Serie

Skribent

Patrik Jonsson

12 juli 2016 | 18:00

Vad gör skådespelarna i "Twin Peaks" idag?

Nästa år är det stor premiär för den 3:e säsongen av kultserien "Twin Peaks". 26 år har gått sedan premiären, vad pysslar dess skådespelare med idag?
Nu är det givetvis en del av skådespelarna från "Twin Peaks" som kommer att återvända då det blir dags för återuppståndelsen nästa år. Några är klara, andra inte, medan vissa har avböjt. Jag tänker dock inte snöa in så mycket på vilka som kommer tillbaka i just den här artikeln mer än några små inflikningar. Det är bättre jag återkommer mer fullständigt till detta mot årets slut då vi förhoppningsvis har en mycket klarare bild av hur det ser ut.

"Twin Peaks" blev en enorm succé back in the days, redan efter att det första avsnittet sändes här hemma i Sverige den 18 november 1990 så hade den mer eller mindre trollbundit hela landet. Alla ville genast se nästa avsnitt och sedan nästa och sedan nästa och så vidare. Efter några avsnitt var det knappt någon som INTE talade om "Twin Peaks". I skolor, på arbetsplatser, överallt diskuterades mordet på Laura Palmer. Hur det skulle gå, hur skulle det sluta?

Man kan lugnt säga att "Twin Peaks" satte en ny slags mall för hur tv-serier kunde formas och se ut. Att den liksom visade vägen för många andra, kommande produktioner de närmsta åren. Jag vågar enkelt påstå att "Twin Peaks" än idag inspirerar tv-serieskapare, no doubt in my mind. Men hur gick det då för skådisarna i "Twin Peaks"? Blev de lika framgångsrika som serien? Jag skulle dessvärre vilja säga långt ifrån, för vissa har det dock gått hyggligt, för att inte säga riktigt bra, de är dock lätträknade. Här följer några av Twin Pekarnas öden.

(I vanlig ordning har jag valt ut tio stycken, jag har mina begränsningar.)

Mädchen Amick (Shelly Johnson)
Mädchen Amick är väl en av Peaks-gänget som klarat sig hyggligt ändå. Inte för att hon blivit lika stor som tv-serien, men nog har det blivit en hel del roller alltid. Direkt efter "Twin Peaks" fick hon en roll i Stephen King-filmatiseringen "Sleepwalkers".  Efter det har hon kunnat ses i allt från "Dawson's Creek", "Gilmore Girls", "Cityakuten" och "Californication", i den sistnämnda återförenades hon dessutom med David Duchovny. I höstas hade hon en roll i senaste upplagan av "American Horror Story: Hotel" och nu senast kunde vi se henne i Neflix härliga komediserie "Love". Amick återvänder till "Twin Peaks" nästa år.

Dana Ashbrook (Bobby Briggs)
Dana Ashbrook har faktiskt också ett rätt så gediget CV bakom sig efter tiden med "Twin Peaks". Det må inte ha blivit några jätteroller av Tom Cruise eller Christian Bale-mått, men flitig har han varit. Även Ashbrook kunde ses, likt Mädchen Amick, i "Dawson's Creek" och han skulle sedermera dyka upp i kritikerrosade tv-serier som "Deadwood", "Crash" och "White Collar". För två år sedan kunde vi se honom i filmen "The Opposite Sex" och här närmast dyker han upp i filmen "Restraint". Ashbrook återvänder även han till "Twin Peaks" nästa år.

Sherilyn Fenn (Audrey Horne)
Åren strax efter "Twin Peaks" blev väl inte några direkt gyllene år för Sherilyn Fenn. Det blev mest några småroller i en bunt mer eller mindre okända b-filmer, där väl endast rollen som Helena i "Boxing Helena" (1993) stack ut. Under 00-talet blev det däremot lite mer fart då hon tog sig an lite mer tv-serieroller igen. Återföreningar i "Dawson's Creek" och "Gilmore Girls" även för Fenn, sedan dök hon upp i bland annat "Boston Public" och "House". På senare tid har hon dykt upp i grymma serier som "Ray Donovan" samt "Magic City" och senast kunde vi under våren se henne i minst lika grymma "Shameless". Fenn gör som de ovanstående tu och återvänder till "Twin Peaks" nästa år.

Michael J. Anderson (Man From Another Place)
Den rullstolsbundne skådespelaren Michael J. Anderson, född på självaste Halloweennatten 1953,  har dykt upp i en mängd produktioner sedan tiden med "Twin Peaks". Han återförenades dessutom med vännen David Lynch i tv-piloten "Mullholland Dr." (1999) som sedermera blev biofilmen "Mullholland Drive" (2001). Förutom denna roll har han även dykt upp i tv-serier som "The X-Files" och "Carnivale". 2013 gjorde han rösten till Professor Horatio Kharon i tv-serien "Scooby Doo: Mystery Incorporated", sedan dess har det dock varit tyst.

Joan Chen (Jocelyn "Josie" Packard)
Joan Chen tillhör nog onekligen en av de mer etablerade och mest kända skådespelarna från "Twin Peaks". Återigen, det är väl nästan omöjligt att bli lika stor som självaste "Twin Peaks", men hennes karriär är ändå inte fy skam. Vad det gäller filmroller kan bland annat nämnas "Judge Dredd", "On Deadly Ground", "Lust, Caution" samt "Golden Gate" och på tv-seriesidan hittar vi en hel del guldkorn som "Fringe", "Homicide: Life on the Streets" och "Marco Polo".

Ray Wise (Leland Palmer)
Med roller i filmer som "Robocop" och "Cat People" samt i tv-serier som "Dallas" och "Remington Steele" hade Ray Wise ändå en hygglig karriär redan innan "Twin Peaks". Skulle det dock lugna ned sig efter denna ack så kultförklarade tv-serie? Tvärtom, Wises CV är nog ett av de mest späckade bland alla här på listan. "Rising Sun", "Good Night and Good Luck", "One Missed Call" och "X-Men: First Class" kan bland annat nämnas på filmsidan. Vad det gäller tv-serier är det nästan en oändlig insats; "Savannah", "24", "Beverly Hills", "How I Met Your Mother" och "Mad Men" bara för att nämna några. Nu senast kunde vi se honom i "Agent Carter" och snart dyker han upp i filmerna "Halloweed" och "Malevolent". Wise återvänder dessutom till "Twin Peaks".

Sheryl Lee (Laura Palmer)
Sheryl Lee har nog fler gånger än en blivit kallad "världens mest kända lik", sedan ifall hon väljer att bli smickrad eller bedrövad låter jag vara osagt, jag hoppas dock hon är stolt. Lee hade redan innan "Twin Peaks" arbetat med Lynch och detta i filmen "Wild At Heart". Hursomhelst, efter "Twin Peaks" har det väl gått sådär. Det har blivit några småroller i filmer som "Vampires", "Texas Killing Fields" och "Winters Bone", medan det på seriefronten blivit några framträdanden i "One Tree Hill", "Dirty Sexy Money" samt "Desperate Housewives". För ett par år sedan gjorde hon en liten roll i filmen "Jackie & Ryan", sedan dess har det inte hänt något. Lee kommer dock tillbaka nästa år då det är dags för "Twin Peaks" revival!

David Duchovny (Dennis "Denise" Bryson)
Denne herre behöver väl egentligen knappast någon närmare presentation? Tänkte väl det. Duchovny är onekligen den som har slagit genom allra starkast här på listan. Hans roll i "Twin Peaks" var långt från en av de största och mest bärande, men rätt minnesvärd är den nog dock ändå. Sedan är det väl rätt så kul att ta med åtminstone EN skådespelare som det gått genuint bra för. På tv-seriesidan räcker det väl med att jag nämner succéer som "The X-Files" och "Californication"? Ja vi stannar där. På filmfronten har det heller inte varit direkt pjåkigt; "Kalifornia", "Evolution", "Zoolander" och självfallet "X-Files"-filmerna. Nu senast kunde vi se honom återförenas med sin kära Scully i återupplivandet av just "The X-Files". Duchovny dyker dessutom upp nästa år då det är dags för fortsättningen av "Twin Peaks". För övrigt kan ni även spana in honom i den pågående tv-serien "Aquarius".

Lara Flynn Boyle (Donna Hayward)
Även Lara Flynn Boyle kan väl sålla sig till de skådespelare det gått rätt så bra för. Kanske inte lika stor som Duchovny, men inte så väldans långt ifrån.  "Waynes World", "Red Rock West" och "Men in Black II" är bara några av de filmer hon haft relativt stora roller i. Hon har heller inte direkt legat på latsidan vad det gäller tv-serier, här kan bland annat nämnas; "Ally McBeal", "The Practice" och "Las Vegas". Senast kunde man se henne i familjekomedin "Lucky Dog" (2014), sedan dess har dock hennes schema ekat tomt.

Kyle MacLachlan (Agent Dale Cooper)
Den absolut största rollen i "Twin Peaks" bars onekligen av MacLachlan i form av Agent Dale Cooper. Då det väl begav sig skulle man ju onekligen tro att just denne herre skulle slå genom starkast av dem alla. Nu blev det inte riktigt så. Visst har MacLachlan legat i, absolut, det är ett långt CV, men någon superstjärna blev han aldrig. Han valde nog helt enkelt fel roller där i början, så kan det vara och bli. Han tog en roll i "Flintstones", ingen hit och sedan en roll i totalsågade "Showgirls". Efter detta präglades resten av 90-talet av roller i den ena b-filmen efter den andra. På 00-talet fick han dock en roll i tv-serien "Sex and the City" och efter det följde roller i bland annat "Desperate Housewives", "How I Met Your Mother" och "Agents of S.H.I.E.L.D.". Just nu kan ni spana in honom i tv-serien "Portlandia". Kyle MacLachlan återvänder till "Twin Peaks" 2017.

Nu var detta som sagt endast tio stycken av de skådisar som smög runt i "Twin Peaks", rollistan kan naturligtvis skrivas mycket längre än så här. Jag hoppas dock att ni fått åtminstone ett litet hum om vad några av dem pysslar med idag? 

Kan tillägga att några av de skådespelare som hamnade utanför "listan" inte, eller knappt, är aktiva idag. Här kan bland annat nämnas Peggy Lipton (Norma Jennings), Everett McGill (Big Ed Hurley) och tydligen även Michael Ontkean (Sheriff Harry S. Truman).

Sedan har vi ju dessvärre även en skara skådespelare som inte längre finns bland oss; Jack Nance (Pete Martell), Frank Silva (Killer Bob), Don S. Davis (Major Garland Briggs), Dan O'Herlihy (Andrew Packard), Catherine E. Caulson (The Log Lady) och John Boylan (Mayor Dwayne Milford). Så, nu fick även de äran att nämnas, må de alla vila i frid.

Hur minns ni själva "Twin Peaks"? Är ni några här som är ungefär lika lastgamla likt mig som faktiskt var med redan då den sändes eller har ni sett den i efterhand? Är "Twin Peaks" verkligen tidernas bästa mysterieserie, kanske ni till och med anser den vara den bästa tv-serien i alla katerogier? Sedan måste jag även givetvis passa på att fråga, ser ni fram mot den tredje säsongen? Snacka gärna av er här nedan!
| 12 juli 2016 18:00 |