Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 juli 2020 | 08:56

Universals historiska avtal med biokedjan AMC skakar om filmbranschen

Vad innebär deras nya framtidsmodell för industrin, biodöden - och oss i publiken?
Universal Pictures och AMC Theatres har ett nytt avtal som krossar det traditionella biofönstret. Avtalet ger studion möjlighet att släppa sina filmer på video-on-demand redan 17 dagar efter amerikansk biopremiär.

Vanligtvis är en film exklusiv för biograferna i 90 dagar i USA (eller 120 dagar i Sverige) innan den får släppas digitalt. Det nya avtalet innebär att utvalda Universal-filmer kan göras tillgängliga på så kallad Premium VOD betydligt tidigare, skriver Variety. Vi såg en försmak på detta i våras när studion släppte ”The Invisible Man” och ”Emma” på streamingtjänster, där de kunde hyras för 20 dollar eller 200 kronor.
 

Delar på de digitala intäkterna

 
Avtalet kommer som en följd av coronapandemin, och överraskar filmbranschen då Universal och biokedjan AMC har hamnat i en bitter fight på sistone. När Universal släppte animerade ”Trolls 2” direkt för streaming i USA, svarade AMC med att de inte längre kommer visa studions filmer. Stridsyxan verkar begravd, och Universal har lovat att dela på streaming-intäkterna med AMC.
 
- Bioupplevelsen är hörnstenen i vår industri. Vårt partnerskap med AMC drivs av vår gemensamma önskan att säkerställa framtiden för filmdistributionens ekosystem. och att möta konsumentens efterfrågan med flexibilitet och fler val, säger Universal-chefen Donna Langley.

Värt att notera att det nya avtalet knappast påverkar de absolut största filmerna. Publikdragande titlar som ”Jurassic World: Dominion” och ”Fast & Furious 9” kommer sannolikt att rulla på bio i månader som vanligt, men när det kommer till något mindre filmer som nästa ”The Purge” kan tittarna få välja att se dem hemma eller på bioduken.
 

Vilka kommer att haka på framöver?

 
Frågorna som filmbranschen ställer sig nu: ska fler filmstudios följa samma väg? Och kommer andra biokedjor följa efter?
 
AMC äger Filmstaden och flertalet svenska biodukar, kommer avtalet med Universal även att påverka hur och var filmerna släpps i Sverige? De närmaste veckorna ska de två jättarna diskutera hur avtalet påverkar bland annat Europa.

Universals och AMC:s avtal kan vara början på en ny framtid, där biofönstret minskar drastiskt och allt fler filmer görs tillgängliga på Premium VOD nära inpå sin biopremiär. En efterlängtad ny modell för filmstudios, och möjlign räddningen för en krisande biobransch, som kan få del av digitala intäkter. Filmtittarna kan knappast heller klaga på att få se ny film var och hur de vill. 
| 29 juli 2020 08:56 |