Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 augusti 2023 | 11:30

Kvällens tv-tips: Sex, droger & aktier i en av DiCaprio och Scorseses bästa

Den svarta komedin är varken första eller sista samarbetet mellan Leonardo DiCaprio och Martin Scorsese men tveklöst en av deras bästa. Se den ikväll på kanal 9.
Den legendariske regissörens samarbete med den populära filmstjärnan inleddes 2002 med ”Gangs of New York”. Senare i år, 20 år senare, kommer deras sjunde film tillsammans, ”Killers of the Flower Moon”. Men de satte ribban högt med 2013 års verklighetsbaserade ”The Wolf of Wall Street” som tillhör en höjdpunkt i bägges karriärer.
 
DiCaprio spelar börsmäklaren Jordan Belfort vars stormiga liv och karriär i New York på 1980-talet utvecklades från en ambition om den amerikanska drömmen till korruption och kriminalitet. Jonah Hill briljerar som sidekicken Donnie och Margot Robbie fick ett välförtjänt genombrott som hustrun Naomi.
 
 
En stjärnspäckad, explosiv och underhållande skildring av en fascinerande man och den bisarra bransch han befann sig i. Ett perfekt exempel på både DiCaprios intensiva närvaro och Scorseses häftiga filmskapande. I vilken annan film skulle man få chansen att se Jonah Hill blotta sig på ett poolparty eller DiCaprio hångla med ”Helt hysteriskt”-drottningen Joanna Lumley? Jonna Vanhatalo kallade den ”otroligt rolig men samtidigt enormt gripande” i sin recension från 2013.
 
Filmen nominerades till fem Oscars och vann två Golden Globes, för Bästa musikal/komedi och Bästa manliga huvudroll. Den drog in över 406 miljoner dollar (på en 100 miljoners budget) och hyllades världen över.
 
Se den - eller se om den - ikväll på Kanal 9 kl 22.00. "The Wolf of Wall Street" kan även streamas på Netflix.
| 20 augusti 2023 11:30 |