Film

Skribent

MovieZine

31 augusti 2015 | 12:00

Vad har tre mil tejp med BDSM att göra?

Regissören Tobias Rydin granskar konst och sex i långfilmen ”Kim”.
Tack vare bokfilmatiseringen ”Fifty Shades of Grey” och dokumentären ”Ceremonin” blev BDSM ett av vårens hetaste samtalsämnen på kultursidorna. Med en tredje film på väg är det en filmtrend som håller i sig. Svenska dramat ”Kim” vill lappa ihop våra missuppfattningar - med bland annat tre mil tejp.

Regissören Tobias Rydin berättar om filmen med den märkliga men vackra trailern:

- Min ambition har var att skildra en person som har något stort, vackert och bombastiskt oförlöst inom sig. Tejpen är en fantastisk visuell skapelse som gestaltade Kims kamp att genomföra sina visionära idéer. Både hennes tvivel på sin förmåga och hennes storhetsvansinne. Tycker att det är en fin metafor att hon gör något stort och vackert av något alldagligt och meningslöst som tejp. Det har varit grymt kul att skapa verket tillsammans med den kroatiska konstnärsgruppen NUMEN, utifrån Kims drivkrafter.

I filmen får vi följa Kim (Josefin von Zeipel) då hon under två sommarmånader kämpar med att göra klar sin debututställning – ett konstverk gjort av tre mil tejp. Samtidigt inleder hon en BDSM-relation.

- När jag skrev manuset var jag så grymt trött på alla fördomar och missuppfattningar om BDSM. I Kim vill jag visa att BDSM är en sexuell läggning som inte har något med ångest eller trasig barndom att göra. Det är helt enkelt något folk ägnar sig åt för att kunna tänja på sexuella gränser och utforska fantasier med samtycke som grund.

Tobias Rydin påpekar att ”Kim” gestaltar en switch-relation, alltså där både man och kvinna byter mellan dominanta och undergivna roller. 

- Det är något som jag knappt sett på film. Jag tänker också att samhället borde lära sig av BDSM-utövarnas fokus på samtycke och grundidéer om safe sane consensual, det vill säga säkert, sunt och med samtycke.


"Kim" premiärvisades i Kinkykvarteret på Stockholm Pride tidigare i somras. Filmen får ordinarie biopremiär 18 september.
| 31 augusti 2015 12:00 |