Skribent

Andreas Samuelson

26 november 2013 | 20:01

Vad hände med skräckstjärnorna? Del 2

Stackars Sally som kämpade för sitt liv i "Motorsågsmassakern", Andy som ångrade att han blev bästis med Chucky i "Den onda dockan" eller lille Damien som visade sig vara Satan själv i "Omen".

Vi minns dem alla i favoritskräckisarna vi sett mer än en gång. Men medan filmerna och dess uppföljare lever vidare som populärkulturella fenomen så har de ibland inte ens myndiga skådespelarna försvunnit.

MovieZine har tagit reda på var de är idag.

Carrie Henn i "Aliens"

Unga Henn hade ingen som helst skådespelarerfarenhet innan hon fick rollen som Newt i James Camerons hypade science fiction-uppföljare. I samtliga intervjuer efteråt sade hon att inte tänkte satsa på någon skådespelarkarriär - ett löfte hon höll. Hon arbetar idag som lärare men håller fortfarande kontakten med Sigourney Weaver.

Marilyn Burns i "Motorsågsmassakern"

Blondinen blev en av skräckgenrens första "scream queens" när hon överlevde självaste Leatherface med familj i Tobe Hoopers ökända skräckis. Hon medverkade i några få rysare till, inklusive Hoopers "Eaten Alive", innan hon på mitten av 1980-talet lade ner skådespelandet. Hon är idag teaterlärare men har gjort cameo-roller i både "Motorsågsmassakern 4" och senaste "Texas Chainsaw 3D".

Adrienne King i "Fredagen den 13:e"

Den första att överleva en av många massakrer på Camp Crystal Lake, teateraktrisen King fick äran att halshugga Mrs. Voorhees med konsekvensen att hon på riktigt blev trakasserad av ett besatt fan. Hon gick med på att återvända i en liten roll i uppföljaren innan hon lämnade filmbranschen. Hon återvände flera år senare, som röstskådespelerska samt delägare av ett filmbolag i Kalifornien. Hon gjorde 2010 comeback på film och har sedan dess dykt upp i ett antal mindre kända filmer.

Heather Langenkamp i "Terror på Elm street"

En stor favorit bland Freddy Krueger-fansen, hon var Nancy som besegrade drömdemonen med knivhänderna i både ettan och trean, och senare spelade sig själv i "Wes Craven's New Nightmare". Hon gjorde flertal roller, mestadels i TV (bl.a. som Nancy Kerrigan i TV-filmen "Tonya & Nancy") innan hon tillsammans med maken startade ett AFX Studio, som gjort makeup- och specialeffekter åt filmer som bl.a. "Dawn of the Dead"och "The Cabin in the Woods". Senast jobbade hon på "Star Trek Into Darkness" där hon även spelade en liten roll som Moto.

Gaylen Ross i "Dawn of the Dead"

I uppföljaren till George Romeros "Night of the Living Dead" var hon ensam hjältinna som kämpade mot zombies i ett köpcenter. Efter endast två filmroller till, slasherrullen "Madman" och Romeros "Creepshow", så slutade hon helt med skådespeleriet eftersom hon ansåg det var för svårt att få jobb. Istället började hon som både regissera, producera, skriva och klippa TV-dokumentärer som vunnit priser såväl som visats på internationella festivaler.

Jessica Harper i "Flykten från helvetet"

Amerikanskan som blev Dario Argentos mäktiga hjältinna i det blodiga mästerverket från 1977 hade en framgångsrik filmkarriär med roller i bl.a. Woody Allens "Stardust Memories" och "Rocky Horror Picture Show"-uppföljaren "Shock Treatment". I början på 1990-talet prioriterade hon dock att skriva barnböcker och producera barnskivor, varav flera verk prisbelönats. Senaste filmen var en nyckelroll i "Minority Report".

Brandon Quintin Adams i "Ondskans hus"

11-åringen hade redan medverkat i bl.a. Michael Jackson-rullen "Moonwalker" när han spelade hjälten i Wes Cravens bisarra 90-talsskräckis. Han spelade även av hockeyknattarna i "Mästarna" och dess uppföljare innan han fortsatte med TV och gjorde sin senaste roll 2001. Sedan dess har han ägnat sig åt sin rapkarriär under artistnamnet B. Lee.

| 26 november 2013 20:01 |