Film

Skribent

Alexander Dunerfors

23 juli 2016 | 12:00

Utøya-överlevare bearbetar attacken i ny dokumentär

Filmen ”Reconstructing Utøya” låter offren berätta sin historia.
Det är nu fem år sedan som en tungt beväpnad Anders Breivik, utklädd till polis, sköt ihjäl 69 unga människor på norska ön Utøya en halvtimme ifrån Oslo. 

Den värsta norska terrorattacken kommer att bli film i regi av Fredrik Lange och Carl Javér ("Freak out!"). 

Lange säger till Hollywood Reporter att man vill ge offren en röst:

- När det här hände hamnade fokus nästan enbart på gärningsmannen, som det så ofta blir oavsett om det handlar om Utøya eller mer nyligen Nice eller Florida. Det är förståeligt, men efter ett tag måste vi ifrågasätta det. Den här filmen ska berätta den verkliga historien, överlavarnas historia, inte mördarens. 

Planen är att återskapa det tragiska händelseförloppet i en enkel studio med linjer på golvet, ungefär som i Lars von Triers film ”Dogville”. 

- Människorna här är fortfarande i chock, säger Javér. Vi vill göra det avsiktligt inte realistiskt, för att det ska bli lättare för överlevarna att berätta sin historia och för publiken att ta in den.

Dokumentären ”Reconstructing Utøya” är ett norskt-svenskt-danskt samarbete och kommer på svensk bio via Folkets Bio.

Så lyder den officiella pitchen:


”Reconstructing Utøya” är en dokumentär som följer fem överlevare från Utøya massakern den 22 juli 2011. I en serie rekonstruktioner i en studio tillsammans med en grupp medverkande unga vuxna visar överlevarna hur de lyckades att överleva den politiska attacken.

Filmen följer inte bara arbetet i studion utan även reaktionerna och interaktionerna mellan överlevarna, teamet och de medverkande mellan inspelningarna. På så sätt skapas en yttre ram som både håller berättelsen och sträcker den ut i vår tid och vad den betyder idag samt vad den kan betyda i framtiden i form av läkning och hopp.
| 23 juli 2016 12:00 |