Film

Skribent

MovieZine

4 augusti 2020 | 12:00

Vad gör Klimpen från "Bert" idag?

Nya dokumentären ”Jag är Klimpen, motherfucker!” besöker skådespelaren Martin Iliou, som hoppas på en comeback.
Skådespelaren Martin Iliou (tidigare Martin Lindqvist) slog i slutet av 90-talet igenom över en natt som kultkaraktären Klimpen i TV-serien ”Bert”. Han medverkade också i långfilmen ”Bert - den siste oskulden” (1995) och som Sluggo i ”Vinterviken” (1996), men sen slutade telefonerna att ringa och karriären dalade i samma takt som missbruket eskalerade.

20 år senare är han hemlös och mitt i ett återfall, men fast beslutsam att göra comeback som skådespelare. Samtidigt är han nyförälskad i en i en 23-årig-glamourmodell från Norrland, vilket får Martin att sätta sitt hopp till att en flytt till Norrland ska lösa hans problem.
 
 
”Jag är Klimpen, motherfucker!” är en film om en oväntad comeback, en osannolik kärlekshistoria och framför allt ett porträtt av en person som bara vill vara sig själv. Om det då råkar vara i formen av den karaktär han spelade som tonåring så får det kanske vara så.
 
 

"En tre år lång historia med osannolika vändningar"

 
Regissör är Mattias Sjöstedt, som lärde känna Martin redan i slutet av 90-talet. De tappade kontakten men återupptog den år 2017 då Martin var sugen på att ta upp skådespeleriet på nytt. De bestämde sig för att ses, men innan mötet hann äga rum tog Martins liv ännu en drastisk vändning och när de träffas har Martin precis skrivits ut från psykiatrin efter att han hotat med att ta sitt liv.

- Jag insåg direkt att det inte skulle bli aktuellt med någon comeback som skådespelare i det skick Martin var i, men på hans initiativ började jag filma våra möten. Det skulle så småningom visa sig bli starten på en tre år lång historia som minst sagt tog osannolika vändningar, berättar Mattias Sjöstedt i ett pressmeddelande.
 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 

@missewelinestenberg ❤️❤️ #klimpen #martiniliou #klimpenochewe #love

Ett inlägg delat av Martin Klimpen iliou (@martiniliou)

 
Dokumentären har premiär onsdagen 5 augusti på SVT Play.
 

Läs också: Klimpens comeback berör mig till tårar

| 4 augusti 2020 12:00 |