Film

Skribent

Paul Dakwar

26 maj 2024 | 20:00

Brian De Palmas hårda kritik mot George Lucas räddade "Stjärnornas krig"

För snart femtio år sedan visades den allra första "Stjärnornas krig"-filmen på bio. Det är en av de största filmerna någonsin, men det var det ingen som anade under den första visningen.
I helgen är det 47 år sedan “Stjärnornas krig” visades för allmänheten på biograferna för första gången. Från att ha varit en film som skaparen George Lucas trodde skulle bli en flopp till att idag vara ett av Hollyowoods största maskiner, tar vi en titt på den legendariska första visningen av filmen, och filmskaparlegenden Brian De Palmas starka reaktion.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

"Bara en massa rappakalja"

 
Enligt den välkända historien om den legendariska första visningen av "Stjärnornas krig" för George Lucas filmskaparvänner, däribland Brian De Palma och Steven Spielberg, var alla utom Spielberg kritiska till filmen. Särskilt De Palma. Han hade till exempel inte fått grepp om konceptet om "The Force", som han tyckte var löjligt. Dessutom tyckte han att effekterna var rätt kassa just då, eftersom de bara hade provisoriska effekter och inte hade påbörjat dem ordentligt.
 
Spielberg har hävdat att att han var den enda som kunde se Lucas vision och var den enda som visste att den hade potential. Men De Palma håller inte med, och menar att kritik inte är synonymt med att hata. För vad är en vän om man inte kan ge konstruktiv kritik till de man bryr sig om?
 
– De framställer mig alltid som killen som säger det värsta som driver alla till vansinne, men om du ska visa mig något så ska jag säga vad jag tycker om det. Varför är jag där om jag inte ska ge en ärlig bedömning av vad jag har sett? Och i det här fallet, det faktum att Steven säger att bara han såg möjligheterna med "Stjärnornas krig", det är inte riktigt sant, säger De Palma till Light the Fuse, podden som fokuserar på "Mission Impossible"-filmerna.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Men oavsett om De Palma ratade “Stjärnornas krig” så hårt som det påstås att han gjorde eller inte, så har han onekligen satt sin prägel på franchisen. Han bidrog nämligen avsevärt till "Stjärnornas krig" genom att föreslå den berömda inledande textgenomgången, som han ansåg var nödvändig för att hjälpa publiken att förstå sammanhanget i berättelsen.
 
Den ursprungliga crawlen (inledningstexten) var lång och det var De Palma som både rekommenderade att den skulle kortas ner till tre stycken, och omformulerade den till att bli mer koncis. Det blev ett format som nu blivit ikoniskt.
 
–  Jag sa: "George, du måste lägga upp det här på något sätt, som de där krypningarna i Flash Gordon-filmerna”. George hade redan den idén, men det var bara en massa rappakalja, så jag och Jay Cocks gick igenom krypningen och skrev om den så att den blev begriplig. Det var vårt bidrag, säger De Palma i podden.
 
"Stjärnornas krig" kan streamas på Disney+.
 
| 26 maj 2024 20:00 |