TEMA: COEN

Skribent

Jenny Ahonen

14 februari 2016 | 21:00

Har bröderna Coens ”Fargo" hänt på riktigt?

MovieZine tar reda på den sanna historien bakom "den sanna historien".
I veckan har vi Coen-tema på MovieZine! Flera av våra skribenter ger sin syn på filmbröderna och deras verk.

Medan succéserien "Fargo" nyligen har avslutat sin andra säsong, närmar sig bröderna Coens originalfilm sin 20:e födelsedag. Den skruvade berättelsen fängslade både kritiker och biobesökare 1996 och tycktes särskilt häpnadsväckande eftersom den påstods vara sann. Men hur väl stämmer det, egentligen?

Precis som tv-seriens alla avsnitt inleds filmen med ett påstående om att handlingen är 
baserad på verkliga händelser. Den här texten öppnar krimdramat:

"THIS IS A TRUE STORY. The events depicted in this film took place in Minnesota in 1987. At the request of the survivors, the names have been changed. Out of respect for the dead, the rest has been told exactly as it occurred."Idag vet de flesta om att så inte är fallet. Men när filmen hade premiär 1996 låg internet ännu i sin linda. Att med en enkel googling avslöja lögnen var alltså inte ett alternativ för filmkritikerna som - trots sluttextens "all persons fictitious"-disclaimer - i många fall hjälpte till att sprida myten. Många som såg filmen under det sena 90-talet kom därför att tro att berättelsen om en man som är så desperat efter pengar att han låter anlita två småförbrytare för att kidnappa hans fru, för att kunna pressa hennes far på pengar, var sann.

Joel och Ethan Coen, bröderna som både skrivit och regisserat filmen, höll fast vid sin lögn under lanseringen. I en intervju med tidningen Premiere 1996 förklarade Joel att de ville testa att göra något utifrån en sann historia och menade att manuset ligger "ganska nära" de faktiska händelserna som det är baserat på. Men redan i introduktionen till manuset han pratar om avslöjas det faktiskt att filmen endast "låtsas vara sann". 

Betyder det att "Fargo" inte har inspirerats av verkliga händelser? Inte nödvändigtvis. Enligt Peter Stormare, som spelar skurken Gaear Grimsrud i filmen, är handlingen baserad på flera historier som filmbröderna hört talas om när de var unga. "De smälte ihop många olika historier och hörsägner i en film", har han sagt till Huffington Post.I bonusmaterialet på en special-DVD-utgåva av filmen påstås det till exempel att filmen har hämtat inspiration från mordet på Helle Crafts 1986. Händelsen har i USA blivit känd som "the woodchipper murder" på grund av hur Helles make och mördare valde att göra sig av med hennes döda kropp. 

Bröderna Coen är själva uppväxa i Minnesota, där filmens handling utspelas, och många Minnesota-bor misstänkte länge att "Fargo" hade sin främsta inspirationskälla i ett uppmärksammat mord som ägde rum i staten 1963. Efter att ha riggat upp en ordentlig livförsäkring anlitade då T. Eugene Thompson en hitman för att döda sin fru. Thompson släpptes ut ur fängelset 1983. När han dog i fjol förnekade Coen-bröderna att mordet han dömts för på något vis skulle ha inspirerat "Fargo" och sa i en intervju att filmens handling är "helt och hållet påhittad".
| 14 februari 2016 21:00 |