Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

4 mars 2024 | 11:00

7 filmer du inte får missa på Tempo - Sveriges största dokumentära filmfestival

Idag invigs den 25:e upplagan av dokumentärfestivalen Tempo. Vi har sett några av de bästa filmerna.
Tempo är Sveriges största festival för dokumentära uttryck och lockar varje år filmskapare och entusiaster från hela världen till vår huvudstad. I programmet kan man hitta hyllade långfilmer, annorlunda experimentella verk, efterlängtade svenska premiärer, ljuddokumentärer och annan scenkonst.
 
Under festivalveckan har publiken chans att möta flera internationella och svenska regissörer som medverkar i samtal efter filmvisningarna. 
 
Årets invigningsfilm är Gustav Ågerstrands ”Som vi har älskat - en film om Sara Parkman”. I filmen får vi möta den svenska folkmusikern Sara Parkman och hennes musik som når över alla gränser. Parkmans musik förenar, även om känslan av ensamhet ständigt är smärtsamt närvarande.
 
Detta är ett intimt och känslosamt porträtt av en av Sveriges största musiker, och en musikalisk film för alla att njuta av oavsett om man är ett bekant med melodierna sedan innan eller inte.
 
Nedan finner ni några andra filmer ur repertoaren, som jag varmt rekommenderar.
 

Bröderna Andersson

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
En berörande släktkrönika om bröderna Kjell, Leif, Ronny och Roy Andersson. En av dem kallades “det svarta fåret”, en annan gör dokumentärfilm, en tredje har världen över som den berömde filmskaparen Roy Andersson, och den fjärde är pappa till Johanna Bernhardson som har regisserat den här filmen. 
 
”Bröderna Andersson” är en ömsint och tankeväckande dokumentärfilm som skarpsynt och ur nya perspektiv undersöker klass, arv och filmkonst genom att titta närmare på relationen mellan fyra åldrande bröder. Detta är en riktigt fin och hjärtevärmande film som berör på många plan. Se den, inte minst alla ni som är nyfikna på vår eminente filmmakare Roy Anderssons bakgrund och liv.
 

The Dear John Letter

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
 Skapad av den brittiske filmmakaren Bill Watts. Detta är en stark berättelse om trauma, utsatthet och bortträngda minnen. 
 
Filmen handlar om Bill och hans vänner som under 80-talet spelade i band när de var tonåringar i London. De brukade ofta hänga hemma hos en äldre man, som hade musikstudio i huset och var manager åt olika artister. Det har sedan visat sig att han förgrep sig sexuellt på flera av pojkarna som vid tiden var så unga som 13 år, och bjöd dem på droger.
 
Flera av de unga vännerna fick problem med alkohol, tungt drogmissbruk och psykisk ohälsa, vilket de talar öppet om i filmen, samtidigt som de genom äkta detektivarbete börjar leta efter pedofilen för att ställa honom till svars. 
 

Red Herring

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
 En film som frågar sig vad man gör när man får veta att livet snart kommer ta slut. 
 
En ung filmare bestämmer sig för att börja filma sin sista tid i livet när han får en svår cancerdiagnos. Hans tanke är att fokusera på sin pappas sorg över att snart förlora sin son. Dock blir det till en berättelse om så mycket mer samt en uppgörelse med hela deras familjs historia.
 
”Red Herring” är en djupt gripande men också mörkt humoristisk studie i hur man hittar hopp i de svåraste av stunder. I slutändan blir detta till en livsbejakande och oväntat upplyftande film om död och sorg, som verkligen förtjänar att upplevas.
 

Pure Unknown

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Filmen undersöker vad som händer med de okända flyktingarna som i mängder dör i medelhavet på sin sista resa. Detta är gripande film om den italienska rättsmedicinaren Cristina Cattaneo som har som mål att ta reda på ursprunget till "Pure unknowns" – det vill säga migranter, hemlösa och sexarbetare – och därmed hedra en grundläggande mänsklig rättighet om identifiering av döda.
 
Det handlar om mänsklig värdighet och respekt för de efterlevande. Det här är en upprörande men också vacker skildring om medmänsklighet, som riktar ljuset på människoöden som annars är förpassade in i skuggan.
 

Om alla bara drar

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
En varm kärleksförklaring till Tensta där Nazira och hennes familj bor. Detta är ett intimt familjedrama om kampen mot omgivningens syn och fördomar. Om livet intill den galopperande gängkriminaliteten som vinner alltmer makt. Och om konflikten, som uppstår i dess fotspår, kring vad som är viktigast: barnens trygghet eller den älskade granngemenskapen.
 
Men Tensta är så mycket mer än det som kan ses på nyheterna det är deras hem och drömmen om deras frihet. Om alla bara drar är en högaktuell och mycket stark dokumentärfilm om ett problem som ingen verkar vilja ansvar för. 
 

Another Body

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
En extremt angelägen film om AI, hämndporr och internets alltmer mörka skuggsidor. När collegestudenten Taylor hittar flera sexvideor på nätet, som det ser ut som om att hon själv medverkar i bestämmer hon sig för att göra något.
 
I ”Another Body” får vi se hennes sökande efter ansvar hos Tech-jättar, lagstiftning och ett system, som inte släpar teknikutvecklingen. Filmen ger en otäck och skrämmande insyn i det som finns under ytan, om man bara skrapar på den. Sophie Compton som regisserat är en ung brittisk aktivist, som jobbar för rättvisa och tjejers rättigheter. Ni får inte missa denna! 
 

Meteoriten

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
En ovanligt engagerande historia om något så oinspirerande (för mig) som lite rymdgrus på villovägar. En stor järnmeteorit är boven i detta drama som blir till en intressant och spännande film om äganderätt. 
 
När en meteorit hittas av två geologiska entusiaster, uppstår frågan om vem som egentligen äger den? Markägaren och greven är nämligen en entusiast själv som inte är villig att ge upp stenen utan en kamp.
 
”Meteoriten” är en smått absurd, men också rolig film om engagemang och drömmar om rymden, som samtidigt väver in intressanta filosofiska frågor medan den följer stenbumlingen från skogen i Enköping till tingsrätten, där dess öde ska avgöras.
 
Festivalen äger rum i Stockholm den 4–10 mars, men flera titlar kommer även visas digitalt på Draken Film. 
 

Läs också: Så bra är Wes Andersons nya kortfilmer på Netflix - vi betygsätter!

 
| 4 mars 2024 11:00 |