Film

Skribent

MovieZine

20 december 2021 | 09:25

TV4 firar 40 år med Jönssonligan i jul

Se dokumentären "Lysande Jönssonligan" om filmseriens 40-åriga historia + fem av de folkkära komedierna på tv i jul.
I år är det 40 år sedan Gösta Ekman tog på sig baskern och blev Charles-Ingvar Jönsson, aka Sickan, med hela svenska folket.

Med danska Olsenbanden som förlaga skapades en svensk version om klantiga tjuvar och avancerade kupper. Succén "Varning för Jönssonligan" bäddade för flera uppföljare, färgstarka karaktärer som Dynamit-Harry klev in och filmerna nådde stor popularitet under 1980-talet.

I mellandagarna firas födelsedagskalaset hos TV4 med en nyproducerad dokumentär. "Lysande Jönssonligan - 40 år" har premiär söndagen 26 december.

I denna jubileumsdokumentär får vi höra historien bakom komediklassikerna och ta del av exklusivt bakommaterial från inspelningarna. I nya intervjuer berättar skådespelare, regissörer och manusförfattare om hur filmerna en gång skapades. Vi får också höra några av dagens mest folkkära komiker och artister, från Henrik Dorsin till Benjamin Ingrosso, berätta om sin besatthet av Jönssonligan.

Därefter visas även flera av de klassiska komedierna i TV4: "Varning för Jönssonligan" (26/12), "Jönssonligan och DynamitHarry" (27/12), "Jönssonligan får guldfeber" (28/12), "Jönssonligan dyker upp igen" (29/12) och sedan den nya filmen "Se upp för Jönssonligan" den 2:a januari.
| 20 december 2021 09:25 |