Krischausky

14 juli 2021 | 17:00

Var kan vi förvänta oss att se Megan Fox i framtiden?

Efter genombrottet i “Transformers” blev Megan Fox ett hett och omskrivet namn i Hollywood, något som ska ha påverkat karriären på flera sätt. Hos stjärnan själv verkar det dock alltid ha funnits en vilja att visa publiken något annorlunda.
Framförallt tidigare under 2000-talet stack Megan Fox ut som en populär och omskriven person i Hollywood, däremot sällan för några kritikerrosade filmer eller rolltolkningar. Enligt stjärnan har karriären ständigt varit en slags kamp mot branschens sexism, som var extra tuff som ett ungt stjärnskott.
 
Publikens uppfattning av henne kan därmed, vilket hon själv menar, också ha haft inflytande på de roller hon har landat genom åren. Med andra ord lär hon ha mer att gå för, så vilka sidor av Fox skulle vi egentligen kunna förvänta oss att få se på bioduken i framtiden?
 
 

“Jag etablerades aldrig riktigt som någon med talang” 

 
Fox startade en modellkarriär som trettonåring, och skådespelardebuten kom några år senare med filmen “Holiday in the Sun” (2001). Därefter följde ett antal bi- och gästroller inom både film och tv, innan hon gjorde sitt stora genombrott på mainstreamfronten med “Transformers” (2007), där hon spelade den ledande kvinnorollen Mikaela Banes. 
 
Hajpen blev enorm, och ett tag var Fox det hetaste namnet i Hollywood. Med alla omslag, skvaller och rykten som cirkulerade, kände sig en del medier tvungna att utropa 4 augusti 2009 till "En dag utan Megan Fox" - och lovade att inte publicera något om henne under 24 timmar.
 
I takt med att namnet Megan Fox växte i hushållen och medierna kom en del etiketter att sättas på skådespelerskan. Hon beskrevs som en internationell sexsymbol, kallades för nästa Angelina Jolie och toppade listor över världens mest attraktiva kvinnor. Med andra ord låg fokuset på hennes utseende, snarare än något annat.
 
- Jag etablerades aldrig riktigt som någon med talang, säger hon i en ny intervju.
 
Med detta kom också en form av typecasting, där Fox endast erbjöds en begränsad typ av roller, samtidigt som hennes utseende och status ska ha varit i huvudfokus även när det kom till filmernas marknadsföring. Inte minst kampanjerna för "Jennifer's Body" – som idag har kommit att uppnå kultstatus och omnämnas som en feministisk klassiker – har på senare tid kritiserats av just av den anledningen, och Fox själv har i efterhand beskrivit det hela som en svårhanterlig tid. 
 
- Jag var så vilsen och försökte förstå hur jag skulle känna värde eller finna ett syfte i det förfärliga, patriarkala, misogyna helvete som Hollywood var på den tiden. 
 
 
Efter att filmer som “Jonah Hex” och “Passion Play” misslyckades kommersiellt började mediernas besatthet av Fox däremot att avta en aning. Även publikens uppfattning av henne tog i viss grad några vändningar, när nya roller gjorde det möjligt för stjärnan att visa sig själv på andra sätt. 
 
Tidigare hade Fox visserligen gästskådespelat i komediserier som “2 1/2 män”, men det var inte förrän i samband med hennes roll i “New Girl”, som hon gjorde under två säsonger, som hon menar att publiken till sin överraskning insåg att hon hade humor. Samtidigt verkar hon också hoppas på att tittarna snart ska upptäcka ännu fler sidor av henne.
 
- Förutom att min förmåga att ibland hantera komedi blev förbisedd, så har jag alltid blivit överraskad av hur enkelt det var för folk att missa att jag är ganska intelligent, berättar hon vidare.
 

Var kan vi få se Fox härnäst?

 
Efter “New Girl” skulle det komma att dröja ett par år innan Fox dök upp i sin nästa roll, men på senare år har hon bland annat medverkat i fantasydramat “Above the Shadows” och familjekomedin “Think Like a Dog", och alldeles nyligen var hon i centrum i skräckfilmen “Till Death”. En bred variation av roller med andra ord, men däremot inte något som riktigt lyckats fånga både publik och kritiker. 
 
 
Även i framtiden väntar ett antal olika projekt på sin premiär. Fox kommer exempelvis att synas i titelrollen i astronaut-filmen “Aurora”, fantasykomedin “Big Gold Brick” samt thrillern “Midnight in the Switchgrass”. Om hon snart ska lyckas göra den där riktigt kritikerrosade prestationen i en brett hyllad film, och i takt med det riva loss ännu fler av etiketterna som har satts på hennes namn, återstår helt enkelt att se. 
 
Finns det någon speciell roll du önskar se från Fox under den kommande tiden? Kommentera nedan.
| 14 juli 2021 17:00 |