Serie

Skribent

Patrik Jonsson

31 januari 2013 | 20:01

Vad vi har är ett hus av kort

Imorgon är det stor premiär för David Finchers och Kevin Spaceys politiska thrillerserie "House of Cards" på Netflix, läs gärna vidare så ska jag berätta lite mer om denna!

"House of Cards" bygger alltså i första hand på den brittiska förlagan tillika serien med samma namn vilken sändes på BBC 1990, som i sin tur baserades på en roman av Michael Dobbs. Den brittiska serien resulterade dessutom i två ytterligare säsonger som gick under titlarna "To Play the King" (1993) och "The Final Cut" (1995). Serien gjorde stor succé då den sändes i Storbritannien och många var så klart kritiska då man hörde talas om en amerikansk remake en sisådär 15-20 år senare. När det sedan blev känt att inga mindre än David Fincher och Kevin Spacey skulle stå bakom det hela så började dock intresset bli allt hetare och detta både bland tyckare, fans och vanligt fölk som dig och mig.

"House of Cards" lät sig starkt influeras av Shakespears dramor "Macbeth" och "Richard III", främst med tanke på makten, ambitionen och så självklart korruptionen. Fincher lär inte ha ändrat på dessa influenser då själva grundkonceptet i denna nyversion är detsamma, däremot har han flyttat hela dramat till det nutida Washington D.C. Väl där så kommer vi att få följa Frank Underwood (Spacey), en iskall, kompromisslös och maktgalen politiker som har sitt sikte inställt på ett specifikt toppjobb i Washingtons mer angenäma kretsar.

Medan de tre brittiska säsongerna endast bestod av fyra avsnitt vardera (ett tämligen vanligt koncept i England) så har Fincher blåst på stort med en säsong bestående av hela 13 avsnitt. Den andra säsongen, som fick grönt ljus i samma andetag som den första, kommer dessutom att bestå av ytterligare 13. Vi har alltså 26 avsnitt kontra de 12 brittiska vilket då så klart talar för att Fincher & Co har expanderat originalhistorian rejält, nu återstår det så klart att se resultatet, men så här på förhand tycker jag att detta låter positivt. Då slipper vi förmodligen något uppenbart plagiat, här har förhoppningsvis Fincher skapat en alldeles egen vision och därmed tillfört något nytt.

"House of Cards" har, som jag tidigare nämnt, premiär imorgon på Netflix och de kommer att göra hela den första säsongen, alltså 13 avsnitt, tillgänglig på en och samma gång. Jag kan tänka mig att gillare av till exempel Starz:s politiska dramathriller "Boss" kommer att uppskatta denna och det finns nog ganska så säkert även drag av NBC:s långkörare "The West Wing". Intressenter tillika giganter som AMC och HBO fick se sig slagna då plötsligt och minst lika oväntat, Netflix gick in och snodde åt sig rättigheterna till denna. Detta i sig bör skvallra om att vi förmodligen talar om en serie som håller riktigt hög kvalité. En trailer ska ni självklart också bjudas på mina vänner.

Som den ivrare för TV-serier som jag är tänker jag avsluta ämnet "House of Cards" med några väl valda ord från huvudrollsinnehavaren själv, nämligen Kevin Spacey: "I was lucky to get into film at a time that was very interesting for drama. But if you look now, the focus is not on the same kind of films that were made in the 90s. When I look now, the most interesting plots, the most interesting characters, they are on TV."

Veckans nyheter:

Alla ni, inklusive mig, som sitter och peppar Frank Darabonts kommande "L.A. Noir" får nu istället börja peppa "Lost Angels". Detta är nämligen den nya titeln på hans gangsterdrama. Det är TV-spelbolaget bakom spelet "L.A. Noire" som tjafsat om titeln, trots att boken vilken serien bygger på släpptes innan spelet.

Det ryktas om att Amazon sitter i förhandlingar med Sony Pictures gällande en TV-serieversion av filmen "Zombieland" från 2009. Ifall serien blir av lutar det åt en slags skräck/komediserie med halvtimmeslånga avsnitt. Låter väl sådär.

Sean Patrick Flanery ("The Boondock Saints") har fått en större roll i den åttonde säsongen av "Dexter". Flanery ska spela Jacob Elroy, en före detta polis som numer äger en detektivfirma i Miami.

Den tredje säsongen av AMC:s "The Killing" har fått påökning, förutom återkommande Joel Kinnaman och Mireille Enos har Elias Koteas fått en större och bärande roll.

Pilotsäsongen är fortfarande i full gång och här är veckans serier som ärats med ett pilotavsnitt:

The CW: "The Hundred", "Oxygen", "Reign" "The Selection", "The Tomorrow People", "Blink", "The Originals" och "Company Town".

ABC: "Killer Woman", "Doubt", "Safe At Home", "Spy", "Believe", "Reckless", "Murder in Manhattan", "Gothika", "Big Thunder" "Bad Management", "Middle Age Rage" och "Influence".

NBC: "Wonderland", "Brenda Forever", "Dracula" samt ett nutida drama som ska baseras på "Hatfields & McCoys".

Fox: "Boomerang", "Wild Blue", "Gang Related" och ett ännu obetitlat projekt från J.J. Abrams och J.H. Wyman ("Fringe").

CBS: "The Surgeon General"

Det är även hög säsong för att skänka ytterligare liv till vissa serier samt att gräva upp några mörka och ödesdigra gravar för andra, många seriers eventuella framtid står på spel så här års: HBO ger "Girls" en tredje säsong, BBC ger "Ripper Street" en andra säsong, CBS ger "HIMYM" en nionde säsong och Cinemax ger "Banshee" en andra säsong, däremot så lägger Fox ned "Ben & Kate". Vad det gäller Showtime så har kanalen gett ytterligare säsonger till "Shameless", "House of Lies" och "Californication".

Warner Bros har gett grönt ljus till en film baserad på "Entourage", förra veckan gjordes det ju även känt att HBO planerar en film baserad på "Bored To Death". "Entourage" och "Bored To Death"....kom igen...behöver de verkligen bli till filmer? Speciellt urmjölkade "Entourage"? Samtidigt är det ingen som funderar på att göra en film baserad på "Deadwood", skandal.

Avslutningsvis vill jag påminna er alla om att spionserien "The Americans" hade premiär på FX igår kväll. En serie som jag personligen faktiskt tror mer på än "House of Cards", kolla gärna in den och så hörs vi igen om en vecka, tack och hej!

| 31 januari 2013 20:01 |