Serie

Skribent

Patrik Jonsson

30 oktober 2014 | 18:00

Vad vill vi se i "American Horror Story" framöver?

I nästa säsong menar jag då så klart! Just nu rullar den fjärde säsongen för fulla cirkustält på FX i USA, klartecken för en femte har dock redan givits.
Därför tänkte jag att vi i afton, så här i spökliga Halloweentider, skulle ta och skriva av oss lite önskningar om vad vi vill att fokusen läggs på nästa höst då det väl är dags för den femte säsongen!

Det kanske kan tyckas lite absurt att allra redan sitta och spekulera i vad som ska komma i nästa säsong då den fjärde inte ens har börjat sändas här hemma i Sverige? Förmodligen, men nu snackar vi om "American Horror Story" och då är det helt okej att vara lite absurd tycker jag! Förresten är jag långt ifrån den ende som pysslar med sådana här spekulationer redan nu. Själva serien itself ska ha gett en del ledtrådar i de inledande avsnitten av säsongen om vad nästa säsong faktiskt ska handla om. Detta har självklart gjort att massor av hängivna amerikanska TV-tittare suttit och klurat och spekulerat så det både räcker och blir över. Resultatet? Jo, många menar att mycket pekar på att nästa säsong ska ha rymden i fokus. Sedan ifall det blir en säsong som inspireras av filmer likt "Alien" eller ifall det blir en säsong som hyllar rymdinvasionsfilmer låter de vara osagt. Rymden verkar dock många vara övertygade om.

Jag kan givetvis köpa detta om rymden och då kan visserligen denna artikel kännas rätt meningslös, men man ska komma ihåg att ingenting är hundraprocentigt vad det gäller alla dessa spekulationer. Vad mer man kan ha i åtanke är att rymden faktiskt redan spelat en roll i "American Horror Story" då den andra säsongen rörde vid ämnet vid ett par tillfällen. Visst, huvudtemat var inte rymden, men ändå. Sedan behöver vi väl egentligen inte haka upp oss på just den femte säsongen, vi kan ju även lägga dessa önskningar till den sjätte säsongen om det är så, ja för även en sjätte säsong lär det bli då "American Horror Story" är en av FX:s absolut största succéer genom tiderna.

Nåväl, vad har "American Horror Story" fokuserat på för slags genrer inom skräcken hittills då? Jo i den första säsongen ("Ghost House") föll valet helt sonika på ett spökhus. Tänk er lite "Amityville" ("Huset som Gud glömde") och ni kommer ganska nära. Spök- och skräckhus är ju onekligen något man förknippar skräck och rysargenren med ganska starkt så det var väl kanske inte så långsökt att man valde att köra igång serien med just ett sådant tema. 

I den andra säsongen ("Asylum") tog vi klivet in till ett mentalsjukhus. Även sådana är ju rätt väl representerade i rysargenren och hoppet från ett spökhus till ett skräckinjagande mentalsjukhus kändes dessutom både smidigt och logiskt. Denna säsong är dessutom min favoritsäsong so far, nu återstår det dock så klart att se hur den fjärde säsongen ter sig innan den är färdig.

I den tredje säsongen ("Coven") tog häxor, svart magi och voodoo över då vi fick besöka en slags häxskola. Serien fick dessutom vid denna säsong respektabel förstärkning av skådespelerskorna Angela Bassett och inte minst den alltid så fantastiska Kathy Bates. Förutom häxor och dylikt avverkades även en stor portion rasism och zombies, låter kanske som en underlig kombination, men återigen, vi snackar "American Horror Story".

Just nu rullar alltså den fjärde säsongen ("Freak Show") i staterna och den verkar sannerligen göra skäl för sin titel. I denna säsong ska vi bjudas på allt vad de egendomliga tillika gamla freak showerna hade att erbjuda. För de med clownskräck lär just denna säsong bli en ren mardröm, för att inte säga pina, att ta sig genom. Trots att "American Horror Storys" tre första säsonger har varit rejält bisarra lär nog ändå denna den fjärde, otroligt nog, ta hem priset i det avseendet.

1. Rymden

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det var lite "American Horror Story"-historik det, nu har vi äntligen kommit till den framtida femte säsogen. Vad får vi om cirka ett år skriva här, blir det rymden, eller blir det något helt annat? Spännande, jag skulle personligen absolut inte ha något emot ett skräckinjagande rymdtema, tankarna går lite till "Body Snatchers"-filmerna. Där skulle nog mycket inspiration kunna hämtas och jag tror faktiskt att det skulle kunna bli riktigt bra. Jag är dock lite mer tveksam till ett mer "Alien"-liknande tema, det vill säga rymdmonster uppe i ett rymdskepp. Missförstå mig inte, jag älskar "Alien" och jag skulle absolut älska ett väl genomfört tema även på de filmerna, jag tror dock att det kan bli lite svårt i en TV-serie. Jag är nämligen tämligen övertygad om att det skulle kräva enorma summor dollares och jag är lite osäker på FX:s budget vad det gäller just "American Horror Story". Finns pengarna för att lyckas med det, sure go ahead, annars; stay away!

2. Skräckbaby

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Om vi nu tar och lägger rymdtemat åt sidan, vad finns det då man skulle kunna önska sig att se? Jo jag har några tankar och förslag, teman jag gått och grundat på ända sedan den första säsongen var till ända. Ett ganska intressant tema skulle kunna vara att ge sig i kast med graviditet. Låter väl kanske inte så där jätteintressant då jag bara säger det så där, men tänk er lite "Rosemarys Baby" så kanske ni förstår vad jag yrar om här? Ryan Murphy, skaparen av serien, har genom de tidigare säsongerna visat stor kärlek till äldre samt klassiska skräckfilmer där han hyllat mängder av dem genom en massa små blinkningar genom åren. "Rosemarys Baby" är onekligen en gammal klassiker och att skapa ett tema liknande handlingen i den skulle vara fullt genomförbart. De har dessutom inte varit in och nosat på detta överhuvudtaget ännu so why not?

3. Slasher


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

En annan subgenre inom skräcken man skulle kunna ta sig an är naturligtvis slashergenren. Nu har denna genre visserligen presenteras till viss del i den andra säsongen där karaktären Bloody Face härjade runt. Nu tänkte jag mig dock att ha slasher som huvudtema. Här skulle man dessutom kunna plocka in den där hemska stugan ute i skogen som vi sett så många gånger i diverse skräckfilmer. Man skulle helt enkelt kunna blanda filmer som "Evil Dead", "Friday the 13th" och till och med "U-Turn" (eller "Deliverance" för finsmakarna) och göra en enda stor hyllningssäsong till dessa. Helt enkelt lite skräck ute i vildmarken med en yx eller knivgalning som gör livet surt för de stackars huvudkaraktärerna.

4. Exorcism


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vad mer? Jo och detta är faktiskt min största önskan bland alla dessa teman; exorcism! Detta är också en subgenre som ligger rätt väl i tiden då det knappast snålas med att göra exorcismfilmer numer. Ja och apropå klassiker har vi ju en av de allra största genom tiderna i just denna genre i och med "Exorcisten". Uppslagen lär vara många i detta tema. Med så pass skickliga och minst sagt fantasifulla manusförfattare som "American Horror Story" ärats med borde det knappast vara några problem att få en exorcismsäsong att fungera. Ja inte bara fungera, briljera! Varför inte till och med ge Linda Blair en liten gästroll? Max Von Sydow med för den delen, alla bitar skulle liksom falla på plats. I en sådan här typ av säsong skulle man även kunna slänga med sektbiten lite smidigt och passande. Summa Summarum blir alltså att jag allra, allra helst vill se en säsong med exorcism och sekttema, jag tror det skulle kunna bli helt fantastiskt! Om det nu inte blir i den femte säsongen så hoppas jag på den sjätte!

Det finns naturligtvis fler idéer inom skräcken man skulle kunna spinna ihop en säsong av. Det finns gott om gamla (och nya) klassiker inom rysargenren. Man skulle till exempel kunna rikta in sig på något "Texas Chainsaw Massacre"-liknande med en helt vedervärdig, bisarr och galen familj i fokus. "Omen"-filmerna skulle också kunna ligga väl till hands för en säsong med en illasinnad och djävulsk son eller dotter i centrum. Eller varför inte ge sig på "Farliga Djur"-genren och här har jag filmer som "Jaws" ("Hajen"), "Arachnophobia" ("Imse Vimse Spindel") samt "Cujo" i åtanke. Jag vet, det skulle nog bli marigt att få till en sådan säsong, men vill de ha en utmaning så! 

Vad tror, tycker och tänker ni själva, skulle ni bli glada över ett rymdtema? Vad tycker ni om mina förslag, skulle något eller några av dem fungera och framförallt tilltala några av er? Ja och viktigast av allt; har ni några egna härliga förslag på teman i "American Horror Story"? Prata gärna av er, fantasin vet inga gränser! Ha en trevlig Halloween och Alla Helgona, vi hörs snart igen!
| 30 oktober 2014 18:00 |