Serie

Skribent

MovieZine

28 januari 2021 | 09:30

Vad innehåller den ultimata tv-serien?

Autenticitet, igenkänning och extra allt är några av de viktigaste tv-ingredienserna - detta enligt en kartläggning av svenskarnas favoritserier.
Idag presenterar Samsung sitt projekt The Ultimate TV Show, bestående av en forskningsrapport och en trailer för den ultimata TV-serien.

Samsung hoppas därmed ge serieproducenter fler insikter kring vad tittaren värderar i en TV-serie samt visa nordbon en trailer för hur den ultimata TV-serien skulle kunna se ut och innehålla.

Rapporten, som beskriver vad nordbon värderar i TV-serier, har tagits fram tillsammans med Annette Hill, professor inom Medie- och kommunikationsvetenskap på Lunds universitet.
 

7 av 10 har svårt att välja tv-serie

 
Projektet The Ultimate TV Show har tagits fram för att i slutändan även hjälpa TV-tittare att välja vilken eller vilka serier de ska titta på. I en ny SIFO-undersökning uppger nämligen nästan sju av tio (68 procent) att det är svårt att välja vilken TV-serie de ska titta på.

Samtidigt uppger varannan respondent (50 procent) att det, i sällskap med andra, är svårt att komma överens om vad man ska se på.
 

Rapporten The Ultimate TV Show

 
Rapporten undersöker vad som får nordbon att tycka om en TV-serie. Genom kvalitativa intervjuer med 44 svarspersoner från Sverige, Danmark, Finland och Norge, i åldrarna 18-38, klargjordes det att ingredienserna autenticitet, igenkänning, förverkligande och extra allt spelar störst roll för att nordbon ska tycka om en serie.

1. Autenticitet

Oavsett vilken genre tittarna ser på vill de att serien ska innehålla en autentisk känsla. De letar efter riktiga känslor i animerade serier, trovärdiga världar i fantasy, karaktärer man kan relatera till i komedier och noggranna miljöer i kriminaldraman. För att hålla tittarnas intresse vid liv måste allt från casting till tidstypiska detaljer och miljöer stämma till punkt och pricka.

2. Igenkänning

Att kunna känna igen sig i en TV-serie är en av de viktigaste faktorerna för att vi ska tycka om den, vare sig det handlar om karaktärer, platser, händelser eller situationer. En välkänd plats, en bekant skånsk dialekt eller ett problem man kan relatera till får tittaren att engagera sig i handlingen och serien i större grad.

3. Förverkligande och utvecklande karaktärer

Detta kopplas både till seriens handling och karaktärernas utveckling. Desto mer komplexa, genomtänkta och omfattande handlingen och karaktärerna är desto starkare kan tittarna knyta an till och fortsätta följa serien.

4. Extra allt

Vem gillar inte den excentriske personen i en serie? Vi älskar karaktärer, personligheter, miljöer och handlingar som är extrema. Oavsett om det handlar om realitydeltagares galna intriger eller en urspårad karaktärsutveckling, så fungerar extrema världar och karaktärer som en paus i från egen vardag och en chans bli underhållen.
 

Så kan den ultimata tv-serien se ut

 
Med stöd i rapporten har Samsung skapat en trailer till den ultimata serien som innehåller alla de viktiga ingredienserna.

Genom bekanta miljöer och händelser följer vi karaktären Tiger Queen i hennes jakt på kärlek. Berättelsen tar oss igenom realityseriens värld, genom tidsportaler till en dystopisk och förstörd värld där faran aldrig är långt borta för att sluta där allt började, med vår huvudkaraktärs insikt att det hon sökte var mitt framför henne hela tiden.
 
 
| 28 januari 2021 09:30 |