TORONTO 2018

Skribent

Alexander Kardelo

10 augusti 2018 | 15:00

Två svenska kortfilmer till filmfestivalen i Toronto

De svenska kortfilmerna "The Ambassador’s Wife" och "Fuck You" visas under den 43:e upplagan av Torontos filmfestival.
Två svenska kortfilmer är uttagna för att visas i kategorin Short Cuts under Torontos filmfestival i höst.

"Fuck You" är skriven och regisserad av Anette Sidor som tidigare gjort kortfilmerna "Längs vägen" (2011, med Jerry Carlsson), "Varannan vecka" (2015) och "Debut" (2016). Filmen handlar om Alice, som under en utekväll med sitt kompisgäng stjäl en strap-on från en sexbutik och utmanar pojkvännen Johannes tankar om tjejer.

- Filmen synliggör makt i en heterosexuell relation och visar att femininitet och maskulinitet inte nödvändigtvis tillhör separata könsidentiteter, dvs att skillnaden inom könen oftast är större än mellan könen. Könsnormer säger bland annat att tjejer förväntas vara passiva och killar vara aktiva. Det vill jag ifrågasätta. Jag vill inspirera andra till att våga tänka annorlunda kring sex, makt, femininitet och maskulinitet, berättar regissören Anette Sidor för MovieZine.
 
 
"Fuck You" är dubbelt festivalaktuell – denna vecka tävlar den på Locarnos filmfestival. I våras tävlade den om Startsladden på Göteborg Film Festival.
 
- TIFF känns fantastiskt kul! Vi har haft fantastiska visningar och fått mycket reaktioner och olika frågor från publik som kommit fram efter att de har sett filmen. TIFF blir vår nordamerikanska premiär för "Fuck You" och förutom att vi får visa filmen för en helt ny publik och möjlighet att höra vad de tycker om filmen, så är TIFF också en festival där vi kan berätta om våra kommande filmprojekt och träffa nya samarbetspartners och andra inspirerande filmskapare, säger Anette Sidor.
 
 
Kortdokumentären "The Ambassador’s Wife" är en skildring av den franska ambassadörens fru i hennes vardag i Ouagadougou. Den är regisserad av Theresa Traoré Dahlberg, som tidigare gjort hyllade "Ouaga Girls" (2017). Filmen vann i våras Tempo Short Award på Tempo dokumentärfestival. 

Fler filmer ur programmet presenteras de kommande veckorna. Förra året visades bland annat "Borg" och "Korparna" på Toronto International Film Festival.
 
Torontos filmfestival pågår 6-16 september, och även i år är MovieZine på plats för att bevaka festivalen.
| 10 augusti 2018 15:00 |