Film

Skribent

Andreas Samuelson

31 maj 2016 | 15:00

Vad hände med "Scream"-stjärnorna?

Wes Cravens moderna skräckklassiker fyller 20 i år och än idag är Ghostface en av våra mest älskade filmmördare. Men vad hände med resten av ensemblen?
“Scream” var en 1990-talets mest oväntade filmsuccéer som briljant både drev med och återupplivade den döda skräckgenren. Cravens karriär fick ett rejäl boost och de unga, heta stjärnorna åkte gräddfil in på Hollywoods A-lista. Men nu 20 år senare, var har de tagit vägen? MovieZine har svaren.

Neve Campbell (Sidney Prescott)
Som filmens hjältinna spåddes kanadensiskan med dansbakgrund en lovande framtid och förutom de tre uppföljarna följde roller i populära filmer som “Wild Things” och “54”. Men mellan indiefilmer och en del floppar så rann stjärnstatusen ut i sanden. Campbell har istället satsat mycket på teater och TV-roller, främst gästframträdanden i bland annat “Mad Men”, “Grey’s Anatomy” och “Welcome to Sweden”. I år fick hon en fast roll som politiska konsulten Leeann Harvey i “House of Cards”.

Skeet Ulrich (Billy Loomis)
Ulrich valdes till rollen som Sidneys pilska pojkvän för sin likhet med en ung Johnny Depp och sågs under filmens storhetstid som Hollywoods nya hjärtekrossare. Men de stora rollerna uteblev, trots filmer med regissörer som Paul Schrader (“Touch”) och Ang Lee (“Ride with the Devil”). Dyker emellanåt upp i diverse indiefilmer och TV-serier, senast som en av huvudpersonerna i “Law & Order: Los Angeles”.

Rose McGowan (Tatum Riley)
Brunetten McGowan förkroppsligade blonda hejarklacksledaren Tatum perfekt och är än idag en skådespelerska som stundtals dyker upp i intressanta projekt. Var ett tag mest känd som Marilyn Mansons flickvän men etablerade sig som rövsparkare med kulspruta som benprotes i “Planet Terror”. Har även gjort sig ett namn inom TV, främst när hon ersatte Shannen Doherty i “Förhäxad” men även med en återkommande gästroll i “Nip/Tuck”. Har även varit politiskt aktiv och uttalat sig kontroversiellt, som när hon senast avslöjade castingen för Adam Sandlers “The Ridicilous 6” som sexistisk.

Matthew Lillard (Stuart Marker)
En skräckkomedi behöver såklart sin comic relief och där passade Lillards komiska tajming perfekt. Och det komiska kom att markera de flesta av hans kommande roller också, som tonårsrullen “She’s All That” och “Scooby Doo”-filmerna samt den tecknade serien. Han har dock bevisat sig som dramatisk skådespelare, främst i indiefilmen “SLC Punk!” men även i Oscarsbelönade “The Descendants”. Har även producerat film och regideputerade 2012 med “Fat Kid Rules the World”.

Jamie Kennedy (Randy Meeks)
“Scream” var Kennedys andra filmroll (första var “Romeo + Juliet” samma år) och i och med den samt två uppföljare blev han filmnörden Randy med hela världen. Det är också hans mest framträdande roll inom film med undantag för hånade kalkonen “Maskens återkomst”. Han har däremot varit desto mer aktiv inom TV, som ståupp-komiker och som producent, främst för egna, populära dolda kameran-programmet “The Jamie Kennedy Experiment”. Dyker ofta upp i B-filmer som “The Hungover Games” och “Tremors 5” men även i TV-serier som dåvarande flickvännen Jennifer Love Hewitts “The Ghost Whisperer”.

Drew Barrymore (Casey Becker)
Barrymore var filmens största stjärna och affischnamn trots att hon biter i gräset efter redan 20 minuter - faktum är att hon ursprungligen skulle spelat huvudrollen som Sidney men fick förhinder. “Scream” var en av flera filmer under hennes comeback-period efter en längre svacka under tonåren. Ett tag var hon ett pålitligt namn på vita duken med filmer som “The Wedding Singer” och “Charlies änglar”-filmerna men senaste åren har hon fokuserat mer på att producera. Hon regideputerade med “Whip It” 2009.

Courteney Cox (Gale Weathers)
Cox var redan ett namn tack vare “Vänner” men fick kämpa för rollen som reportern Gale eftersom produktionsbolaget inte trodde att hon kunde vara bitchig nog - tji fick dem. Filmerna är dock hennes få nämnvärda på meritlistan vars höjdpunkter annars varit inom TV, senast “Cougar Town” som avslutades i fjol efter sex år. Hon har dock varit flitig bakom kameran, främst som producent men regidebuterade även 2014 med “Just Before I Go” med Seann William Scott i huvudrollen.

David Arquette (Dewey Riley)
En av sex syskon i tredje generation av skådespelande klanen Arquette, vicesheriffen Dewey var ursprungligen en mer “hunkig” karaktär men Arquettes charmiga byfåne-stil imponerade på Craven. Andra filmmeriter har inkluderat biroller i komedier av varierande kvalité och större roller i indiefilmer, varav han producerat flera. Har samarbetat mycket med numera ex-hustrun Courteney Cox som han träffade under “Scream”-filmerna, bland annat på hans regidebut “The Tripper”. Han hade även en karriär inom professionell wrestling i början på 2000-talet.

Läs också: 28 saker du (troligen) inte visste om "Scream"-filmerna

| 31 maj 2016 15:00 |