Film

Skribent

MovieZine.se

11 juli 2013 | 18:30

Ur arkivet: Mel Brooks

"Jag ville få Uma Thurman i säng! Men hon ville inte. Hon är dum och löjlig, den flickan..."

I sommar firar MovieZine tio år och därför kommer vi att lyfta fram flera av de största, viktigaste eller märkligaste intervjuer som vi gjort genom åren.

Komikern och skådespelaren Mel Brooks har inte gjort mycket väsen av sig i filmvärlden på sistone. Storhetstiden är onekligen 70- och 80-talet då han roade världen med galna parodier, ofta med "Det våras för..." i titeln.

År 2005 producerade han en nyinspelning av den egna klassikern "Producenterna" - "The Producers" i nyversion - och i samma veva gästade han premiären i Stockholm där vi tog chansen att träffa en riktig veteran från komedivärlden.

Ur intervjun med Mel Brooks (februari 2006):

När Mel slår sig ner i soffan mittemot mig och ombeds blicka bakåt på en 55-årig karriär, är det inte helt överraskande regidebuten från 1968 som han är stoltast över, den vrickade musikalen "Det våras för Hitler".

- Det är som ens förstfödda barn, ett mirakel. Jag kunde knappt tro det när jag höll på med den. Och den överträffade mina vildaste drömmar. Filmen fick rötter och blev ett sådant stort träd. Jag är mycket stolt över den.

Mel Brooks har mycket att tacka Sverige för, vad gäller originalfilmens framgångar. När den under titeln "Producenterna" först nådde våra biografer blev den ingen större hit, och även i resten av världen passerade den obemärkt förbi. Det var först när någon fick den geniala idén att döpa om filmen till "Det våras för Hitler", efter ett av musikalnumren, som allmänhetens intresse väcktes. En komedi om Hitler...? Chocken förvandlades snabbt till gapskratt och biljetterna gick åt fortare än kvickt.

Men det är inte därför svenska Ulla har fått en mer framträdande roll i nyfilmatiseringen, erkänner Brooks.

- Nej, nej. Det var bara för att jag ville få Uma Thurman i säng! Men hon ville inte. Hon är dum och löjlig den flickan, tycker jag. Jag kunde gjort så mycket för henne.

Brooks erkänner slutligen den verkliga anledningen - han ville utveckla kärlekstemat i filmen, något som han tycker är en viktig ingrediens i varje musikal. Men lovorden för Uma Thurman slutar inte där.

- Hon är så talangfull. Hon lärde sig varje danssteg, och har en fantastisk sångröst. Ett riktigt fynd.

Läs hela intervjun med Mel Brooks här...

Alexander Dunerfors kommentar:

- Att träffa Mel Brooks är precis som man hoppas det ska vara att träffa en stor och välkänd komiker. Han var såklart mycket äldre än jag hade föreställt mig, på väg att fylla 80 år, men ändå en pigg gubbe som bjöd på sig själv och gav mig många skratt. Plötsligt brast han ut i sång eller gestikulerade vilt för att illustrera någon klassisk filmscen. En härlig snubbe att intervjua, och jag hoppas jag får fler chanser till det!

| 11 juli 2013 18:30 |