Film

Skribent

Anton Skoglar

24 juli 2020 | 17:00

Allt du behöver veta inför "Dune"

Denis Villeneuve har tagit filmvärlden med storm de senaste åren. Nu är han tillbaka med en svårslagen ensemble för att leverera ett storslaget sci-fi epos i oändliga ökenmiljöer, med premiär lagom till jul.
De senaste åren har Villeneuve radat upp filmer som hyllats av såväl kritiker som publiken. Från den nerviga kriminalthrillern ”Prisoners” till invasionsdramat ”Arrival”. Senast såg vi honom förvalta arvet efter Ridley Scott med ”Blade Runner 2049”, uppföljaren till klassikern ”Blade Runner”.

Nu ska Villeneuve ta över manteln från ytterligare en mästare. David Lynch valde bort att regissera ”Jedins återkomst” för att istället göra sin vision av ”Dune”. Den filmen tokbombade finansiellt men har senare upprättat en kultstatus. Denna gång ska Villeneuve inte göra en uppföljare dock utan snarare en remake.

Så vad vet vi om Denis Villenueves ”Dune” hittills?
 
 

En hämndhistoria i ökenlandskap

 
Frank Herberts prisade roman från 1965 följer familjen Atreides som består av Leto, Jessica och deras son Paul. Leto är överhuvudet för huset Atreides på planeten Caladan. Familjen får i uppdrag av sin kejsare att ta sig till planeten Arrakis för att skörda en sällsynt krydda kallad ”the spice”. En krydda som används för att förstärka människans mentala och fysiska förmågor och förlänga livslängden.
På Arrakis lever den rivaliserande familjen Harkonnen som är fiender till Atreides-familjen. Harkonnen-familjen  styrde en gång på Arrakis men har blivit bortknuffade av den nya kejsaren.  Konflikter ruvar runt hörnet, konflikter som eskalerar till oanade proportioner.
 
 

Två filmer är planerade

 
Enligt Villeneuve är planen att dela upp boken i två filmer. Två delar för att göra Herberts roman rättvisa. Ingen uppföljare eller del två har dock fått grönt ljus av studion än men det ryktas om att ett manus cirkulerar bakom kulisserna.

Villeneuve själv säger i en intervju med Vanity Fair att han tackade ja till att göra ”Dune” med löftet att få dela upp den i två filmer.
 
- Jag skulle inte gå med på att bara göra en film. Världen är för komplex. Det är en värld där styrkorna ligger i detaljerna.

Något som är bekräftat planerat dock är spinoff-serien ”Dune: The Sisterhood”. Serien kommer fokusera kring den kvinnoexklusiva, religiösa gruppen Bene Gesserit som lever på Arrakis och som i ”Dune” är de som förutsåg Messias (Pauls) återkomst. Serien kommer släppas på HBO Max. Inget premiärdatum är bekräftat ännu.
 
 

Stjärnspäckat ut i fingerspetsarna

 
Timothée Chalamet gestaltar vår huvudperson Paul, och ackompanjeras av Oscar Isaac och vår svenska stolthet Rebecca Ferguson i rollerna som hans föräldrar Leto och Jessica. En annan svensk gigant, Stellan Skarsgård, spelar rollen som Baron Vladimir, det rivaliserande överhuvudet för familjen Harkonnen.

Utöver dessa så dyker även Zendaya, Dave Bautista, Jason Momoa, Josh Brolin, Javier Bardem, Charlotte Rampling, David Dastmalchian och Sharon Duncan-Brewster upp i filmen.

Även bakom kameran finner vi stora namn. Eric Roth, manusförfattaren bakom flera hyllade filmer som ”Forrest Gump” och ”A Star Is Born”, står för manus tillsammans med Denis Villeneuve. Hans Zimmer gör musiken och samarbetar därmed återigen med Villeneuve efter att ha gjort musiken till ”Blade Runner 2049”. Greig Fraser som har fotat ”Zero Dark Thirty” och ”Foxcatcher” står bakom kameran. Språkexperten David Peterson som var ansvarig på ”Game Of Thrones” tar sig nu an världen i ”Dune”.
 
 

En ofrivillig hjälte

 
Timothée Chalamet spelar alltså vår protagonist Paul Atreides. Uppväxt i en trygg miljö på sin hemplanet väntar äventyr, sorg och faror runt hörnet när familjen far iväg till Arrakis. Chalamet själv till Vanity Fair att det som intresserade honom med Paul var att det är en motvillig hjälte, nästan en anti-hjälte. Paul tror att han ska växa upp, studera sin far, lära av honom och en dag ta över manteln från honom men att ödet har en annan plan för Paul.  
 

Kvinnorna får större roller

 
Rebecca Fergusons karaktär Jessica kommer få en större roll än i boken. Hon är en medlem av det religiösa sällskapet Bene Gessirit som, inte helt olikt en jedi, kan läsa tankar och kontrollera folk med sin röst.

Ferguson själv beskriver sin karaktär som både en mor och en krigare i en intervju med Vanity Fair. Hon tycker att det finns brister i boken:
 
- Denis har all respekt för Franks arbete med sin bok, men kvalitén på de kvinnliga arkerna har lyfts upp till en ny nivå. Han gjorde några ändringar och nu skildras de så vackert.
 
 
Villeneuve stannar inte där utan har även uppdaterat karaktären Dr. Liet Kynes som i boken är en beskrivs som en vit man men som nu ska gestaltas av Sharon Duncan-Brewster. Till Vanity Fair säger Duncan-Brewster att ändringen genomfördes för att Villeneuve kände ”en saknad av kvinnliga karaktärer.” Duncan-Brewster fortsätter:
 
- Kynes lyckas vara en fredsbevarare gentemot många olika folk. Kvinnor är väldigt bra på det, så varför kan inte Kynes vara en kvinna? Varför borde inte Kynes vara en kvinna?
 

Inga kopplingar till David Lynchs ”Dune”

 
I en intervju med CinemaBlend säger Villeneuve att filmen inte ha någon koppling till David Lynchs film: ”Jag försöker göra min egna film.”

Villeneuve fortsätter med att han har stor respekt för föregångaren och för David Lynch som filmskapare. Han berättar att han tycker om filmen men att han vill gå tillbaka till boken och göra sin vision. Så för alla fans som eventuellt hoppas på kopplingar och referenser tillbaka till Lynchs ”Dune”, ni ska nog inte hoppas för mycket.
 
 

Villeneuve får fria tyglar

 
Villeneuve själv är tydlig med att han vill göra sin vision men hur mycket kreativ frihet är studion beredd att ge honom? Med tanke på att Lynch-filmen floppade och att ingen del två är bekräftad än så finns det orosmoln på himlen att studion skulle vilja blanda sig i lite för mycket.

Stellan Skarsgård lovar dock i en intervju med Collider att ”Dune” kommer vara en Denis Villeneuve-film.
 
- Den regisseras av en äkta filmskapare. Den kommer inte vara regisserad av studion. De verkar ge honom fria händer. Hans stämpel kommer vara monumental för filmens framgång.
 
Även David Dastmalchian garanterar att Villeneuve får fria händer att fullfölja sin vision så det lovar gott. 

Så vad tror vi då? Personligen har Villeneuve inte vunnit över mig på sin sida än. Tycker ofta han levererar estetiskt utsökta filmer men förutom "Prisoners" så känns hans filmer ofta kalla och når inte ut till mig känslomässigt. Men jag ser väldigt mycket fram emot att bli motbevisad. Och ju mer jag läser, ser och hör om "Dune" desto mer växer min pepp. Jag hoppas att efter den här filmen få stämma in i hyllningskören som skanderar namnet Denis Villeneuve. 

"Dune” har svensk biopremiär den 18 december 2020.
| 24 juli 2020 17:00 |