Serie

Skribent

Patrik Jonsson

22 maj 2014 | 20:01

TV-vårens toppar och floppar

Det är dags att ta oss en liten titt på vad vårens TV-serieutbud hade att erbjuda. Främst tänkte jag ta och plocka ut och lägga min fokus på tre vinnare och tre förlorare bland alla de TV-debutanter som fyllde tablåerna ungefär från nyår fram till just idag.

Med endast dryga veckan kvar på maj tyckte jag en sådan här sammanfattning passade alldeles utmärkt. Sommaren står för dörren och med den även en ny  TV-sommarsäsong. Därför tar vi nu och rundar av våren och dess säsong, summerar lite och blickar tillbaka. Vad vad var bäst, vad var sämst? Nu ska givetvis inte denna "lista" ses som något facit eller någon mall, detta är självklart mina egna åsikter. Man kan välja att rata och kapa den fullständigt, hålla med till punkt och pricka eller helt enkelt se den som en liten fingervisning ifall ni missat serierna, eller några av dem, vilka jag plockat fram här nedan.

Den föregående hösten var inget vidare vad det gällde TV-seriepremiärer, inte för min egen del i alla fall. Den bestod mest av besvikelser medan kabelkanalerna ifjol valde att inte lägga så många debutanter under höstsäsongen överhuvudtaget. Detta resulterade därmed i en mycket svag höstsäsong sett till just debutanter. Vårsäsongen såg dock på förhand bra mycket mer lovande ut och nu då vi väl sitter med facit i hand, infriade den då till slut alla förhoppningar? Jag skulle vilja svara både ja och nej på den frågan, vissa serier presterade väl, några till och med över förväntan, medan det naturligtvis fanns en hel del besvikelser med i leken. Det brukar ju dessvärre alltid vara så. Nu ska vi dock ta en närmare titt på några av dem, tre förlorare och tre vinnare. Jag tycker vi börjar med förlorarna så har vi det tråkiga överstökat!

From Dusk Till Dawn (El Rey/Netflix)

Att få återse Gecko-bröderna från Robert Rodriguezs mer eller mindre kultförklarade film med samma titel från 1996 vet jag inte ifall tilltalade mig något vidare från första början. Uppföljarna på filmen avskydde jag och jag ansåg att det egentligen inte fanns mycket mer att tillägga. Dessutom är ju överraskningsmomentet, själva tvisten/ vändningen, i historian redan avslöjad sedan urminnes tider och enligt mig var det just den som gjorde minst halva filmen. Det skulle visa sig att jag fick rätt. TV-serien är bara en slags utdragen historia av själva filmen. Tempot är segare, man lyckades dessutom inte tillföra något nytt av större intresse. Här borde man ha ändrat mycket mer och inte förlita sig så totalt på originalet. Sedan ska väl även tilläggas att skådespelarna i TV-serien knappast är några George Clooneys eller Harvey Keitels. Visst var det trevligt att se Robert Patrick, Jake Busey och även Don Johnson i en liten roll, men jag hade då hellre sett dem i en helt annan produktion än denna. Vissa diggar säkert denna, men från min sida blir det ett "håll er borta".

Crisis (NBC)

Pust, flämt och stön, vart ska jag börja? Här trodde man att NBC återigen hade hittat tillbaka till det rätta spåret då de faktiskt på senare tid imponerat med serier som "Chicago PD" och främst "Hannibal". Med "Crisis" är de dock direkt tillbaka nere på den där låga och pinsamma produktionsnivån med ett hejdundrandes ras. Både Dermot Mulroney och självaste Gillian Anderson finns i rollistan men det hjälper föga då resten av ensemblem mest beter sig som omkullvälta lyktstolpar. Manuset är om möjligt ännu värre med all sin ologik, långsökthet och sina enorma plot holes. Ursäkta ordvitsen men det är i och med "Crisis" ganska uppenbart att det fortfarande råder kris hos NBC. Nä, det finns inte så mycket annat att tillägga än just håll er borta! Det positiva? Ja NBC beslutade nyligen att lägga ned cirkusen.

Black Sails (Starz/HBO Nordic)

Detta är onekligen min största besvikelse denna vårsäsong. Kabelkanalen Starz var allt annat än blygsamma då de bredde på inför den här serien. Det skulle bli väldiga äventyr, stora havsslag, skattjakter och f-n och han moster. Dessutom ersatte ju "Black Sails" våldshistorian "Spartacus" vilken avslutades ifjol, denna skulle dock bli minst lika blodig, våldsam och vågad. Tillåt mig dra av mitt absolut högsta piratskratt. Starz borde tvingas gå på plankan efter denna, det var nämligen inte mycket som infriades, kanske fem procent, max tio. "Black Sails" bestod mest av en massa scener i olika rum och vråer där karaktärerna tramsade fram och tillbaka om olika strategier och ekonomier. Jag menar, kom till skott! Nä, krutet i "Black Sails" måste ha varit riktigt blött och nedsurnat, vilket jag egentligen finner väldigt konstigt då de mest vistades på torra land...Ja, det är bara att hålla er borta!

Nu ska vi istället ta och gå över till vinnarna, det känns ack så mycket bättre att avsluta det hela med lite positiva vibbar. Eller lite och lite, dessa tre serier inger faktiskt enormt positiva vibbar. Tack vare dessa tre serier är jag beredd att glömma all kacka våren bjöd på, så pass bra fann jag nämligen dem.

The Red Road (Sundance Channel)

Efter Sundance:s fantastiska serie "Rectify", som för övrigt faktiskt kommer med sin andra säsong nästa månad, var förväntningarna minst sagt höga på deras nästa dramaserie "The Red Road".  Nu är "The Red Road" en rätt annorlunda serie i jämförelse med just "Rectify", men jag måste ändå säga att de spelar i samma liga. En riktigt välspelad och mörk dramathriller där både tempo och spänning är perfekt balanserade. Manuset tycker jag också är riktigt jäkla bra, motsättningarna, intrigerna samt karaktärerna som det bjuder på är verkligen av den högre klassen och Jason Momoa? Att han kunde leverera på denna nivån överraskade mig verkligen, grymt bra, även kudos till resten av casten. Sundance börjar sannerligen på att bli en kanal på frammarsch, jag ser verkligen fram emot vad de ska hitta på härnäst. Denna får tveklöst mina varmaste rekommendationer och jag hoppas verkligen att det kommer en andra säsong!

Fargo (FX)

Här har vi då den raka motsatsen till "From Dusk Till Dawn". I TV-serien "Fargo" har man nämligen haft vettet nog att skapa en helt ny historia istället för att bara göra en längre version av filmens. Visst, här finns återigen staden Fargo, udda karaktärer och en slags kriminalhistoria i centrum, men den är ändå tillräckligt annorlunda i jämförelse med själva filmen. En annan sak TV-serien har gemensamt med just filmen är att även den har en helt fantastisk rollista, här finns banne mig inte ett enda svagt kort och jäklar vad jag älskar Billy Bob Thornton! Jag är, som nog de flesta av er sedan länge redan vet, i grund och botten emot sådana här omstöpningar. Då man dock gör dem med en sådan pass fingertoppskänsla som man gjort med "Fargo" kan jag inte annat än kapitulera. Uffda så bra! "Fargo" får därmed tillsammans med "Hannibal" stå i strålkastarskenet och glänsa, medan serier som "From Dusk Till Dawn" och "Bates Motel" får skämmas i skamvrån.

True Detective (HBO/HBO Nordic)

Detta är helt klart vårens absolut bästa serie, den är förmodligen den bästa debutanten på bra länge, ni som läst min recension vet nog redan hur mycket jag älskar den. Jag verkar dessutom vara i mycket stort sällskap, men ni som fortfarande inte har sett den ska absolut inte tveka på att kasta er över den. Nu kommer sommaren snart och denna blir definitivt en perfekt serie att sitta inne och mysa till några regniga sommarkvällar. Skådespelarinsatserna ligger på högsta nivå, där främst samspelet mellan Woody Harrelson och Matthew McConaughey sticker ut som allra vassast. Manuset är en gudagåva för en thrillerfantast, full av detaljer och ledtrådar som dessutom höjer ett eventuellt omtittarvärde markant. Det är snyggt, det är obehagligt, det är smart, det är spännande och det är kort och gott fantastiskt. Att "True Detective" får hinkvis av rekommandationer från min sida är det inget snack om, se omedelbums!

Nu finns det även några andra serier som lovat gott, dessa har dock rätt nyligen dragit igång så det är ännu omöjligt att ge ett fullständigt omdöme. De har dock börjat rätt bra och här snackar jag främst om "Penny Dreadful" och dessutom startade Jack Bauers comeback storstilat i "24-Live Another Day".

Andra vårdebutanter man gärna kan ge en chans är "Turn", "Silicon Valley", och "Chicago PD".

Här kommer dock några ytterligare serier från våren jag tycker att man lika gärna kan klara sig utan; "Mind Games", "Rake", "Intelligence", "Helix", "Those Who Kill" och "Believe" som jag verkligen tycker underpresterade med tanke på herrarna bakom den (Cuarón & Abrams). Många av dessa är nedlagda så alltid en liten tröst.

Nu finns det givetvis fler vårdebutanter, men dessa ansåg jag vara de viktigaste. Vilka debutanter har ni gillat respektive avskytt mest? Kommentera gärna nedan! Ja och trevlig sommar på er!

| 22 maj 2014 20:01 |