Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

7 maj 2012 | 19:30

Utomordentliga utomjordingar

Effektlegendaren Rick Bakers alienskapelser från "Men in Black III" är värda en närmare titt.

Han är en av Hollywoods dolda legender. Rick Baker har gjort masker och sminkeffekter på det mesta som varit värt att uppmärksamma - från "Stjärnornas krig" år 1977 via otaliga varulvsfilmer, Michael Jacksons "Thriller", Hellboys röda nuna och Robert Downey Jr:s svarta dito i "Tropic Thunder".

Det må vara en döende konst, i en tid där datorer klarar det mesta. Men resultatet blir ju sällan lika charmigt CGI-vägen, och när han fick chansen att jobba med utomjordingar i "Men in Black III" passade Baker på att ge en homage till 50- och 60-talets b-skräckisar.

- Det coola med filmen är tidsresan som sker. Vi åker tillbaka till MIB:s högkvarter på 60-talet. Jag visste direkt att vi borde ha retro-aliens, inte 2012-aliens. Så många bygger på det - det är rymddräkter med fiskskålshjälmar och strålpistoler, säger han till Total Film.

Rick Bakers team har Oscarsbelönats sju gånger, inte minst för makeupen i den första "Men in Black"-filmen. En nominering är nog heller inte långt borta för årets kreatur-kreationer:

Se många fler bilder från filmen här i galleriet.

"Men in Black III" går upp på bio 25 maj.