Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 augusti 2011 | 12:01

Två svenskar tävlar i Toronto

Långfilmsdebuterande Axel Peterséns "Avalon" och Ruben Östlunds "Play" medverkar på den internationella filmfestivalen i Toronto.

"Avalon", som har biopremiär nästa år, deltar i sektionen Discovery som uppmärksammar nästa generations mest spännande regissörer. Handlingen följer 60-åriga festifixaren Janne som ska driva en nattklubb under Båstads tennisvecka och festa med sin nyskilda syster men en olycka vänder upp och ner på tillvaron. Petersén har studerat vid FAMU, Academy of Performing Arts, i Prag och på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och har haft framgångar med konstprojekt och kortfilmer, bl.a. Guldbaggenominerade "A Good Friend of Mr. World".

"Play", som har premiär den 11 november, deltar i sektionen Visions, där festivalen programmerar de filmer som är mest innovativa och radikala i sitt filmskspande. Filmen är inspirerad av verkliga händelser och följer några unga pojkar i Göteborg som på ett utstuderat sätt rånade andra jämnåriga. Filmen är redan visad och prisad utomlands, bl.a. i Cannes där den hade världspremiär och på Directors' Fortnight vann "Coup de Coeur", som delas ut till sektionens favoritfilm. 

Toronto International Film Festival äger rum mellan den 8 - 18 september.

| 24 augusti 2011 12:01 |