Film

Skribent

Viktor Jerner

17 mars 2018 | 13:00

Upprörda Potter-fans har hittat en stor tabbe i "Fantastiska vidunder 2"

Vet filmskaparna inte hur reglerna i Harry Potters värld fungerar?
För några dagar sedan släpptes den första trailern till David Yates och J.K. Rowlings "Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott" som jag tyckte såg riktigt, riktigt lovande ut. Men även om jag gillar Harry Potter och den härliga värld som Rowling har byggt upp så tillhör jag inte de mest inbitna fansen, det fick jag verkligen bekräftelse på nu.
 
De som har stenkoll på reglerna i den här magiska världen har nämligen upptäckt att en scen som visas i trailern tycks bryta mot en av de mest grundläggande av dem. Ta en titt på bildrutan nedan: 
 
 
Ljuvliga Hogwarts tittar fram i solljuset (en av de sekvenser som jag listade som en av trailerns allra bästa) och plötsligt teleporterar sig tre karaktärer in i bild, in på skolområdet. Den typen av transportering är inget nytt i Potters värld, så jag reagerade inte alls på att det skulle vara något konstigt med det, men så här såg responsen ut på sociala medier: 

 
Tydligen ska man alltså inte kunna teleportera sig (eller "apparera sig" som Rowling kallar det) in på området kring Hogwarts, något som klargörs i den fiktiva boken "Hogwarts: A History" som Bathilda Bagshot har skrivit. Det poängteras också i dialogen i flera av Harry Potter-böckerna, ofta av den alltid lika pålästa Hermione.
 
Visst, det här skulle kunna mycket väl kunna vara en massiv logisk lucka som ingen har reflekterat över, men eftersom det är ingen mindre än Rowling själv som har skrivit manus till filmen tror jag att sannolikheten för det är minimal. Jag tror snarare att det kommer finnas någon form av förklaring till detta, då det redan i grundmytologin finns vissa undantag när det gäller "apparering" in till Hogwarts. Bland annat ska husalver kunna göra det, så vad är det egentligen som säger att det inte skulle kunna finnas någon form av "kryphål" kring det hela?
 
Ett annat alternativ är att de besvärjelser som skyddar Hogwarts från appareringar inte har upprättats än. "Fantastic Beasts"-filmerna utspelar sig som bekant på 20-talet, långt innan Harry, Ron och Hermione kom in i bilden. "Hogwarts: A History" ska dessutom ha släppts på 80-talet, så även där är det möjligt att Bagshot skriver utifrån regler som upprättades efter händelserna i "Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott". 
 
Vad tror du; är det ett misstag eller kommer det finnas en logisk förklaring?
| 17 mars 2018 13:00 |