Serie

Skribent

Anders Eklöf

23 januari 2023 | 17:00

Var har vi sett Bella Ramsey från "The Last of Us" förut?

I "The Last of Us" på HBO Max ser vi Bella Ramsey som Ellie, men vad har hon gjort innan dess?
I den oerhört framgångsrika HBO Max-serien baserad på spelet "The Last of Us" ser vi den 19 år gamla skådespelaren Bella Ramsey i en av huvudrollerna, som Ellie.
 
I serien förs hon genom ett postapokalyptiskt USA av den hårdhudade överlevaren Joel (spelad av Pedro Pascal), i hopp om att hennes immunitet mot den fruktansvärda svampinfektionen kan leda till ett vaccin. Det som börjar som ett simpelt jobb, utvecklas sakta men säkert till en fin relation mellan de båda.
 
Enligt mig är Ramsey en ypperlig Ellie i tv-serien, då hon lyckas förmedla karaktärens kaxiga yta som döljer ett sårbart inre mycket väl.
 
Men visst känner man igen skådespelaren? Var har vi sett Bella Ramsey tidigare?
 
3076396e31ff39d4a473dac17cfa1607 bella ramsey
 
 
Isabella May Ramsey föddes i England 2003 och är utan tvekan mest känd för sin roll som den unga adelskvinnan Lyanna Mormon i HBO-serien "Game of Thrones", som dök upp för första gången under seriens sjätte säsong.
 
Innan dess har hon dykt upp i tv-serien "The Worst Witch" från 2017, samt lånat ut sin röst till huvudpersonen i den animerade Netflix-serien "Hilda", samt medverkar även i filmen tv-serien "Becoming Elizabeth" och filmen "Catherine Called Birdy" från 2022 (Amazon Prime Video).
 
87ee0da1f6e62216ef5a37f927629dbb lyanna mormont game of thrones 1555349295
Bella Ramsey som Lyanna Mormont i fantasyserien "Game of Thrones".
 
Huvudrollen i "The Worst Witch" lämnade hon dock 2020, på grund av problem med sin psykiska hälsa och ersattes med Lydia Page.
 
En annan roll hon haft på senare år är Angelica i HBO-serien "His Dark Materials", som är baserad på bokserien av Philip Pullman. Karaktären dyker upp i boken "The Subtle Knife", där hon har en viktig roll.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Ramsey som Angelica i "His Dark Materials".
 
Bella Ramsey är icke-binär och använder alla pronomen. I en intervju med UK Daily News inför premiären av "The Last of Us" sa hon "att bli könad är inget jag gillar särskilt mycket".
 
När det avslöjades att skådespelaren skulle spela Ellie från spelet "The Last of Us" fick hon ta emot en hel del kritik, då många ansåg att hon inte är tillräckligt lik karaktären.
 
- Det är först nyligen som jag har accepterat att jag är Ellie, att jag kan göra det och att jag är en bra skådespelare. Det här kommer att pågå i några veckor och sedan tänker jag att jag är hemsk igen. Det är så processen ser ut, sa hon till New York Times
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Efter premiären har dock många hyllat Bella Ramsey för sin tolkning av Ellie, där även jag som skrev att "Bella är grym på att hela tiden förmedla kaxigheten med en underliggande ton av osäkerhet och rädsla, som sig bör hos en 14 åring som lever i en värld i spillror".
 
I en intervju med USA Today berättar Ramsey att hon uppmuntrades att inte spela "The Last of Us" innan rollen som Ellie, men att hon sett delar på Youtube för att få en uppfattning om förlagan.
 
"The Last of Us" streamar på HBO Max på måndagar.
 
Vad tycker du om Bella Ramsey som Ellie i "The Last of Us"?
 
| 23 januari 2023 17:00 |