Klipp

Skribent

Viktor Jerner

9 juni 2017 | 13:00

Var "Star Wars" i själva verket en värdelös film som räddades i sista sekund i klipprummet?

Vem är det egentligen som bör hyllas för den internationella succé som sagan blev?
Det paradoxala förakt – främst grundat i prequel-trilogin och den ständiga "uppdateringen" av filmerna i första trilogin – som vissa inbitna "Star Wars"-fans känner gentemot George Lucas har på senare år nått längre än någonsin tidigare. Nu har det nämligen börjat dyka upp en del diskussioner gällande om Lucas ens var den person som gjorde den första filmen till det ikoniska verk som den är, eller om hyllningarna borde landa hos några andra.
 
Särskilt när smärtsamt risiga bortklippta scener och råmaterial (klippen med brittiska Chewbacca är fantastiska) av olika slag har dykt upp har det uppstått argumentationer kring att "Star Wars" kanske var ett totalt haveri produktionsmässigt och sedan "räddades" av briljanta redigerare i klipprummet. De klippte bort de värsta bitarna, bantade ner storyn och tog till verktyg som James Earl Jones episka stämma, Ben Burtts ljudarbete och John Williams musik för att forma det till något acceptabelt. 
 
Youtube-kanalen The Solomon Society har snickrat ihop en snygg video där de utreder det påståendet och hur det helt enkelt skulle kunna vara okunskap kring filmproduktion som har lett till att den här typen av teorier florerar. Kolla in nedan!
 
 
De argumenterar helt enkelt för att påståendet "den räddades i klipprummet" fallerar i grunden, då alla filmer i praktiken "räddas" i klipprummet. Alla redigerares jobb är att ta osmickrande råmaterial som filmskapare sällan är helt nöjda med och dreja det till något som alla inblandade parter kan stå bakom. Paul Hirsch, Marcia Lucas och Richard Chew gjorde helt enkelt det de fick betalt för att göra och det som deras jobb kräver, precis som vilken annan redigerare som helst.
 
Sen kan man givetvis argumentera för att "Star Wars" kanske krävde större insatser än vanligt i postproduktionsfasen för att bli den film den blev, men exakt hur illa råmaterialet och den första grovklippningen såg ut kommer vi nog aldrig att få veta. Det enda vi kan vara säkra på är att utan George Lucas så hade vi aldrig fått en enda bildruta ur den spektakulära "Star Wars"-sagan, ett faktum som hans senare snedsteg aldrig kan ändra på.
 
Om möjligheten fanns; hade du velat se den absolut första grovklippningen av "Star Wars"? 
| 9 juni 2017 13:00 |