Film

Skribent

Mats Karlsson

12 juli 2018 | 22:00

Två filmer om den thailändska räddningsinsatsen är på gång

"G.I. Joe: Retaliation"-regissören Jon M. Chu gör filmversionen som inte tillåter "whitewashing".
Att Hollywood skulle visa stort intresse över att göra film om räddningsinsatsen i Thailand var knappast överraskande. Igår meddelade produktionsbolaget Pure Fix att de hade en film på gång, nu kontrar dock Jon M. Chu ("G.I. Joe: Retaliation) med att göra en egen film och poängterar att den blir helt utan "whitewashing".
 
För den som är helt omedveten om vad som har hänt i Thailand de senaste veckorna, kommer här en kort summering: Den 23 juni försvann 12 pojkar och deras fotbollstränare under en utflykt till grottsystemet Tham Luang Nang Non i Thailand. Efter tio dagar hittas de mirakulöst vid liv i en grotta och en vecka senare lyckas internationell räddningspersonal få ut alla 13 personerna ur grottan.
 
Enligt THR har produktionsbolaget Ivanhoe Pictures gett Chu jobbet med att göra en konkurrerande film om det thailändska räddningsuppdraget. Parternas ambition är att göra en film med en budget mellan 30-50 miljoner dollar och enligt regissören kommer de inte att låta "vittvätta" rollbesättningen. Med det menas att när exempelvis en asiatisk (i detta specifika fall thailändsk) person ska porträtteras har Hollywood en tendens att anlita vithyade skådisar. Det vill Chu undvika till varje pris och kommer därför jobba för att asiatiska eller rentav thailändska personer/skådespelare anlitas.
 

Jon M. Chu
 
Att Jon M. Chu, som själv har kinesiskt ursprung, brinner så för att rollbesätta rätt skådisar har sin förklaring. Han en av de aktiva i Hollywood som har kämpat i flera år för att amerikaner med asiatiskt ursprung ska få fler roller i Hollywood.
 
Närmast är Chu bioaktuell med "Crazy Rich Asians", givetvis med en asiatisk rollbesättning. Filmen får svensk biopremiär 21 september.
| 12 juli 2018 22:00 |