Spel

Skribent

Jerry Fogselius

16 januari 2019 | 19:00

5 förhoppningar inför "Uncharted"-filmen

Kan vi, för en enda gångs skull, äntligen få en bra filmatisering av ett tv-spel?
Häromdagen kunde vi rapportera att "10 Cloverfield Lane"-regissören Dan Trachtenberg kommer styra skutan för den kommande "Uncharted"-filmen, med Tom Holland i rollen som Nathan Drake.
 
Med tanke på att Naughty Dogs actionpackade spelserie redan är filmisk i sig, är det förstås klurigt att göra en filmatisering som inte bara blir en blek kopia av spelen. Istället för att ge oss exakt samma story som i spelförlagan, hoppas jag att "Uncharted"-filmen har följande att bjuda på...
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

1. En karaktärsdriven story som inte bara kopierar spelen rakt av...

 
Hur kul det än är att följa med Nathan Drake på hans "Indiana Jones"-liknande äventyr i "Uncharted"-spelen, vore det inte lika kul att se en helt kopierad version av spelens story i filmatiseringen. Det är helt enkelt inte lockande att se något som är exakt likadant som det jag redan har spelat... Istället vill jag att Trachtenberg ger oss en grym introduktion till Nathan Drake och hans mentor Sully, i en berättelse som inte bara är "Uncharted 1 fast på film".
 
Eftersom Tom Holland kommer lira huvudrollen, förmodar jag att filmen kommer kretsa kring en yngre Nathan Drake än den vi är vana att spela som. Visserligen har vi fått axla rollen som den unge Drake i några viktiga flashback-scener i både "Uncharted 3: Drake's Deception" och "Uncharted 4: A Thief's End" - och dessa nyckelscener bör såklart vara med i filmen - men utöver dem vill jag att berättelsen ska vara något annat än det vi redan har spelat. Överraska oss med Nathans och Sullys allra första upptäcktsfärd ihop, långt innan de blir den rutinerade skattletarduon de är i "Uncharted"-spelen!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

2. ...men några häftiga actionscener från spelen får gärna leta sig in!

 
"Uncharted"-serien har några av spelvärldens mest storslagna actionsekvenser, och det vore förstås häftigt att få se dessa på vita duken. Däremot behöver de gastkramande scenerna inte vara identiska med spelen, utan jag ser gärna Nathan Drake klättra upp för ett trasigt tåg som i "Uncharted 2" även om det utspelar sig i ett helt annat sammanhang än vad det gör i spelet. Detsamma gäller den hisnande flygplanskraschen från "Uncharted 3" eller det raserade huset i "Uncharted 2". Dessa scener skulle säkert vara magiska att beskåda även i "Uncharted"-filmen, trots att de alltså kommer från två olika spel. Jag vill se de häftigaste ögonblicken från spelserien, utan att de nödvändigtvis behöver utspela sig på exakt samma sätt som i spelen.
 

3. Fånga humorn och personkemin

 
Även om den uppenbara likheten med "Indiana Jones" är själva äventyrskänslan i "Uncharted", vill jag påstå att det faktiskt är Nathan Drakes torra humor som mest får mig att tänka på Harrison Fords ikoniska skattletare. Precis som Jones, ruvar Drake på vitsiga kommentarer (som ofta retar gallfeber både på Sully och på fienderna) och om Tom Hollands tolkning av Spindelmannen är någon slags fingervisning, tror jag att han i "Uncharted" kommer fånga humorn hos huvudpersonen på ett strålande sätt. Inget vore mer "Uncharted" än kvick humor och fin kemi mellan Tom Holland och vem det än blir som spelar Sully!
 
 

4. Riktiga miljöer och praktiska effekter

 
Är det något jag verkligen uppskattar, är det när filmskapare faktiskt beger sig ut i världen och hittar precis rätt ställen att spela in sina filmer på. "Star Wars: The Force Awakens" filmades till stor del på riktiga platser och tidigare nämnda "Sagan om ringen"-trilogin likaså. Detta ger filmerna en äkthetskänsla som inte går att replikera i en studio, hur påkostade CGI-effekterna än är. Snälla Sony, se till att "Uncharteds" alla fantastiska skådeplatser inte målas upp i en studio med hjälp av själlös greenscreen... Ju fler praktiska effekter, desto bättre kommer "Uncharted" att se ut och därefter kunna åldras med värdighet! Jag vill inte att det slutar såhär, liksom:
 
 

5. Fokus på bra film istället för att vara trogen sin förlaga

 
Tänk vilket antiklimax "Sagan om konungens återkomst" kunde ha fått om filmen följde boken till punkt och pricka. Då skulle Frodo och kompani ha kommit tillbaka till ett Fylke där Saruman har tagit över och ännu en strid skulle behöva utkämpas, trots att berättelsen om ringen redan är över. Nä, då är det mycket bättre att Peter Jackson beslutade att "Saruman i Fylke"-biten helt skulle tas bort och att filmen istället fick nå sin final när ringen förstörs och Sauron besegras!
 
Precis samma slags "artistiska frihet" hoppas jag att Trachtenberg tar med "Uncharted" och att han till exempel skippar 90 procent av Nathan Drakes klättrande och oändliga eldstrider. Att klättra på klippavsatser och råka ihop med skjutglada fiender är nämligen det man gör allra mest i "Uncharted"-spelen, vilket mest vore tradigt att titta på i två timmar på bio. Kort sagt: lägg krut på ett välskrivet manus istället för ändlösa klätter- och skjutscener, för dessa utdragna scenarion är för många redan i spelen!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vad hoppas du på när det gäller "Uncharted"-filmen?
| 16 januari 2019 19:00 |