Serie

Skribent

Patrik Jonsson

26 mars 2015 | 18:00

Vad gör "Lost"-skådisarna idag?

Ja, vad gör skådespelare som Matthew Fox (Jack), Evangeline Lilly (Kate) och Michael Emerson (Ben) idag? Nej, detta handlar inte om något slags jubileum, jag tänkte bara att vi kunde spåna lite.
Det har nu gått över tio år sedan "Lost" hade sin premiär, närmare elva faktiskt och snart hela fem år sedan den avslutades. 

Nästan lite obehagligt vad tiden har gått fort då man verkligen sätter sig ned och tänker efter. Det känns nämligen faktiskt inte alls så länge sedan som man satt där vecka efter vecka och följde dessa karaktärer på en ö någonstans i ingenstans. Jag satt och begrundade lite på detta härom kvällen och tänkte att jag lika gärna kunde skriva av mig lite om ämnet.

Kanske det finns fler där ute än jag som saknar många av dessa karaktärer? Just karaktärerna kan man nog inte göra så mycket åt, de är liksom borta, ja eller lost om man nu vill uttrycka sig så. Skådespelarna som gestaltade dem är dock en annan femma, dem kan vi nog faktiskt än idag få avnjuta ifall vi har lite tur. Kanske till och med i en tv-serie? Ja, några av de gamla "Lost"-skådisarna har faktiskt roffat åt sig roller i helt andra tv-serier, serier som vi kan uppleva idag, ikväll och imorgon. Andra har letat sig till storebror filmbranschen, medan det inte hörs knappt ett smack om andra.

Nu tänker jag inte radda upp hela rollistan i "Lost" här, ni får helt enkelt nöja er med några av dem. En bunt härliga skådisar som jag plockat ut lite så där på måfå.  Here we go!

Matthew Fox (Jack Shephard)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Naturligtvis måste jag ha med Fox, han axlade ju ändå en av de mest uppmärksammade och utstående karaktärerna i och med sin tolkning av Jack Shephard. Fox är just en av de skådisar från "Lost" som sökt sig till filmbranschen. Vi har kunnat se honom i bland annat filmer som "Alex Cross" och "World War Z". Inom kort kommer han att dyka upp i filmerna "Extinction" samt "Bone Tomahawk". 

Jag skulle väl inte vilja påstå att Fox fått någon kometkarriär efter "Lost", det var säkerligen många som trodde det, så blev dock inte fallet. Nä, det hade nog varit bättre ifall han fortsatt vårdat sin tv-seriekarriär istället. Det hade varit något åtminstone jag föredragit, numer känns hans talang mest bortkastad. Synd och skam.

Michael Emerson (Ben Linus)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Emerson, som spelade Jacks mer eller mindre nemesis Ben Linus, har dock valt att gå en helt annan väg. Eller gått och gått, Emerson har helt enkelt valt att stanna i tv-serievärlden. 

Ni som känner att ni behöver få ett litet Emerson-fix ska genast kasta er på actionthrillerserien "Person of Interest" där Emerson utgör en av huvudrollerna tillsammans med Jim Chaviezel. Fyra säsonger har det blivit hittills och det lär bli fler då serien blivit en av CBS:s största succéer just nu. Ingen favoritserie för min egen del, men Emerson är som alltid bra och är ni ute efter en lättsmält actionserie kan ni gärna ge "Person of Interest" en chans.

Naveen Andrews (Sayid Jarrah)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Även Andrews har valt att fortsätta göra tv-serier och här har vi en herre som verkligen inte legat på latsidan, tvärtom. Ifall ni saknar denne gemytlige skådespelare kan ni kolla in tv-serier som "Sinbad" och "Once Upon A Time in Wonderland". Nu är dock ingen av dessa två serier fortfarande vid produktion ("Sinbad" var en miniserie och "Once Upon A Time in Wonderland lades ned), men misströsta ej. Redan i början av sommaren har Andrews en större roll i Netflix kommande sci/fi-drama "Sense8"!

Evangeline Lilly (Kate Austen)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Härliga Evangeline Lilly har, likt hennes "Lost"-parhäst Matthew Fox, även hon valt den stora filmbranschen som spelplan och karriärslipning. Har det gått bra då? Jovars, bättre än för Matthew Fox i alla fall tycker jag. En större roll mot Hugh Jackman i actionfilmen "Real Steel" och så som Tauriel i de senaste Hobbitfilmerna, får väl ändå räknas som en lite vassare filmkarriär än just Fox. Dessutom dyker hon upp i en större roll i Marvels kommande "Ant-Man". 

Ni som dock gärna hade sett henne i en ny tv-serie blir dessvärre utan, men vem vet, kanske även hon återvänder till det gemytliga tillika "lilla" formatet igen? Vi håller tummarna för det tycker jag!

Josh Holloway (James "Sawyer" Ford)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

En av mina stora favoriter i serien var definitivt Holloway och detta inte endast på grund av att jag stenhårt diggade hans karaktär Sawyer. Jag tyckte även att han var (och är) en riktigt bra skådespelare. Därför tycker jag idag att det känns både konstigt och framförallt tråkigt att det inte gått bättre för honom. 

Vi har dock kunnat se honom i en hel del produktioner, både filmer och tv-serier. I filmerna "Mission Impossible: Ghost Protocol", "Sabotage" samt "Paranoia" och i tv-serierna "Community" och "Intelligence". Den sistnämnda skulle ju bli Holloways stora återkomst i tv-branschen men den serien floppade dessvärre rejält. Ja och med all rätt, detta var dock absolut inte Holloways fel. Ge karln en värdig roll, snälla!

Jorge Garcia (Hugo "Hurley" Reyes)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Här har vi ännu en alldeles underbar skådespelare som egentligen förtjänat mycket bättre roller efter sin tid i "Lost". Nu har visserligen Garcia gjort en förjäkla massa roller efter "Lost", eller vad sägs om små inhopp i tv-serier som "Mr. Sunshine", "Californication", "Once Upon A Time", "Hawaii Five-0" och "How I Met Your Mother"? Det var dock i och med storsatsningen "Alcatraz", även den från J.J. Abrams, som Garcia skulle få sin stora revansch, den floppade dessvärre rejält och lades ned redan efter en säsong. 

Nuförtiden dyker Garcia mest upp i småroller i mindre filmproduktioner där inte någon större roll finns inom räckhåll inom den närmsta tiden. Detta är så klart riktigt tråkigt, men ni som vill få en liten dos av Garcia vet nu vilka serier ni kan få åtminstone en glimt av honom!

Elizabeth Mitchell (Juliet Burke)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Mitchell har faktiskt legat i rätt brutalt efter rollen som Juliet Burke. Det har blivit en hel del tv-serier och i många av dem har hon faktiskt lyckats norpa åt sig rätt stora och bärande roller. Till en början medverkade hon i rebooten av "V", sedan en mindre roll i "Law & Order: SVU". Efter snutgenren begav hon sig till "Revolution" där hon fick en av de ledande rollerna och nu senast kunde vi se henne som Snow Queen i "Once Upon A Time". Vi lär efter detta få se henne fler gånger, hon verkar vara en kvinna som ligger i och det tackar jag för.

Daniel Dae Kim (Jin Kwon)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Här har vi en skådis som ni säkerligen sett i någon tv-produktion efter åren i "Lost"? Kim har medverkat i rätt många tv-serier, bland annat "NCIS: Los Angeles", "Once Upon A Time", "The Legend of Korra" och så självklart "Hawaii Five-0" där han genom åren haft en större och ledande roll och har så än idag. Han dök även upp i en roll i filmen "Insurgent" och kommer så även att göra i den kommande filmen "Ktown Cowboys". Ja, ifall ni vill stifta ytterligare bekantskap med Mr. Kim vet ni nu vart ni ska leta.

Dominic Monaghan (Charlie Pace)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Den förre dette hobbiten Monaghan fortsatte genast efter Ringen-trilogin att sätta fyr på sin karriär då han tackade ja till rollen som Charlie Pace i "Lost". Att rollen skulle bli så pass internationellt hyllad och känd var knappast något någon kunde veta på förhand så klart. Men nog hade han en alldeles strålande röd och het tråd i sin karriär under 00-talet alltid. Denna tråd har dock skrynklat ihop sig något på sistone. Visst, han är fortfarande rätt aktiv, men någon ytterligare dundersmäll i hans karriär har det inte blivit. 

Ifall ni känner att ni vill har mer av Monaghan ska ni genast kolla in tv-serierna "FlashForward", "Goodnight Burbank", "The Unknown" och i purfärska tillika halvsvenska "100 Code".

Terry O'Quinn (John Locke)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Sist, men absolut inte minst, på denna lista har jag valt att peta in min stora "Lost"-favorit Terry O'Quinn. Hans John Locke var i mina ögon det allra, allra bästa med serien. O´Quinn är annars en riktig gammal räv i tv-sammanhanget med en jädrans massa tv-serier i bagaget. Vill ni dock veta och spana in vad han gjort efter åren i "Lost" ska ni kolla in tv-serier som "Ring of Fire", "666 Park Ave", "Falling Skies", "Gang Related", "Hawaii Five-0" samt senast i dramat "Full Circle". Nu är inte dessa serier några mästerverk men Terry O´Quinn är alltid bra. Bäst av dessa skulle jag nog säga är "Gang Related", där hade han även en rätt stor roll. Att hitta produktioner, både filmer och tv-serier, för att stilla ert Terry O'Quinn-begär blir knappast svårt. Karln är en sann arbetsnarkoman, det fullkomligt kryllar av rolltolkningar signerade honom. Nu inväntar jag bara att få se honom i en helt egen tv-serie, med andra ord i en huvudroll. För det om något är denne man värd.

Detta var några personliga favoriter från den svunna tiden med "Lost". Naturligtvis finns en mängd ytterligare karaktärer tillika skådisar jag hade kunnat tagit upp, men jag kan dessvärre inte göra listan ur lång som helst. Jag nämner dock några till här i all sin hast, jag har nämligen svårt att klippa bandet.

Yunjim Kim (Sun Kwon); Vill ni ha mer av Kim ska ni kolla in serien "Mistresses"

Emilie de Ravin (Claire Littleton); Littleton hittar ni numer i (som så många andra f.d. "Lost"-skådisar) "Once Upon A Time".

Henry Ian Cusick (Desmond Hume); Cusick har gjort massor efter "Lost", bland annat "Fringe", "The Mentalist" samt "Body of Proof" men kanske framförallt serierna "Scandal" och "The 100".

Harrold Perrineau (Michael Dawson); Denne herre hittar ni i en mängd produktioner, bland annat i "Sons of Anarchy" och nu senast i "Constantine".

Titus Welliver (Man in Black); Här säger jag bara "Bosch", se "Bosch".

Vilka var era favoriter och vilka saknar ni mest? Har ni möjligtvis fler serier att tipsa om vad det gäller forna "Lost"-skådisar? Prata gärna av er här nedan!
| 26 mars 2015 18:00 |