Film

Skribent

MovieZine

26 november 2021 | 11:45

"Utvandrarna" får sin världspremiär i småländska Emmaboda

Julens svenska biofilm "Utvandrarna" får världspremiär i Vilhelm Mobergs småländska hemtrakter, närmare bestämt Emmaboda. Där ska storfilmen galavisas på Folkets Hus den 18 december.
Nyfilmatiseringen är ett storslaget äventyr som tar oss över världshav, genom liv och död, kärlek och sorg. I Erik Poppes regi får vi återigen följa Vilhelm Mobergs tidlösa berättelse om Kristina och Karl Oskar som gör den omvälvande resan över världshav för att finna ett nytt hem.

Filmen har sin officiella premiär på biografer runt om i Sverige på juldagen. Men några dagar innan sker världspremiären i Vilhelm Mobergs hemvist i Emmaboda i Småland. Emmaboda tar nu också hem titeln årets kulturkommun 2022 för sina breda satsningar på det lokala kulturlivet. Bland annat ställdes stillbilder från "Utvandrarna" ut i Duvemåla under sommaren 2021.
 
Läs fler nyheter om svensk film här...

- Vilhelm Mobergs romaner om familjen Nilsson från Småland under 1849 berör något djupt inom en. "Utvandrarna" tar med oss på en dramatisk resa från Sverige och över Atlanten till Minnesota. Det är en mycket relevant och aktuell berättelse, sett med dagens ögon. Om vilka vi är och vart vi kommer ifrån där jag genom Kristinas ögon vill återge hennes och Karl Oskars kärlek och kamp för ett bättre liv. Därför känns det självklart att filmen ska ha sin premiär i Emmaboda där allt började, säger regissör Erik Poppe i ett pressmeddelande.
 
 
"Utvandrarna" omfamnar Vilhelm Mobergs samtliga fyra romaner i Utvandrarsviten och berättas den här gången ur Kristinas perspektiv. De ikoniska huvudrollerna Kristina och Karl Oskar spelas av Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård.

På juldagen den 25 december går filmen upp över hela landet.
| 26 november 2021 11:45 |