Film

Skribent

Josefine Krischausky

29 maj 2022 | 16:00

Vad gör barnskådespelarna från "Jurassic Park" idag?

Joseph Mazzello och Ariana Richards var nio och tretton år gamla när de medverkade i Steven Spielbergs ikoniska blockbuster. En av dem har vi sett i flera andra Hollywoodfilmer sedan dess, medan den andra har gått en något annan väg.
Nästan tre hela decennier har passerat sedan den första "Jurassic Park"-filmen gick upp på biograferna, och Steven Spielberg återigen gjorde filmhistoria med ännu en klassiker i sci-fi-genren. Under åren har filmserien fortsatt att utökas, och nu är den än en gång aktuell i samband med sommarens ”Jurassic World Dominion”.
 
Medan det på senare år är en ny ensemble som har fått stå i centrum, fortsätter personerna från de första filmerna vara några av de vi främst associerar allra främst med franchisen. Dels Sam Neill, Jeff Goldblum och Laura Dern, men även yngre namn som Joseph Mazzello och Ariana Richards, som var nio respektive tretton år gamla när de först dök upp i rollerna som Tim och Lex Murphy.
 
Medan flera barnskådespelare från stora blockbusters stannar kvar i Hollywoods rampljus, finns det även de som lägger skådespeleriet bakom sig, och just Mazzello och Richards valt rätt olika vägar. Detta är vad de har gjort de senaste 25 åren, och var de egentligen har för sig idag. 
 
Joseph Mazzello och Steven Spielberg samarbetade en gång till 2010, i samband med miniserien "The Pacific". 
 

Mazzello sågs senast i "Bohemian Rhapsody"

 
Joseph Mazzello, numera främst känd som Joe Mazzello, är ett ansikte som du troligtvis har kommit att känna igen även på sina vuxna dagar. Sedan sin medverkan i de två första ”Jurassic Park”-filmerna har skådespelaren, som idag är 39 år gammal, hunnit göra ett flertal spännande roller, som allt från verkliga soldater, via stora företagsgrundare till kända musiker. 
 
Förutom att sedan barnsben ha spelat i många filmer, har Mazzello också dykt upp i ett antal tv-serier, bland annat ”CSI: Crime Scene Investigation”. 2010 landade han en större roll i en serie, som Eugene Sledge i det Spielberg-producerade krigsdramat ”The Pacific”. Samma år medverkade han dessutom i David Finchers ”The Social Network”, som Facebook-medgrundaren Dustin Moskovitz.
 
På filmfronten har Mazzello sedan dess varit med i bland annat ”G.I. Joe: Retaliation”, och senast i "Bohemian Rhapsody", där som Queen-basisten John Deacon. Hans senaste roll var i den tredje säsongen av serien "American Crime Story", där han spelade en rådgivare till Bill Clinton. I nuläget har skådespelaren endast en känd roll på gång, i en komedi med titeln "Unexpected". 
 
Joseph Mazzello som Queens basist John Deacon i "Bohemian Rhapsody".
 

"Karaktären Tim ligger nära mitt hjärta"

 
Samtidigt har Mazzello inte bara stått framför kameran, utan han har även börjat vara verksam bakom den. 2016 gjorde han långfilmsdebut som både manusförfattare och regissör, med sportdramat ”Undrafted”, där han även spelade en av rollerna.
 
Vad gäller hans genombrottsroll, finns det givetvis många som undrar om Mazzello någon gång kommer att återvända "Jurassic Park"-världen. Enligt skådespelaren själv har han ännu inte blivit direkt tillfrågad, men han ser det inte som helt omöjligt att Tim kommer tillbaka.
 
– Det är fortfarande en karaktär som ligger nära mitt hjärta, och det finns så mycket som man skulle kunna göra med honom i framtiden, sa Mazzello 2020 i en intervju med sajten Jurassic Outpost
 
Ariana Richards har under 2000-talet inte setts till så mycket i Hollywood, men har dykt upp på premiärerna av de senaste filmerna från "Jurassic Park"-franchisen. 
 

Ariana Richards lämnade Hollywood - satsar på konsten

 
Redan innan ”Jurassic Park” hade Ariana Richards hunnit komma en bra bit med sitt skådespeleri, med en debut redan som åttaåring, och flera filmtitlar på sitt CV sedan dess. Efter rollen som Lex började hon dock dyka upp i allt färre filmer, och karriären rörde sig istället i andra riktningar.
 
Efter 1997 års ”The Lost World: Jurassic Park” hann Richards medverka i ett antal andra filmer, de flesta i slutet av 90-talet eller kort efter millennieskiftet, alla gjorda direkt för tv eller digital release. Sin sista roll gjorde hon 2013, i en skräckfilm med titeln ”Battledogs”.
 
Richards valde snarare att satsa vidare på en annan passion. Den tidigare skådespelaren utbildade sig vidare inom bildkonst, och har fått en framgångsrik karriär inom området, med målningar som har blivit prisbelönade. 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 

Ett inlägg delat av Ariana Richards (@arianarichards)

 
Medan hon till stor del tycks ha lämnat Hollywood bakom sig, har Richards fortsatt dela med sig av sitt liv på sociala medier, samtidigt som hon har dykt upp på röda mattan-premiärerna av de nya  ”Jurassic World”- filmerna. På samma gång verkar hon, trots allt, inte vara helt främmande för att återvända till skådespeleriet någon dag i framtiden.
 
– Om en riktigt bra roll eller projekt hittar mig, så kan det absolut vara en trevlig sak att göra, definitivt, har Richards tidigare sagt i en intervju med People
 
 
Hade du velat se Joseph Mazzello och Ariana Richards återvända till sina roller som Tim och Lex?
| 29 maj 2022 16:00 |