Serie

Skribent

Anders Eklöf

13 februari 2023 | 11:30

Vad var det för monster i femte avsnittet av "The Last of Us"?

I veckans avsnitt träffade Joel och Ellie på en oerhört farlig varelse från spelen.
I veckans minst lika actionpackade som känslostarka avsnitt av "The Last of Us" fick vi se en större och farligare typ av infekterad, som de som spelat spelet känner igen som en tuff och svårdödad motståndare kallad "bloater".
 
En "bloater" är nästa steg i infekteringen av cordycepts-svamparna som gör att mer eller mindre hela individen täcks av svampar, vilket inträffar efter att den lyckats leva i flera år. Som Joel beskriver i ett tidigare avsnitt lyckas de flesta infekterade bara leva i en månad eller så, medan de mer infekterade "clickers" eller "bloaters" är mer sällsynta.
 
I spelet dyker de upp som minibossar flera gånger i "The Last of Us" och dess uppföljare, där de gör sin entré i Bills skyddade stad. Här möter vi den istället i Kansas City, där den bland annat dödar karaktären Perry på ett väldigt brutalt sätt.
 
 
I ett bakom kulisserna-klipp får vi veta att dräkten för monstret skapades av Barrie Gower, som även gjort monster till serier som "Stranger Things" och "Game of Thrones".
 
Enligt klippet väger dräkten cirka 40 kilo och användes av den nästan två meter långa stuntmannen Adam Basil.
 
- Dräkten skulle vara väldigt mjuk, men även slemmig och blöt. Vi täckte honom med en gelliknande lösning som gav en glans åt svamparna. Vi behövde gela honom upprepade gånger och täckte honom med det här "glidmedlet", så han blev fin och glänsande, säger Barrie Gower till sajten Variety.
 
 
Utöver bjässen var 10-15 stuntmän klädda som "clickers", medan cirka 50 som vanliga infekterade. Det krävdes hela 65 personer fem timmar att få gänget färdiga till inspelningen. En helt klart imponerande insats från alla, om du frågar mig.
 
Nästa avsnitt av "The Last of Us" har precis som vanligt premiär på måndag, den 20 februari. Det femte avsnittet flyttades fram för att inte krocka med Super Bowl.
 
Vad tyckte du om veckans avsnitt?
 
| 13 februari 2023 11:30 |